To «σύνδρομο της βότκας» χτυπά τις αγορές



Οι παράπλευρες απώλειες στον παγκόσμιο οικονομικό ιστό από την καταστροφική κατάσταση που επικρατεί στη Ρωσία άρχισαν κιόλας να διαφαίνονται.
Η προβλεπόμενη πλέον μείωση της παραγωγής σιταριού στη Ρωσία, εξαιτίας της μεγάλης ξηρασίας και των πυρκαγιών, δημιουργεί έντονες κερδοσκοπικές συνθήκες στις αγορές σιταριού και εκτινάσσει τις τιμές της πλέον βασικής πρώτης ύλης για τη διατροφή του πλανήτη.

Παρότι παράγοντες της διεθνούς αγοράς εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την επάρκεια της αγοράς σιτηρών στον προηγμένο κόσμο, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι.  
Πλανήτης δεν είναι μόνο η Ευρώπη και η Βόρεια ή η Νότια Αμερική, που είτε διαθέτουν αποθέματα είτε έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τη ραγδαία αύξηση της τιμής του σιταριού.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στις χώρες της υποσαχάριας Αφρικής ή στις πάμφτωχες περιοχές της Ασίας, όπου η ανεπάρκεια σε σιτηρά και η αδυναμία πληρωμής εισαγωγών προκαλούν διαδοχικές επισιτιστικές κρίσεις.
Οι τιμές των σιτηρών έχουν αυξηθεί κατά 25% μόνο μέσα σε μια εβδομάδα, καθώς η ξηρασία και οι πυρκαγιές έχουν καταστρέψει καλλιέργειες στην Ανατολική Ευρώπη και οδήγησαν το Κρεμλίνο στην απόφαση να απαγορεύσει την εξαγωγή σιτηρών.
Επισιτιστική κρίση προ των πυλών
Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την επερχόμενη επισιτιστική κρίση.

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, η συνολική περικοπή στην προβλεπόμενη παραγωγή του σιταριού «δεν δικαιολογείται σε αυτό το σημείο».
Πολλοί θεωρούν ότι οι μεγάλες καταστροφές είναι το «προπέτασμα καπνού» για να καλύψει την γενικότερη πολιτική των παραγωγών κρατών να μειώσουν την παραγωγή, που τα τελευταία χρόνια είχε αυξηθεί ρίχνοντας κατά πολύ τις διεθνείς τιμές.
Τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών αυξήθηκαν εντυπωσιακά τα τελευταία δύο χρόνια, φτάνοντας τον Ιούνιο του 2010 τα 194 εκατομμύρια τόνους, σύμφωνα με στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η σημαντική επάρκεια επιφέρει εκ των πραγμάτων σαφέστατη πτώση της τιμής στις διεθνείς αγορές.
Το παιχνίδι άρχισε να χάνεται για τους μεγάλους παραγωγούς. Η «λύση» ήρθε από τις φυσικές καταστροφές. Ήδη τον Ιούλιο τα στοιχεία δείχνουν μείωση των αποθεμάτων κάτω από τα 187 εκατομμύρια τόνους μετά από τις σοβαρές ξηρασίες στη Ρωσία και το Καζακστάν και τις πλημμύρες στον Καναδά.

Τις τελευταίες εβδομάδες, τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με την «έκρηξη» των πυρκαγιών στη Ρωσία, έχουν προκαλέσει την εκτίναξη των τιμών στην αγορά, με «ταχύτητα» που δεν έχει παρατηρηθεί από τις αρχές του 2008.

Τα παγκόσμια αποθέματα σίτου (σε τόνους) 

