16 μέρες ακτιβισμού ενάντια στη βία κατά των γυναικών!

Στην παγκόσμια εκστρατεία «16 μέρες ακτιβισμού ενάντια στη βία κατά των γυναικών» συμμετέχουν μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη με τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε 12 πόλεις της χώρας.

Η ανάδειξη του προβλήματος της βίας σε βάρος των γυναικών και η υπογράμμιση της ανάγκης για εξάλειψη όλων των μορφών βίας είναι οι κεντρικοί στόχοι της εκστρατείας, που φέτος συμπληρώνει 20 χρόνια, τονίστηκε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Σαράγεβο.
Στην Κροατο - Μουσουλμανική Ομοσπονδία της Βοσνίας υπάρχουν έξι ασφαλή σπίτια για γυναίκες θύματα βίας, τα οποία λειτουργούν αποκλειστικά με πόρους μη κυβερνητικών οργανώσεων, ανέφερε ο σύμβουλος σε θέματα ισότητας των δύο φύλων στους τομείς της εκπαίδευσης και των ΜΜΕ του Κέντρου Ισότητας των δύο φύλων της Κροατο- Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας, Ζλάταν Χρνίτσιτς.
«Για το λόγο αυτό το Κέντρο Ισότητας των δύο φύλων ξεκίνησε πρωτοβουλία για την υιοθέτηση νέου νόμου για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας. Το νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει για διατάξεις για τη συστηματική χρηματοδότηση των κέντρων υποδοχής γυναικών θυμάτων βίας, είναι στη διαδικασία της εξέτασης από τη Βουλή», πρόσθεσε.
Ο αριθμός των γυναικών που βρίσκουν καταφύγιο στα ασφαλή σπίτια συνεχώς αυξάνεται και από την αρχή του 2010 έως σήμερα φιλοξενούνται σε αυτά 300 άτομα, το 50% των οποίων είναι παιδιά μαζί με τις μητέρες τους.
Η Εντίτα Πρσιτς από το Ίδρυμα Τοπικής Δημοκρατίας είπε ότι μη κυβερνητικές οργανώσεις γυναικών θα διοργανώσουν στη διάρκεια της εκστρατείας περισσότερες από 50 εκδηλώσεις.
Όπως τόνισε τον περασμένο χρόνο, η Βοσνία ήταν μεταξύ των δέκα πρώτων χωρών σε σύνολο 200 χωρών, που είχε οργανώσει την επιτυχημένη εκστρατεία ενάντια στη βία κατά των γυναικών.
Ο αναπληρωτής δήμαρχος του Σαράγεβο, Μίροσλαβ Ζιβάνοβιτς ανακοίνωσε τη συμμετοχή της δημοτικής αρχής στην εκστρατεία.
Η βία στην οικογένεια έγινε κοινωνικό πρόβλημα, ωστόσο ο νόμος για την προστασία από τη βία δεν εφαρμόζεται πλήρως, τόνισε η Σουβάντα Κούλντιγια εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών του καντονιού του Σαράγεβο.
Υπογράμμισε επίσης ότι μόνο με τη συνεργασία του μη κυβερνητικού τομέα και των κρατικών θεσμών μπορεί να σταματήσει η βία βασιζόμενη στο φύλο.
Η εκστρατεία αρχίζει από σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας εναντίον των Γυναικών και θα ολοκληρωθεί στις 10 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο πλαίσιό της θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις ενημέρωσης με στόχο την ενθάρρυνση των γυναικών να καταγγέλλουν τη βία, σεμινάρια για μαθητές, δημοσκοπήσεις με θέμα το ρόλο των ανδρών στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, συζητήσεις, βραβεύσεις εθελοντών μη κυβερνητικών οργανώσεων και διάσκεψη με θέμα τη συμμετοχή των εκπροσώπων όλων των επιπέδων εξουσίας στις δράσεις για την επίλυση του προβλήματος της βίας σε βάρος των γυναικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...