Προκλητική φωτογράφηση της ιταλικής Vogue (vid)

Προκλητική φωτογράφηση της ιταλικής Vogue (vid)
Από κακόγουστη και προκλητική έως καλλιτεχνική και άκρως ποιοτική έχει χαρακτηριστεί φωτογράφηση που έγινε για λογαριασμό της ιταλικής Vogue. Λίγους μήνες μετά το τραγικό δυστύχημα σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου της BP, που οδήγησε στο θάνατο έντεκα ανθρώπων και στη μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, μοντέλο φωτογραφήθηκε φορώντας ρούχα βουτηγμένα σε αργό πετρέλαιο, προκαλώντας αντιδράσεις.


Για όλους τους λάθους λόγους βρέθηκε στο επίκεντρο η καμπάνια της Vogue. Ο διάσημος φωτογράφος Στίβεν Μέισελ απαθανάτισε το μοντέλο Κρίστεν ΜακΜέναμι στις χτυπημένες από την καταστροφή ακτές.

Είτε φορώντας φτερά, αναπαριστώντας κάποιο πουλί, είτε υποδυόμενη τη φώκια που πεθαίνει, η φωτογράφηση που φιλοξενείται σε ειδικό 24σέλιδη έκδοση της Vogue έχει οδηγησει σε αντικρουόμενα σχόλια.

Αν και επίσημα δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση από την εταιρία, οι υπέρμαχοί της θεωρούν πως με αυτόν τον τρόπο η μόδα βρίσκεται στο πλευρό της οικολογίας και μπορεί να ευαισθητοποιήσει περισσότερο κόσμο σχετικά με την ανυπολόγιστη καταστροφή που έχει συμβεί.
Τα επιχειρήματα της άλλης πλευράς είναι μάλλον πιο ξεκάθαρα. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι το πραγματικό concept δεν είναι «η μόδα συναντά την οικολογία», αλλά το «κάθε είδους δημοσιότητα είναι καλή δημοσιότητα», κατηγορώντας ουσιαστικά ότι υπήρξε εκμετάλλευση του τραγικού γεγονότος και του παγκοσμίου ενδιαφέροντος που προκλήθηκε από αυτό.

Αν αυτός ήταν ο στόχος, η Vogue τον πέτυχε πλήρως, αφού έχει μπει στο επίκεντρο των συζητήσεων με κάποιους να χαρακτηρίζουν υψηλού επιπέδου καλλιτεχνική έκφραση τη δουλειά του Μέισελ και άλλους αρρωστημένη γκλαμουριά.

Δείτε το βίντεο



Επιμέλεια: Νικόλας Ακτύπης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...