Βόμβα στο εμπόριο: Μία στις δύο επιχειρήσεις το 2011 θα κάνει απολύσεις


Μία στις δύο μεγάλες επιχειρήσεις του εμπορίου θα προχωρήσει σε απολύσεις το 2011. Μέσα στο 2010 χάθηκαν 27.100 θέσεις εργασίας ενώ οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν σχεδόν στο 50%. Η ετήσια έκθεση του ελληνικού εμπορίου δεν έχει καθόλου ευχάριστα νέα. Μία στις δύο μεγάλες επιχειρήσεις του εμπορίου σκοπεύει να προχωρήσει σε απολύσεις το 2011, ενώ στις μικρομεσαίες το αντίστοιχο ποσοστό είναι 15 %. Την ίδια ώρα το ποσοστό των επιχειρήσεων που σκοπεύουν να κάνουν προσλήψεις κυμαίνεται κοντά στο όριο του στατιστικού λάθους, καθώς διαμορφώνεται κοντά στο 3 %. Τα στοιχεία παρουσίασε το πρωί πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις των εμπόρων και για τις πωλήσεις, τα κέρδη αλλά και τις επενδύσεις. Η απασχόληση στο εμπόριο μειώνεται ήδη από την τρέχουσα χρονιά, καθώς το 2010 χάθηκαν 27.100 θέσεις εργασίας. Στο σύνολο της οικονομίας η απασχόληση μειώθηκε κατά 104.920 άτομα, που σημαίνει ότι μία στις τέσσερις θέσεις χάθηκαν από τον τομέα του εμπορίου. Οι απολύσεις έπληξαν περισσότερο γυναίκες και νέους, αλλά στην ανεργία πέρασαν και 45-50.000 αυτοαπασχολούμενοι και εργοδότες, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΕ που επικαλέστηκε ο κ. Κορκίδης. Για το 2011, το 43,7 % των μεγάλων εμπορικών επιχειρήσεων (ΑΕ και ΕΠΕ) σχεδιάζει να προχωρήσει σε απολύσεις ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των ΟΕ, ΕΕ και ατομικών επιχειρήσε ων είναι 15 %. Το 65 % των "μεγάλων" προβλέπει μείωση και των επενδύσεων (82 % οι ΜΜΕ) ενώ το 60 % μικρών και μεγάλων αναμένουν μείωση πωλήσεων και κερδών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Κορκίδης:
-Το 2010 οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν κατά 44 %.
-Οι ζημιογόνες επιχειρήσεις ξεπέρασαν το 55 % έναντι 45 % των κερδοφόρων.
-Η πτώση τζίρου αγγίζει για πρώτη φορά και τα τρόφιμα και φτάνει στο10 %. Στα έπιπλα-ηλεκτρικά είδη η μείωση είναι 15 %, στα φάρμακα-καλλυντικά 17 % και στην ένδυση-υπόδηση 40 %.
-Η ζήτηση δανείων έχει μειωθεί κατά 30 - 40 % ενώ έχει αυξηθεί κατά 60 - 80 % το ποσοστό των απορρίψεων.
"Με αυτά τα δεδομένα, με μείωση των εισοδημάτων, ανεργία και υποκατανάλωση δεν μπορούμε να μιλάμε για ανάπτυξη της οικονομίας και έξοδο από την ύφεση. Η οικονομία θα σβήσει και δεν θα επανεκκινήσει", σχολίασε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Ο κ. Κορκίδης επανέλαβε, εξάλλου, το αίτημα για παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στην περαίωση ως το τέλος του χρόνου (λήγει σήμερα) ενώ τάχθηκε κατά της λειτουργίας των καταστημάτων και δεύτερη Κυριακή του Δεκεμβρίου στην Αθήνα, ζητώντας να ανακληθεί η σχετική απόφαση της νομαρχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...