Κυβέρνηση και «εξαπτέρυγα» στο στόχαστρο Σαμαρά, «εθνικιστές» βλέπει η Ντόρα

Σε μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση και τα «εξαπτέρυγά» της (Ντόρα και Καρατζαφέρη) αναμένεται να καλέσει τα στελέχη της Ν.Δ. ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στην Εκτ. Γραμματεία του κόμματος που πρόκειται να συνεδριάσει στις 6 μ.μ., στη Ρηγίλλης με αντικείμενο τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.
Με αιχμή του δόρατος τη στρατηγική απαλλαγής από το Μνημόνιο, θα επιχειρήσει να προσδώσει έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά στην αναμέτρηση του Νοεμβρίου, με στόχο τη συγκρότηση ενός αντικυβερνητικού μετώπου από το οποίο η Ν.Δ. προσδοκά εκλογικά οφέλη στον β' γύρο.

Ανέβασε κι άλλο τους τόνους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πάνος Παναγιωτόπουλος. Εκανε λόγο για ένα «ιδιότυπο καθεστώς ακυβερνησίας, με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος -σε παγκόσμια πρωτοτυπία- εξαγγέλλει ανασχηματισμό, χωρίς να τον κάνει». «Κανείς υπουργός δεν δουλεύει, διότι όλοι περιμένουν τις επικείμενες αλλαγές στην κυβέρνηση» συνέχισε. «Και οι πολίτες, δικαίως, αναρωτιούνται: Προσφέρονται αυτές οι δύσκολες ώρες της βαθύτατης κρίσης για τέτοιου είδους επικοινωνιακά παιχνίδια;».
Πυρά Ντόρας
Νέες αιχμές κατά του προέδρου της Ν.Δ. άφησε η Ντόρα Μπακογιάννη. «Δεν δέχομαι τον ρόλο του εξαπτέρυγου από ανθρώπους οι οποίοι έχουν ιστορικά υπάρξει εξαπτέρυγα» δήλωσε στο «Κανάλι 1» του Πειραιά, θυμίζοντας ότι και τον Α. Σαμαρά αποκαλούσαν εξαπτέρυγο του Αβέρωφ, αν και η πολιτική έννοια ήταν πολύ διαφορετική από εκείνη που χρησιμοποιεί ο πρόεδρος της Ν.Δ., ταυτίζοντάς την με τα επώδυνα μέτρα του Μνημονίου. «Συμφωνώ με τον Γ. Λούλη ότι στην ηγεσία της Ν.Δ. βρίσκεται μία μικρή ομάδα με ακραία εθνικιστικά και λαϊκιστικά στοιχεία» συνέχισε και κατηγόρησε τη Ν.Δ. για σύμπλευση με το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η Ν.Δ. και η Αριστερά δεν πρεσβεύουν τις ίδιες αξίες ή τουλάχιστον έτσι ήξερα μέχρι πρόσφατα», είπε.
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα της χώρας ήταν και είναι ο λαϊκισμός» πρόσθεσε ρίχνοντας ακόμη ένα καρφί στον πρόεδρο της ΝΔ. «Η πρόταση του "αντί" δεν πουλάει στην κοινωνία. Πρέπει να πεις και υπέρ τίνος είσαι. Εάν έχουμε άλλη διέξοδο από τη δανειοδότηση της τρόικας, θέλω να την ακούσω».
Η Ντόρα Μπακογιάννη έδωσε ένα στίγμα για την πολιτική στάση που θα κρατήσει απέναντι σε υποψηφίους. «Εγώ έχω συνεργαστεί και έχω υπάρξει αυτοδιοικητική και ξέρω ανθρώπους σε ολόκληρη την Ελλάδα» είπε. «Τι να σας πω τώρα για τον Χατζηδάκη στο Φάληρο; Για τον Καλογερόπουλο στο Αιγάλεω;». Θα στηρίξει και τον Νικ. Κακλαμάνη. Για τους υπόλοιπους θα αποφασίσει, αφού ανακοινώσει τους υποψηφίους του και το ΠΑΣΟΚ.
Για την περιφέρεια της Κρήτης είπε ότι θα στηρίξει «ένα ψηφοδέλτιο το οποίο θα είναι διεκδικητικό και κριτικό και θα έχει στόχο την ανάπτυξη της Κρήτης και όχι την πολιτική αντιμετώπιση της επόμενης ημέρας». Στις φήμες ότι πούλησε τον Μαρκογιαννάκη απάντησε: «Καλά τώρα. Εμείς γενικώς έχουμε κατηγορηθεί για πολλά».
Κιλτίδης προς ΛΑΟΣ
Πάντως, ούτε ο πρώτος βουλευτής που ανεξαρτητοποιήθηκε, ο Κ. Κιλτίδης, είναι βέβαιο ότι θα πάει μαζί της στο νέο κόμμα. «Αν η πολιτική πλατφόρμα της Ντόρας περιοριστεί στο Φιλελεύθερο Κέντρο, εγώ δεν θα μπορέσω να συμπορευτώ μαζί της ιδεολογικά και πολιτικά» δήλωσε στο voria.gr. «Σε αυτήν την περίπτωση θα επιστρέψω στις πηγές και στις ρίζες της πολιτικής μου διαδρομής, των οποίων ο εγγύτερος εκφραστής είναι ο ΛΑΟΣ».
Νέες υποψηφιότητες
Ο νομάρχης Ξάνθης Γ. Παυλίδης θα είναι ο υποψήφιος της Ν.Δ. για την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Στην αυτοδιοίκηση επιστρέφει ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην νομάρχης Δημήτρης Σταμάτης. Θα διεκδικήσει τον Δήμο Αγρινίου. Η Ρηγίλλης έδωσε χρίσματα και στους εξής δήμους:
Ακτιου-Βόνιτσας: Ν. Σολδάτος, δήμαρχος Παλαίρου.
Ναυπακτίας: Αθ. Παπαθανάσης, δήμαρχος Ναυπάκτου.
Χαλανδρίου: Γ. Κουράσης, πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου.
Αργους-Μυκηνών: Δ. Καμπόσος, εκπαιδευτικός.
Αλεξανδρούπολης: Β. Λαμπάκης, δικηγόρος, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πόλη και Πολίτες».
Διδυμοτείχου: Χρ. Τοκαμάνης, νυν δήμαρχος.
Ορεστίδος: Μ. Τερζοπούλου, πολιτικός μηχανικός, δημοτικός σύμβουλος.
Νεστορίου: Θ. Ανδρεόπουλος, επιχειρηματίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...