2010 194 εκατομμύρια τόνους
 2009 193 εκατομμύρια τόνους 
 2008 165 εκατομμύρια τόνους  
 2007 124 εκατομμύρια τόνους 
 2006 131 εκατομμύρια τόνους
Πηγή: Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ
Οι εξαγωγές παύουν
Η επιτάχυνση στις πληθωριστικές τάσεις των τιμών των τροφίμων που παρατηρήθηκε το 2008 οδήγησε σε διαδηλώσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Είναι χαρακτηριστικές οι σκηνές στην Αϊτή σε χώρες της Αφρικής αλλά και της Νότιας Ασίας, όπου ξέσπασαν βίαια επεισόδια λόγω της έλλειψης τροφίμων.
Η νέα επισιτιστική κρίση, όπως αυτή διαφαίνεται μετά τις φυσικές καταστροφές και την πολιτική απόφαση του Κρεμλίνου να σταματήσει τις εξαγωγές, μπορεί να δημιουργήσει νέες συγκρούσεις στις φτωχές χώρες.
Καθησυχαστικοί εμφανίζονται βεβαίως οι αναλυτές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το υψηλό επίπεδο των αποθεμάτων για το 2010 - αν και βαίνει μειούμενο- θα προκαλέσει συνθήκες ασφάλειας για να αποφευχθούν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.

Εν τω μεταξύ, οι διαδοχικές εκθέσεις υποδεικνύουν ότι οι Ρώσοι προμηθευτές σιταριού στην Ασία βρίσκονται κοντά στην ακύρωση των συμβάσεών τους.

Ήδη εμπορικοί κολοσσοί εξετάζουν νομικά το ζήτημα, προκειμένου να μην υπάρξουν διεθνείς κυρώσεις. Κηρύσσουν στάση εξαγωγών ως ενέργεια «ανωτέρας βίας», που στο διεθνές νομικό πλαίσιο λειτουργεί ως ρήτρα, που επιτρέπει στους διαδίκους να ακυρώνουν συμβάσεις «μνημονεύοντας» τις επικρατούσες συνθήκες, οι οποίες είναι εκτός ελέγχου.

Ελπίδα για αναστροφή του κλίματος της διεθνούς ανησυχίας αφήνουν οι δηλώσεις του Ρώσου αναπληρωτή πρωθυπουργού, Ιγκόρ Σουβαλόφ, ο οποίος πρότεινε η Ρωσία να αξιολογήσει εκ νέου την απαγόρευση μετά τη συγκομιδή του φθινοπώρου.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ως επεξήγηση όλων των παραπάνω ότι η Ρωσία δεν είναι ένας απλός παραγωγός σιτηρών και δημητριακών εν γένει αλλά ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο.
Προβλήματα και στη παγκόσμια ζυθοποιία
Η παρατεταμένη, αλλά κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων μη δικαιολογημένη κρίση στην αγορά των δημητριακών, προκαλεί διαδοχικά προβλήματα στις μεγαλύτερες ζυθοποιίες του κόσμου.
Οι μετοχές μεγάλων εταιρειών ζυθοποιίας κατρακυλούν τις τελευταίες ημέρες, καθώς εντείνονται οι φόβοι, ότι οι αυξανόμενες τιμές στα σιτηρά θα μπορούσαν να πλήξουν τα περιθώρια κέρδους τους.
Η μετοχή της δανικής ζυθοποιίας Carlsberg υποχώρησε κατά 5,1%, της Diageo, η οποία κατέχει τα εμπορικά σήματα, της Guiness κατά  2,2%, και της Associated British Foods κατά 1,5%.
Πρώτα η καταστροφή του Κόλπου του Μεξικού, τώρα οι ρωσικοί σιτοβολώνες
Η Ρωσία παίζει διαδοχικά το «χαρτί» του μεγάλου παραγωγού, προσπαθώντας να κερδίσει οφέλη στην παγκόσμια σκακιέρα της παραγωγικής διαδικασίας.
Η κρίση των σιτοβολώνων είναι η συνέχεια στην αλυσίδα των ρωσικών ενεργειών δημιουργίας τεχνικών κρίσεων.
Είχε προηγηθεί πολλάκις η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου προς τη Δυτική Ευρώπη ως πράξη ελέγχου της διεθνούς τιμής.
Αλλά και ο έλεγχος του πετρελαίου με τις προσπάθειες δημιουργίας νέων αγωγών μεταφοράς μαύρου χρυσού.
Οι συνθήκες αυτές επιτείνονται από τη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού, που δημιούργησε, εκτός από την τεράστια καταστροφή στο περιβάλλον, και συνθήκες ανασφάλειας στην αγορά φυσικού πλούτου.
zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...