ΜΕ ΕΥΝΟΪΚΟΤΕΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ Η ΠΕΡΑΙΩΣΗ

Ρεπορτάζ : Κώστας Σιωμόπουλος
(από ΤΟ ΒΗΜΑ)
«Κλείδωσαν» χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για την περαίωση των εκκρεμουσών φορολογικών υποθέσεων που αφορούν περισσότερους από 1.500.000 ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρήσεις ενώ στο ίδιο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται...
και η ρύθμιση για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων χρεών από 1.300.000 οφειλέτες. Στις τελικές αποφάσεις για την περαίωση, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τα εξής:
* Η προκαταβολή φόρου μειώνεται στο 20% από το 25% που ήταν το αρχικό σχέδιο.
* Η αποπληρωμή του ποσού της περαίωσης για όλες τις χρήσεις που έχει ανέλεγκτες ο επιτηδευματίας θα μπορεί να γίνει έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις από 12 που ήταν η αρχική πρόταση. Παράλληλα, το Υπουργικό Συμβούλιο διατήρησε αμετάβλητα τόσο τους συντελεστές υπολογισμού της περαίωσης όσο και τα ελάχιστα ποσά ανά χρήση, αν και υπήρχε εισήγηση για πιο ευνοϊκή μεταχείριση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση. Ετσι, αν κάποιος θέλει να ενταχθεί στη ρύθμιση της περαίωσης και τηρεί βιβλία Α Δ κατηγορίας (π.χ. περιπτερούχοι) θα πρέπει να καταβάλει κατ΄ ελάχιστο 400 ευρώ ανά χρήση. Στην περίπτωση των επιτηδευματιών που τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας το ελάχιστο ποσόν της περαίωσης διατηρήθηκε στα 700 ευρώ, ενώ για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας το ελάχιστο ετήσιο ποσόν περαίωσης είναι 1.000 ευρώ.
Σημαντική εξέλιξη υπήρξε στο θέμα της αυτοπεραίωσης, καθώς το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου να εξαιρεθούν όσοι είχαν ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία ως το 2007, με εξαίρεση εκείνους που έχουν επιλεγεί δειγματοληπτικά. Ωστόσο εντός περαίωσης θα μπορούν να ενταχθούν εκείνοι που έχουν αυτοπεραιώσει τη διετία 2008-2009 και μέχρι στιγμής δεν έχει βγει απόφαση για τον καθορισμό του φορολογικού δείγματος. Η συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων θα μπορεί να κλείσει οριστικά και τη συγκεκριμένη διετία, καταβάλλοντας το ήμισυ του ελάχιστου φόρου που ορίζεται στο νομοσχέδιο, δηλαδή στην περίπτωση των βιβλίων Β΄ κατηγορίας 350 ευρώ (στη διετία 700 ευρώ). Επίσης παραμένουν εκτός περαίωσης οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπου στο όνομα του φυσικού τους προσώπου υπάρχει ακίνητη περιουσία που ξεπερνάει τα όρια του ΦΜΑΠ όπως ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια (146.000 ευρώ για τον άγαμο) και τον νέο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, που σήμερα διαμορφώνεται το όριο υπαγωγής στα 400.000 ευρώ αντικειμενική αξία ανά φυσικό πρόσωπο.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων με επιστολή της στον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών διαμαρτύρεται «για τη συνεχιζόμενη ανεξήγητη εμμονή του υπουργείου να εξαιρέσει από την περαίωση- για πρώτη φορά ως σήμερα- εμπόρους, βιοτέχνες, ελεύθερους επαγγελματίες και όλους γενικά τους επιτηδευματίες που το μόνο, αλλά βαρύτατο, όπως φαίνεται, “έγκλημά” τους είναι η κατοχή ακίνητης περιουσίας από τους ίδιους ή κάποιο μέλος της οικογενείας τους» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά. Μάλιστα η ΠΟΜΙΔΑ αναρωτιέται γιατί πρέπει να μην μπορούν να υπαχθούν αν το επιθυμούν όλοι οι παραπάνω, ενώ αντίθετα υπάγονται στο ευεργέτημα της ρύθμισης ακόμη και όσοι έχουν διαπράξει βεβαιωμένες και βαρύτατες παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας.
Η εξίσωση του φόρου


Το ποσόν του επιπλέον φόρου υπολογίζεται ως εξής:

* Τα δηλωθέντα ακαθάριστα έσοδα πολλαπλασιάζονται με συντελεστή 2% για όλα τα επαγγέλματα. Το ποσόν που προκύπτει πολλαπλασιάζεται με συντελεστή προοδευτικότητας ανάλογα με τα ακαθάριστα έσοδα, ο οποίος διαμορφώνεται από 1 ως 1,35. Στο τελικό ποσόν που προκύπτει από τους ως άνω υπολογισμούς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 20% εκτός από τις ΑΕ και ΕΠΕ, όπου επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 25%.

Παράδειγμα

Εστω ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος τηρεί βιβλία Β Δ κατηγορίας έχει πέντε ανέλεγκτες χρήσεις και ετησίως έχει ακαθάριστα έσοδα (τζίρο) 150.000 ευρώ.

Το ποσόν του φόρου της περαίωσης για κάθε χρήση θα υπολογιστεί ως εξής:

* 150.000 ευρώ (ετήσια ακαθάριστα έσοδα) Χ 2% (συντελεστής λογιστικών διαφορών) Χ 1% (συντελεστής προοδευτικότητας) Χ 20% (συντελεστής φορολογίας) = 600 ευρώ. Εξαιτίας όμως του γεγονότος ότι το ελάχιστο ποσόν δεν μπορεί να είναι κάτω από τα 700 ευρώ, ο συγκεκριμένος επαγγελματίας θα πρέπει να καταβάλει για τις 5 ανέλεγκτες χρήσεις 3.500 ευρώ (5 Χ 700 ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...