Αυτοσχεδιασμός Vs Oργάνωση

Αυτοσχεδιασμός Vs Oργάνωση
Ο Γιάσμινκο Βέλιτς αναλύει μέσω του blog του στο gazzetta.gr το μεγάλο ντέρμπι των «αιωνίων», ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, και κάνει την εκτίμησή του.


O Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα που στην ομαδική της οργάνωση υστερεί αρκετά και μέχρι στιγμής  περίπου αυτοσχεδιάζει σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού. Δεν έχει προσδιορισμένη ταυτότητα κι έτσι στην επιφάνεια βγαίνουν πολύ περισσότερο οι αδυναμίες του, παρά οι αρετές του. Όπως έχουμε επισημάνει σε προηγούμενες αναλύσεις, πρόκειται για μια ομάδα εξαιρετικά αργή στην ανάπτυξή της, χωρίς την απαραίτητη κίνηση, και συνεπώς αρκετά προβλέψιμη επιθετικά.

Ουσιαστικά περιορίζεται στο πιο άμεσο παιχνίδι προς τον Σισέ και ως έναν βαθμό σε κινήσεις στις πτέρυγες, όπου μπορεί να φανεί η ικανότητα των δύο μπακ (Βύντρα - Σπυρόπουλος) να προωθούνται και να αναστατώνουν την αμυντική οργάνωση του αντιπάλου. Στα τελευταία ματς εμφανίζεται και ο Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος μπορεί στιγμιαία να επιταχύνει το παιχνίδι του Παναθηναϊκού. Το ζητούμενο, όμως, για τον Λάζαρο είναι η διάρκεια, ακόμη και μέσα στο ίδιο 90λεπτο.

Αμυντικά επίσης ο Παναθηναϊκός παρουσιάζει αδυναμίες, έλλειψη οργάνωσης και έντασης, κυρίως όταν δεν επικεντρώνεται αποκλειστικά  στη φύλαξη των μετόπισθεν, όπως επί παραδείγματι στο ματς εναντίον της Ρουμπίν Καζάν.

Όταν ο Παναθηναϊκός προσπαθεί ταυτόχρονα να δηλώσει παρών και επιθετικά, το αποτέλεσμα είναι να μην είναι αποτελεσματικός ούτε στο αμυντικό, ούτε στο επιθετικό κομμάτι με έναν τρόπο οργανωμένο και ομαδικό, αλλά να προσπαθεί με αυτοσχεδιασμούς να δώσει λύσεις.

Παρόλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη σύνθεσή του ο Παναθηναϊκός έχει ορισμένους πολύ έμπειρους παίκτες με προσωπικότητα, που σε τέτοια ματς μπορούν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Από την άλλη πλευρά, ο Ολυμπιακός στηρίζει το παιχνίδι του στην καλή ομαδική οργάνωση, κυρίως πίσω από την μπάλα, ανεξάρτητα από το αν βρίσκεται σε φάση επίθεσης ή άμυνας. Γι΄ αυτό το λόγο έχει την ικανότητα να ανταποκριθεί σχετικά καλά σε όλες τις φάσεις του ματς στην αμυντική και επιθετική λειτουργία του, όπως και στις μεταβάσεις από τη μία φάση στην άλλη. Ειδικά αυτό το τελευταίο στοιχείο, δηλαδή η ομαδική ισορροπία του Ολυμπιακού στη φάση των μεταβάσεων (δηλαδή πώς αντιδρά όταν κερδίζει ή χάνει την κατοχή της μπάλας) είναι ειδικά για το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος δυνατό στοιχείο του Ολυμπιακού μέχρι στιγμής.

Αυτή η καλή οργάνωση προσδιορίζει ξεκάθαρα των βαθμό των δυνατοτήτων όλων των παικτών του Ολυμπιακού να ανταποκριθούν στη συγκεκριμένη ταυτότητα παιχνιδιού. Από τη συμμετοχή ή μη του Ιμπαγάσα θα φανεί πώς βλέπει το ντέρμπι ο Βαλβέρδε. Αν παίξει ο Ουρτάδο, στόχος του θα είναι να «κλειδώσει» την ισοπαλία και. βλέπουμε. Αν παίξει ο Ιμπαγάσα θα θεωρεί ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να επιβληθεί και από την αρχή να παίξει για τη νίκη.

Μπροστά από την μπάλα, στην επιθετική λειτουργία, το πιο δυνατό στοιχείο του Ολυμπιακού είναι η κινητικότητα, η καλή τεχνική των μεσοεπιθετικών του, το εσωτερικό παιχνίδι τους (σε μεγάλα χρονικά διαστήματα), οι πάσες μεταξύ των γραμμών (άμυνας και μεσαίας γραμμής του αντιπάλου) και η ξεχωριστή ικανότητα του Ιμπαγάσα να οργανώνει το παιχνίδι και να μοιράζει τη μπάλα, διότι οι πάσες του μπορούν να αποσυντονίζουν αμυντικά τον αντίπαλο. 

