Το 13άρι του Βοτανικού

Το 13άρι του Βοτανικού

Στο προσκήνιο βγήκε και πάλι το γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, μετά την ανακοίνωση της ΓΗΠΕΛ. Διαβάστε τις απαντήσεις στα 13 βασικά ερωτήματα για το νέο «γεφύρι της Άρτας»!

Η «Εξέδρα» απαντάει σε 13 ερωτήματα για το παρόν και το μέλλον του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού.
1) Πότε είχε υπογραφεί η σύμβαση;

Η σύμβαση μεταξύ της ΠΑΕ και του Δήμου Αθηναίων είχε υπογραφεί στις 18 Φεβρουαρίου 2008. Μάλιστα, ήταν η δεύτερη σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών, καθώς η πρώτη είχε υπογραφεί στις 9 Οκτωβρίου 2006!
2) Γιατί κατήγγειλε τη σύμβαση ο Παναθηναϊκός;
Πρώτον, για να διασφαλίσει τα δικαιώματά του. Ο Παναθηναϊκός μετά από αυτήν την κίνηση μπορεί να διεκδικήσει από τον Δήμο Αθηναίων αποζημιώσεις για τα έξοδα που έχει κάνει (μελέτες, έργα), αλλά και για τη ζημία που έχει υποστεί η ΠΑΕ.
Δεύτερον, με αυτόν τον τρόπο οι Πράσινοι θέτουν τους πάντες και κυρίως την πολιτεία προ των ευθυνών τους.
3) Ο Παναθηναϊκός έχει δικαίωμα να καταγγείλει τη σύμβαση;
Από τη στιγμή που έχει περάσει ένας χρόνος από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (9 Οκτωβρίου 2009) και δεν έχει προχωρήσει το έργο, η ΓΗΠΕΛ έχει δικαίωμα να καταγγείλει το έργο.Συγχρόνως οι Πράσινοι θεώρησαν ότι υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση, καθώς τόσο ο Παναθηναϊκός όσο και οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι είχαν συναινέσει στη νέα ρύθμιση από τις 5 Αυγούστου.
4) Πόσο επηρεάζει την προοπτική κατασκευής του γηπέδου η καταγγελία της σύμβασης;
Θεωρητικά δεν την επηρεάζει, αφού η σύμβαση ούτως ή άλλως πρέπει να αλλάξει, αν φυσικά περάσει η νομοθετική ρύθμιση. Από τη στιγμή που το ΣτΕ υπέδειξε ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος για να ολοκληρωθεί η Διπλή Ανάπλαση, όλες οι συμβάσεις που είχαν υπογραφεί πρέπει να αλλάξουν.
5) Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του Παναθηναϊκού (ΓΗΠΕΛ);
Οι Πράσινοι είναι δεδομένο ότι θα περιμένουν τις αντιδράσεις τόσο από τον Δήμο Αθηναίων όσο και από την πολιτεία. Αλλωστε, πλέον το μπαλάκι είναι στον Δήμο Αθηναίων, στον μοναδικό από τους εμπλεκόμενους που έχει σύμβαση ο Παναθηναϊκός. Για το θέμα του γηπέδου αποφασίζουν η ΓΗΠΕΛ και η παρούσα διοίκηση.
6) Τι θα συμβεί αν δεν περάσει η νομοθετική ρύθμιση;
Ο Παναθηναϊκός θα περιμένει ένα εύλογο διάστημα κι αν δεν δει αποτελέσματα, τότε είναι πιθανό να αλλάξει ρότα και να στραφεί σε άλλη λύση. Πιθανότατα στο ΟΑΚΑ.
7) Εχει ληφθεί απόφαση από τον Παναθηναϊκό;
Δεν υπάρχει οριστική απόφαση. Αν προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση, ο Παναθηναϊκός θα επανέλθει δυναμικά στο πρότζεκτ του Βοτανικού.
8) Τι θα συμβεί αν προχωρήσει άμεσα η νομοθετική ρύθμιση;
Ο Παναθηναϊκός θα επιδιώξει να τρέξει το πρότζεκτ. Αλλωστε, μετά τη ρύθμιση πρέπει να γίνει το προεδρικό διάταγμα που θα διασφαλίσει το έργο, ώστε να μην υπάρξει νέος κύκλος εμπλοκών (Επιτροπή Πολιτών, προσφυγές, ΣτΕ).
9) Ποιο είναι το μεγαλύτερο αγκάθι για τον Βοτανικό;
Εκτός από τη νομοθετική ρύθμιση και το προεδρικό διάταγμα, τα οποία απαιτούν χρόνο και πολιτική βούληση από όλα τα κόμματα, το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι το κόστος του νέου γηπέδου. Τα 145 εκατ. ευρώ είναι τεράστιο ποσό σε μια εποχή που η οικονομική κρίση δεν αφήνει πολλά περιθώρια στις τράπεζες να δίνουν τέτοια δάνεια.
10) Πώς θα αντιδράσει ο Δήμος Αθηναίων μετά τη χθεσινή κίνηση του Παναθηναϊκού;
Ο Δήμος Αθηναίων, με δεδομένο ότι δεν κατηγορείται από τον Παναθηναϊκό, θα χρησιμοποιήσει την καταγγελία σαν όπλο πίεσης προς την πολιτεία (ΥΠΕΚΑ) για να περάσει το νομοσχέδιο. Ευελπιστώντας να περάσει το νομοσχέδιο προκειμένου να μην έχει νομικές εμπλοκές με τον Παναθηναϊκό.
11) Τι σκέφτονται να κάνουν στην κατασκευαστική εταιρεία του Μπάμπη Βωβού;
Το λογικό είναι να περιμένουν την αντίδραση του Δήμου Αθηναίων και της πολιτείας. Βάσει των συμβάσεων που υπάρχουν, η πλευρά Βωβού μπορεί να κινηθεί νομικά κατά του Δήμου Αθηναίων (με τον οποίο υπάρχει σύμβαση για το εμπορικό) και κατά της πολιτείας, αφού το όλο εγχείρημα το στήριξε σε νομοσχέδιο της ελληνικής Βουλής. Η πλευρά Βωβού έχει ήδη προειδοποιήσει ότι θα προσφύγει στα δικαστήρια αν μπλοκάρουν το έργο.
12) Τι γίνεται με την προοπτική μόνιμης μετακόμισης στο ΟΑΚΑ;
Την παρούσα φάση είναι μόνο… προοπτική. Ομως όπως έχουμε επισημάνει το ενδεχόμενο μόνιμης μετακόμισης στο Ολυμπιακό Στάδιο δεν είναι μακρινό. Ο Παναθηναϊκός αν το πάρει απόφαση να αλλάξει ρότα και να στραφεί σε άλλη λύση, τότε δεν υπάρχει άλλη περιοχή. Γουδί, Ελληνικό και Λεωφόρος έχουν «καεί».
13) Ποιες είναι οι επιλογές αν τελικά ο Παναθηναϊκός πάει ΟΑΚΑ;
Αν τελικά επιλεγεί το ΟΑΚΑ, υπάρχουν τρία ενδεχόμενα: α) επινοικίαση του γηπέδου, β) απόκτηση του γηπέδου για τα επόμενα 50 ή 100 χρόνια γ) κατασκευή νέου γηπέδου στον ελεύθερο χώρο δίπλα από το Ποδηλατοδρόμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...