Περικοπές έως 1.500 ευρώ στους μισθούς στη ΔΕΗ



Περικοπές 200 έως 1.500 ευρώ κατά μέσο όρο στους μισθούς των εργαζομένων της ΔΕΗ για το δίμηνο Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου προκύπτουν, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της διοίκησης της επιχείρησης, προκειμένου να υλοποιηθούν οι νόμοι του περασμένου Μαρτίου και του Μαΐου, με τους οποίους μειώθηκαν οι αποδοχές των εργαζόμενων στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ. 
Σε ακραίες περιπτώσεις, μάλιστα, οι περικοπές φθάνουν μέχρι… 18.000 ευρώ!

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Ν. Φωτόπουλος, δήλωσε ότι το συνδικάτο έχει καταλήξει σε συμφωνία με τη διοίκηση, προκειμένου οι κρατήσεις να γίνουν σταδιακά σε 12 ή 18 δόσεις, πρόσθεσε πάντως ότι η ΓΕΝΟΠ δεν θα δεχθεί να μείνουν απλήρωτες οι υπερωρίες που έγιναν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ο κ. Φωτόπουλος υπενθυμίζει ακόμη ότι η ΓΕΝΟΠ έχει προσφύγει στο ΣτΕ και στα πολιτικά δικαστήρια, προκειμένου να κηρυχθούν αντισυνταγματικοί οι νόμοι με τους οποίους μειώθηκαν οι αποδοχές στο Δημόσιο.

Πρόκειται για τους νόμους 3833 και 3845 / 2010 με τους οποίους, αντίστοιχα:

-Μειώθηκαν κατά 7% από την 1η Ιανουαρίου οι μισθοί και κατά 30% τα επιδόματα των Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας, ενώ τέθηκε πλαφόν στους μισθούς, ίσο με τις αποδοχές γενικού γραμματέα υπουργείου.

-Με τον νόμο 3845 μειώθηκαν περαιτέρω 3% οι μισθοί από την 1η Ιουνίου, ενώ καταργήθηκαν τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας για όσους παίρνουν πάνω από 3.000 ευρώ τον μήνα και αντικαταστάθηκαν από επιδόματα 250 (άδεια και Πάσχα) και 500 ευρώ (Χριστούγεννα) για τους υπολοίπους.

Οι κρατήσεις στους μισθούς δεν ξεκίνησαν άμεσα, με αποτέλεσμα στο τέλος της χρονιάς να εμφανίζονται «οφειλές» των εργαζομένων προς την επιχείρηση, οι οποίες (για όσους εργαζομένους το επιθυμούν) θα κρατηθούν σε 12 μηνιαίες δόσεις, αν το υπόλοιπο είναι μέχρι 1.500 ευρώ ή σε 18 δόσεις για μεγαλύτερα ποσά. Πρόκειται ουσιαστικά για άτοκο δάνειο της επιχείρησης προς το προσωπικό.

Η ΓΕΝΟΠ διευκρινίζει ότι η αποδοχή των δόσεων δεν αποτελεί «νομιμοποίηση» των μειώσεων στους μισθούς εκ μέρους των εργαζομένων και τους καλεί να υπογράφουν τη σχετική αίτηση «με επιφύλαξη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...