Ιδιαίτερα επικίνδυνοι είναι όταν κλέβουν τη μπάλα (οπουδήποτε!) και τους δοθεί χώρος να απλωθούν. Το κάνουν γρήγορα και με ευστοχία στις μικρής και μεσαίας απόστασης πάσες. Παίκτες - κλειδιά σε αυτόν τον τομέα είναι οΜιραλάς και ο Φουστέρ. Ολοι πλέον έχουν καταλάβει την ποιότητα του Μιραλάς, την τεχνική, ταχύτητα και ποικιλία κινήσεων που διαθέτει, που για μας που παρακολουθούμε την αγορά με κάποια συνέπεια, δεν αποτελεί έκπληξη. Ισως ακόμη δεν έχουν αντιληφθεί πολλοί πώς και γιατί ο Φουστέρ είναι καθοριστικός στην στρατηγική του Βαλβέρδε. Κινητικότητα, ένταση, απλό παιχνίδι, πολλή δουλειά, παρουσία πίσω και μπροστά, κοντρόλ της μπάλας με κατεύθυνση, καλή τελική πάσα και κινήσεις που συμπληρώνουν τον Μιραλάς είναι οι παράγοντες που τον καθιστούν απαραίτητο για τον προπονητή του.  Γενικά, ο Ολυμπιακός παίζει με ένα συμπαγές μπλοκ που έχει την ικανότητα να ανεβαίνει και να οπισθοχωρεί συντονισμένα σχετικά με τις απαιτήσεις και τις συνθήκες του κάθε ματς.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙ Ο ΠΑΟ

Κυρίως πρέπει να βρει τρόπους να μην φτάνει η μπάλα στους μεσοεπιθετικούς του Ολυμπιακού, να περιορίζεις τους χώρους τους και να αποτρέπει τη γρήγορη μετάβαση του Ολυμπιακού από την άμυνα στην επίθεση. Επομένως, ο Παναθηναϊκός πρέπει να στηριχθεί σε εκείνο που αυτή τη στιγμή μπορεί να κάνει πιο αποτελεσματικά και πιο οργανωμένα: δηλαδή να αμύνεται με τρόπο επιθετικό και συμπαγή σε όλους τους χώρους. Και όποτε μπορεί, κατά διαστήματα, να πιέζει ψηλά, γιατί αυτό μπορεί να του δώσει κάποια επιθετική ισχύ (ορμή) και να φανούν κάποιοι παίκτες επιθετικά (αν ανακτά την κατοχή μπάλας ψηλά).  Εναντίον μιας οργανωμένης ομάδας δεν μπορείς να παρουσιαστείς χωρίς οργάνωση. Επίσης, πρέπει να υπάρχουν περισσότερα στηρίγματα στον Σισέ, κυρίως από τους πλάγιους μεσοεπιθετικούς και περισσότερη κίνηση στον άξονα, εφόσον και ο Ολυμπιακός στο κέντρο έχει αργούς παίκτες. Αυτό, μαζί με τις προωθήσεις των δύο μπακ, μπορεί κάπως να ξεμπλοκάρει την επιθετική λειτουργία του Παναθηναϊκού.


ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΕΙ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Πρώτα απ΄ όλα πρέπει να εξουδετερώσει το άμεσο παιχνίδι προς τον Σισέ, που σίγουρα ο ΠΑΟ θα χρησιμοποιήσει πολλές φορές. Να μαρκάρει σωστά τον ίδιο τον Σισέ, αλλά και να πιέζει τους χαφ του ΠΑΟ. Με υπομονή πρέπει να διατηρεί την καλή ομαδική οργάνωση που διαθέτει και να είναι δυνατός στις μεταβάσεις (κυρίως από την άμυνα στην επίθεση, αλλά και το αντίθετο). Ώστε να προσπαθήσει να βρει (δύσκολα δεν θα βρει) χώρους στην αμυντική οργάνωση του ΠΑΟ, που με την κινητικότητα και την καλή τεχνική (πάσα - κοντρόλ, λίγες επαφές με την μπάλα) των μεσοεπιθετικών του, μπορεί να κάνει ζημιές. Με λίγα λόγια πρέπει να είναι ο εαυτός του των τελευταίων αγώνων και επιπλέον να αυξήσει περισσότερο την ένταση στο παιχνίδι του.


ΤΕΛΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

Η ομάδα του Ολυμπιακού μέχρι στιγμής δείχνει καλύτερη εικόνα. Όμως και οι δύο ομάδες δεν παίζουν στις υψηλές εντάσεις. Αυτό ευνοεί περισσότερο τον Παναθηναϊκό, όπως και ότι το ματς γίνεται στην έδρα του. Αν επιπλέον, ο ΠΑΟ καταφέρει να περιορίσει τους χώρους στους Μιραλάς. Ριέρα, Φουστέρ, Φετφατζίδη, δύσκολα θα χάσει το ματς. Από την άλλη, ο Ολυμπιακός θα έχει πιθανότατα ως προτεραιότητα να μην χάσει (ειδικά αν δεν παίξει από την αρχή ο Ιμπαγάσα). Συνεπώς, το πιο πιθανό αποτέλεσμα είναι η ισοπαλία. Τα υπόλοιπα, εντός των τεσσάρων γραμμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...