Στο σκαμνί η «ιερή» πεντάδα



Και οι πέντε πρωταγωνιστές του σκανδάλου της Μονής Βατοπεδίου, παραπέμπονται τελικά, στην Ολομέλεια της Βουλής και το Δικαστικό Συμβούλιο, ώστε να αποφασιστεί η παραπομπή τους σε Ειδικό Δικαστήριο.


Πέντε υπουργοί των κυβερνήσεων του Κώστα Καραμανλή, εγκαλούνται για την εμπλοκή τους, με διάφορους τρόπους και σε διαφορετικό βαθμό, στο σκάνδαλο, που αφορά ανταλλαγές ακινήτων του Δημοσίου με ευτελέστερης αξίας ακίνητα της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και μπαίνουν έτσι στην τελική ευθεία για το Ειδικό Δικαστήριο, με πρόταση του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρώην υπουργός Επικρατείας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, παραπέμπεται για ηθική αυτουργία, ως εμπνευστής της όλης υπόθεσης και ο πρώην υπουργός, Γιώργος Βουλγαράκης, για παράβαση καθήκοντος.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών, Πέτρος Δούκας, κατηγορείται για ηθική αυτουργία, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός, για απιστία και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, για παράβαση καθήκοντος.

Αργά το απόγευμα έγινε γνωστό ότι το ΠΑΣΟΚ παραπέμπει αιφνιαδιαστικά τους κατηγορούμενους πλην του Γιώργου Βουλγαράκη,  για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Είναι το μόνο αδίκημα που δεν παραγράφεται.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στο κατηγορητήριο πιθανόν να υπάρξει και ο άκρως επιβαρυντικός όρος της «απάτης σε βάρος του Δημοσίου», αδίκημα το οποίο είναι διαρκές, ώστε έτσι να ξεπεραστεί ο σκόπελος της παραγραφής.

Οι προτάσεις των κομμάτων

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το ΚΚΕ προτείνουν την παραπομπή των κυρίων Δούκα, Μπασιάκου και Κοντού για απιστία σε βάρος του Δημοσίου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι παραπέμπει τους κυρίους Μπασιάκο, Δούκα, Κοντό για απιστία, για πράξεις και παραλείψεις στη διαχείριση της λίμνης Βισθωνίδας, ενώ τον κ. Κοντό με την επιπλέον κατηγορία των παραλείψεων για τις παραλίμνιες εκτάσεις.

Διαβάστε το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ


Ο ΛΑΟΣ, στο πόρισμά του, θέτει θέμα παραγραφής των αδικημάτων, αφού, όπως αναφέρει, τελέστηκαν το 2007.

Ωστόσο, τονίζει ότι αν δεν υπήρχε θέμα παραγραφής θα πρότεινε κι εκείνο την παραπομπή των τριών πρώην υπουργών, όχι όμως και των κυρίων Βουλγαράκη και Ρουσόπουλου.

Δούκας: «Η δίωξή μου είναι τύπου Ουγκάντας και Ιντι Αμιν»

Την έντονη αντίδραση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, Πέτρου Δούκα, προκάλεσε η παραπομπή του, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για «άθλια πολιτική δίωξη», πως δεν υπάρχει προηγούμενο σε ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος και την χαρακτήρισε: «τύπου Ουγκάντας και Ίντι Αμίν».

Επισημαίνεται ότι ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην υφυπουργός επί ΝΔ Κ. Κιλτίδης κινήθηκε και αυτός στη γραμμή της παραγραφής.

ΝΔ: «Προεκλογικό παιχνίδι και σκευωρία το πόρισμα για το Βατοπέδι»

Οι βουλευτές της ΝΔ οι οποίοι έχουν αποχωρήσει από την προκαταρκτική επιτροπή έκαναν λόγο για «πολιτική σκευωρία και πασοκικό Βατοgate».

Στην πρόθεση να πληγεί η ΝΔ ενόψει των εκλογών για τους ΟΤΑ, αποδίδει η αξιωματική αντιπολίτευση την έκδοση πορίσματος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για το Βατοπέδι, τονίζοντας πως το πόρισμα εκδίδεται χωρίς στοιχεία που να αποδεικνύουν ζημία του Δημοσίου και χωρίς εκπλήρωση των στόχων που τέθηκαν για την Επιτροπή (έλεγχο της ροής μαύρου πολιτικού χρήματος και υπολογισμό του ύψους της ζημίας για το Δημόσιο).

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η ΝΔ πριν την έκδοση του πορίσματος, ο γραμματέας Προγράμματος, Ευρ. Στυλιανίδης, υποστήριξε πως στην περίπτωση της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας, «δεν βρισκόμασταν απέναντι σε ένα μεγάλο σκάνδαλο, αλλά σε μια πολιτική σκευωρία για να φέρει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση - και που συνεχίζεται σήμερα για να πληγεί ο Αντώνης Σαμαράς», ενώ ο τομεάρχης ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κόμματος, Νίκος Δένδιας, υποστήριξε πως με το πόρισμα, «πάει να συντελεστεί πολιτική αθλιότητα, για να εξασφαλιστεί το αποτέλεσμα των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Από πλευράς του, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, ανέφερε πως οι πολιτικές ευθύνες της ΝΔ για την υπόθεση, «απεδόθησαν στις εκλογές» - ενώ η ποινική ευθύνη που ανιχνεύει το πόρισμα της Προανακριτικής Επιτροπής, δεν υφίσταται: «Ποινική ευθύνη σημαίνει δόλος, βαθειά πρόθεση, γνώση - και όλα αυτά, δεν υπάρχουν», παρατήρησε ο κ.Τασούλας.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, ερωτηθείς εάν η ΝΔ θα σταθεί δίπλα στους πρώην υπουργούς που θα διωχθούν, απάντησε ότι η ΝΔ θα σταθεί δίπλα στην αλήθεια και από ό,τι φαίνεται η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν καμία εμπλοκή. «Μάλλον αυτοί που μάς σκάβουν το λάκκο, θα πέσουν οι ίδιοι μέσα», δήλωσε.

Προσέθεσε, δε, ότι η υπόθεση του Βατοπαιδίου ξεκίνησε από τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, Δρυ και Φωτιάδη, και πως δεν έχει αποδειχτεί για κανένα στέλεχος της ΝΔ ότι καρπώθηκε βρώμικο πολιτικό χρήμα.

Τα επόμενα στάδια της διαδικασίας

Η Ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να αποφασίσει, με μυστική ψηφοφορία των μελών της, για το αν οι κατηγορούμενοι πρώην υπουργοί θα παραπεμφθούν στο Δικαστικό Συμβούλιο. Εδώ λήγει ο ρόλος της Βουλής και αρχίζει ο ρόλος της Δικαιοσύνης και του Συμβουλίου.

Το Δικαστικό Συμβούλιο είναι πενταμελές και τα μέλη του επιλέγονται με κλήρωση, μεταξύ των δικαστών του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το Συμβούλιο είναι αυτό που θα εξετάσει αν συντρέχουν οι νομικές προϋποθέσεις για να παραπεμφθούν ή όχι οι πρώην υπουργοί σε Ειδικό Δικαστήριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...