Γερμανική πρόταση για έκδοση ομολόγων με «ρήτρα ευθύνης ιδιωτών» από το 2011

Η γερμανική κυβέρνηση επεξεργάζεται πρόταση, σύμφωνα με την οποία τα ομόλογα που θα εκδίδονται από χώρες της Ευρωζώνης από το 2011 θα περιλαμβάνουν «ρήτρα ευθύνης» ιδιωτών ομολογιούχων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή μετάβαση στο νέο μηχανισμό διάσωσης της ΕΕ μετά το 2013, σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Η «ρήτρα συλλογικής δράσης» (collective action clauses - CAC's) θα επιτρέπει σε χώρες να αναδιαρθρώσουν το χρέος τους εάν δεν μπορούν να το εξυπηρετήσουν ομαλά, με τέσσερις
εναλλακτικούς τρόπους:

Την επιμήκυνση του χρόνου λήξης των ομολόγων, τη μείωση των πληρωμών για τόκους, την περικοπή χρέους (haircut) ή την απομείωσή του. Οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα είναι υποχρεωμένοι να συμμετέχουν στη διαδικασία.

Η ρήτρα αυτή θα προβλέπεται για τα ομόλογα που εκδίδονται μετά το 2011, έτσι ώστε η εφαρμογή της να ξεκινήσει με την έναρξη του νέου μηχανισμού διάσωσης που το Βερολίνο επιδιώκει να τεθεί σε ισχύ από το 2013, όταν λήξει ο σημερινός, προσωρινός ευρωπαϊκός μηχανισμός διάσωσης.

«Δεδομένου ότι οι CAC's θα συμπεριλαμβάνονται μόνο στις νέες εκδόσεις ομολόγων, θα χρειαστεί κάποιο χρόνος πριν υπάρξει επαρκής ποσότητα ομολόγων υπό τους νέους όρους για να χρησιμοποιηθεί το εργαλείο αυτό», αναφέρεται σε έγγραφο της γερμανικής κυβέρνησης με ημερομηνία 11 Νοεμβρίου.

«Είναι απαραίτητο να εξεταστεί το περιεχόμενο, και ενδεχομένως να γίνει κάποια αναπροσαρμογή και τυποποίηση των όρων έκδοσης των ομολόγων στην Ευρωζώνη, αν είναι δυνατόν ήδη από το 2011», προστίθεται στο έγγραφο.

Κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε ότι το Βερολίνο δεν έχει ακόμη καταλήξει στις λεπτομέρειες του σχεδίου του για το νέο μηχανισμό. «Υπάρχει λόγος που δεν το έχουμε ανακοινώσει ακόμη και αυτό διότι οι προτάσεις αλλάζουν από μέρα σε μέρα», είπε.

Υπενθυμίζεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν στη Σύνοδο Κορυφής της 28ης Οκτωβρίου να
τροποποιήσουν την Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να θεσμοθετηθεί μόνιμος μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων από τα μέσα του 2013, όταν θα εκπνεύσει η σημερινή, προσωρινή «ασπίδα προστασίας».

Η γερμανική πρωτοβουλία για τη ρήτρα θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στα μέσα Δεκεμβρίου.

Ο προτεινόμενος χρόνος εφαρμογής τους αναμένεται, ωστόσο, να προκαλέσει αντιδράσεις. Η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Έλενα Σαλγάδο έσπευσε να δηλώσει την Τετάρτη ότι είναι πολύ πρόωρες οι όποιες συζητήσεις για εφαρμογή σχεδίου που θα υποχρεώνει τους ιδιώτες ομολογιούχους να επωμίζονται το βάρος μελλοντικών σχεδίων διάσωσης.

Πρόκειται για την πρώτη ανοικτή εκδήλωση της διαμάχης που υποβόσκει στην Ευρωζώνη από τον περασμένο Οκτώβριο. «Δεν θεωρούμε κατάλληλη μια τέτοια ιδέα αυτή τη στιγμή, ακόμη και για μετά το 2013», είπε η κ. Σαλγάδο στο Reuters.

Σύμφωνα με το έγγραφο, όποια χώρα προσφεύγει στο μηχανισμό θα πρέπει να καταβάλλει ως τιμωρία πολύ υψηλά επιτόκια, ενώ θα της επιβάλλεται και δέσμη σκληρών διαρθρωτικών αλλαγών και πιθανόν και κυρώσεις.

Σημείο-κλειδί της πρότασης είναι τα CAC's, η ενεργοποίηση των οποίων συνεπάγεται ότι η πλειονότητα των ομολογιούχων θα έχει το δικαίωμα να επιβάλει στη μειοψηφία τους όρους
της αναδιάρθρωσης.

Πολλοί ηγέτες ενδέχεται να ανησυχούν ότι η θέσπιση μιας τέτοιας ρήτρας ήδη από το 2011 ίσως επιτείνει τη νευρικότητα στις αγορές ομολόγων και αυξήσει το κόστος δανεισμού στην ευρω-περιφέρεια.

Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούν την κυβέρνηση Μέρκελ ότι με την επιμονή της στο ζήτημα αυτό συνέβαλε στην επιδείνωση των δημοσιονομικών τους προβλημάτων.

Το Βερολίνο όμως, ο σημαντικότερος χρηματοδότης της ΕΕ, εμμένει στις απόψεις του, υποστηρίζοντας ότι μόνο με τη συμμετοχή των ιδιωτών θα κατευναστούν οι φορολογούμενοι
και θα αποτραπεί ο κίνδυνος δικαστικών προσφυγών κατά των σχεδίων διάσωσης.

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο μηχανισμός διάσωσης θα ενεργοποιείται μόνο αν συντρέχουν «αυστηρές προϋποθέσεις», όπως να απειλείται η χρηματοπιστωτική σταθερότητα «του συνόλου» της Ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...