Τα ντόπια μικροσυμφέροντα κατακαίνε τη Σάμο





Σε πύρινο κλοιό βρέθηκε για τρίτη φορά μέσα στον Ιούλιο και δεύτερη σε μία εβδομάδα η Σάμος, ξυπνώντας τις μνήμες του 2000, όταν στο νησί του βορειανατολικού Αιγαίου έγιναν στάχτη 150.900 στρέμματα δάσους και αγροτικών καλλιεργειών.



Ήδη, για την πυρκαγιά της περασμένης εβδομάδας, που άφησε πίσω της περίπου 8.000 στρέμματα καμένης γης στο Κοκκάρι, στο βορειοανατολικό τμήμα του νησιού, έχουν συλληφθεί τρεις βοσκοί, ένας εκ των οποίων φέρεται να έχει παραδεχθεί ότι έβαλε φωτιά, για να εκδικηθεί ένα συγχωριανό του.

Έργο εμπρηστών ίσως είναι και η τελευταία εστία που εκδηλώθηκε σε προστατευμένη δασική περιοχή Natura, στο Μαραθόκαμπο της Σάμου.

Την εκδοχή αυτή ενισχύουν οι πληροφορίες που υπάρχουν ότι η εστία της φωτιάς ξέσπασε κοντά σε δρόμο στην ευρύτερη περιοχή Κοσμαδαίων, η οποία βρίσκεται ανάμεσα στο Μαραθόκαμπο και το Καρλόβασι.

Ο συγκεκριμένος δρόμος, μάλιστα, δεν έχει κυκλοφοριακό φόρτο, αφού χρησιμοποιείται μόνο από όσους έχουν κάποια δουλειά σε αυτές τις περιοχές.

Για το λόγο αυτό και η έρευνα της Πυροσβεστικής επικεντρώνεται σε όσους μπορεί να είχαν κάποιο αντικείμενο εργασίας ή κάποια συμφέροντα στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι τις πρώτες ώρες εκδήλωσης της πυρκαγιάς υπήρξε η πληροφορία για τρεις αγνοούμενους μελισσοκόμους, οι οποίοι στη συνέχεια ανευρέθησαν.

Τα πρώτα αποτελέσματα του κλιμάκιου της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εμπρησμών του Πυροσβεστικού Σώματος, που εξετάζει και αυτό το ενδεχόμενο, αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες.

Εκτός εάν συμβαίνει κάτι άλλο

Η κατάσταση που επικρατεί το φετινό καλοκαίρι στη Σάμο φαίνεται, πάντως, ότι έχει απασχολήσει και τα υψηλότερα κλιμάκια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Δεν είναι τυχαία η αναφορά του ίδιου του υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, την ώρα της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Κοκκάρι.

«Κάποιοι έχουν βάλει σκοπό να κάψουν το νησί. Για χρόνια δεν είχαμε τόσο μεγάλη φωτιά στη Σάμο», ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο κ. Χρυσοχοΐδης, ευρισκόμενος στο πλευρό του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου.
ZOUGLA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...