Νέα έρευνα για την ισραηλινή επίθεση

Ξεκίνησαν σήμερα στο Αμάν της Ιορδανίας, με την εξέταση τεσσάρων μαρτύρων, την αποστολή τους οι τρεις εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, οι οποίοι είναι αρμόδιοι να διενεργήσουν έρευνα για την αιματηρή ισραηλινή επίθεση εναντίον της ανθρωπιστικής νηοπομπής στη Λωρίδα της Γάζας, στις 31 Μαΐου.

«Οι εμπειρογνώμονες έφθασαν το βράδυ χθες (Κυριακή) στο Αμάν και άρχισαν σήμερα την αποστολή τους στην Ιορδανία, συναντώντας τέσσερις μάρτυρες που επέβαιναν στο στολίσκο» δήλωσε ο Άλαα Μπουρκάν, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων των συνδικάτων της Ιορδανίας.

«Οι εμπειρογνώμονες, κατά την παραμονή τους στην Ιορδανία, θα ακούσουν τις μαρτυρίες των περισσοτέρων από τους 33 Ιορδανούς που επέβαιναν στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, στο οποίο πραγματοποίησαν έφοδο οι ισραηλινές δυνάμεις» πρόσθεσε ο Μπουρκάν.

Οι συναντήσεις διεξάγονται σε μεγάλο ξενοδοχείο του Αμάν, όπου διαμένουν οι εμπειρογνώμονες.

Οι ερευνητές βρίσκονταν επί δύο εβδομάδες στη Γενεύη, όπου συναντήθηκαν με αντιπροσωπείες Τούρκων και Ισραηλινών πριν μεταβούν στην Τουρκία, στις 22 Αυγούστου.

Στην Ιορδανία θα παραμείνουν έως τις 4 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να παρουσιάσουν την έκθεσή τους στην προσεχή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που θα διεξαχθεί από τις 13 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου στη Γενεύη.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ψήφισε στις 2 Ιουνίου απόφαση που εγκρίνει τη συγκρότηση ανεξάρτητης διεθνούς επιτροπής. Οι τρεις εμπειρογνώμονες ορίστηκαν στις 23 Ιουλίου από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Ισραήλ που επέκρινε τους διορισμούς αυτούς κρίνοντας ότι μια τέτοια πρωτοβουλία είναι πρόωρη, δεδομένου ότι η χώρα διεξάγει ήδη τις δικές της έρευνες.

Η αποστολή του Συμβουλίου διεξάγεται παράλληλα με την αποστολή της ομάδας που συγκρότησε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, για τη διενέργεια έρευνας για την αιματηρή έφοδο.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υπεραμύνθηκε της διενέργειας των δύο ερευνών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...