Who is Salt?

Νικόλας Αρώνης
Ως πράκτορας της CIA, η Έβελιν Σολτ (Αντζελίνα Τζολί) έχει ορκιστεί πίστη στο καθήκον, την τιμή και την πατρίδα. Η αφοσίωσή της θα δοκιμαστεί όταν ένας πρώην πράκτορας την κατηγορεί ότι είναι Ρωσίδα κατάσκοπος και η Σολτ μπαίνει στο στόχαστρο της υπηρεσίας. Ένα ασταμάτητο ανθρωποκυνηγητό θα ξεκινήσει, όπου η Έβελιν θα χρησιμοποιήσει όλες τις ικανότητες και την πολύχρονη εμπειρία της για να διαφύγει. Οι προσπάθειές της για να αποδείξει την αθωότητά της απλώς συντηρούν τις αμφιβολίες για τα αληθινά της κίνητρα, καθώς η αναζήτηση για την αληθινή της ταυτότητα συνεχίζεται και ένα ερώτημα παραμένει αναπάντητο: «Ποια είναι η Σολτ;»


«Θέλω να γίνω Μποντ!» είχε πει κάποτε χαριτολογώντας η Αντζελίνα Τζολί στην Πρόεδρο της Sony Pictures Έιμι Πάσκαλ. Και λίγα χρόνια μετά η ευχή της άρχισε να γίνεται πραγματικότητα όταν το σενάριο του Κουρτ Βίμερ έφτασε στο γραφείο της Sony, στα χέρια του παραγωγού Λορέντζο ντι Μποναβεντούρα. Ο Κουρτ Βίμερ είχε βασίσει την ιδέα του σε έναν άντρα πρωταγωνιστή, τον Έντγουιν Σολτ. Όμως οι παραγωγοί οραματίστηκαν την Αντζελίνα Τζολί στον κεντρικό ρόλο, κι έτσι ο Έντγουιν Σολτ έγινε Έβελιν Σολτ. «Όταν αλλάξαμε το φύλο του κεντρικού ήρωα, αρχίσαμε να εξετάζουμε τη δυναμική της κάθε σκηνής» εξηγεί ο Λορέντζο ντι Μποναβεντούρα. «Αναρωτηθήκαμε αν μία γυναίκα θα έκανε τις ίδιες επιλογές, αλλά και αν όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες θα την αντιμετώπιζαν με τον ίδιο τρόπο, ακριβώς επειδή ήταν γυναίκα. Τελικά αποδείχτηκε μια μεγάλη αλλαγή που επηρέασε ολόκληρο το σενάριο».

Η Τζολί περιγράφει το ρόλο της ως «μία γυναίκα που αποφεύγει τις στενές επαφές με τους άλλους ανθρώπους και είναι ιδιαίτερα διστακτική στο να παντρευτεί, γνωρίζοντας ότι ο άντρας της θα βρεθεί εξαιτίας της στην πρώτη γραμμή του κινδύνου». Παρ’όλα αυτά παντρεύεται έναν άντρα που γνωρίζει τα πάντα για τη δουλειά της και αποδέχεται τα ρίσκα της θέσης του. Η τεχνική σύμβουλος του έργου, Μελίσα Μπόιλ Μάλε, που δούλευε στη CIA επί 16 χρόνια, εξηγεί: «Η CIA μας επέτρεπε να αποκαλύπτουμε στους συζύγους μας ποια ήταν η πραγματική μας δουλειά γιατί μέσα στα χρόνια έχει αποδειχτεί ότι δεν είναι δυνατόν να διατηρείς μια φυσιολογική ζωή αν δεν υπάρχει δίπλα σου ένας άνθρωπος στον οποίον μπορείς να μιλάς ειλικρινά. Παρ’όλα αυτά δεν είχαμε το δικαίωμα να δίνουμε αναλυτικές πληροφορίες για τις συγκεκριμένες αποστολές μας, ούτε για τους κινδύνους που ζούσαμε καθημερινά».

Για να προετοιμαστεί για το ρόλο της, η Αντζελίνα Τζολί έκανε την προσωπική της έρευνα. «Μίλησα με πολλές γυναίκες που είχαν δουλέψει στη CIA» λέει η ηθοποιός. «Ήταν όλες τους τόσο αξιαγάπητες και χαριτωμένες, δε σου περνούσε από το μυαλό ότι θα μπορούσαν να έχουν περάσει τόσο επικίνδυνες καταστάσεις». Μέσα από τις συζητήσεις της με την Μάλε και τις άλλες πρώην κατασκόπους, η Τζολί έμαθε πώς θα αντιδρούσαν στην πραγματικότητα αν κάποιος ξαφνικά τις κατηγορούσε ότι ήταν μυστικοί πράκτορες. Και σε στενή συνεργασία με το σκηνοθέτη Φίλιπ Νόις σκιαγράφησαν κάθε πτυχή του χαρακτήρα της Σολτ ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αληθινή.




ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

Ημερομηνία Εξόδου: 16 / 9 / 2010
Είδος: ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ
Σκηνοθεσία: ΦΙΛΙΠ ΝΟΪΣ
Σενάριο: ΚΟΥΡΤ ΒΙΜΕΡ
Παραγωγή: ΛΟΡΕΝΤΖΟ ΝΤΙ ΜΠΟΝΑΒΕΝΤΟΥΡΑ, ΣΑΝΙΛ ΠΕΡΚΑΣ
Πρωταγωνιστούν: ΑΝΤΖΕΛΙΝΑ ΤΖΟΛΙ, ΛΙΒ ΣΡΑΪΜΠΕΡ, ΤΣΙΟΥΕΤΕΛ ΕΤΖΙΟΦΟΡ
Δ/ση Φωτογραφίας: ΡΟΜΠΕΡΤ ΕΛΣΓΟΥΙΤ, ASC
Κοστούμια: ΣΑΡΑ ΕΝΤΟΥΑΡΝΤΣ
Μουσική: ΤΖΕΪΜΣ ΝΙΟΥΤΟΝ ΧΑΟΥΑΡΝΤ
Διανομή: AUDIO VISUAL ENTERPRISES S.A.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...