Θρασύτατη οικειοποίηση αιγιαλού!

Κία Παπαδοπούλου


Έξαλλοι είναι οι κάτοικοι στην Κινέττα καθώς οι υπεύθυνοι μεγάλου ξενοδοχείου που βρίσκεται μπροστά ακριβώς από τη θάλασσα, αποφάσισαν εντελώς παράνομα, να κάνουν την παραλία ιδιωτική.

Τοποθέτησαν μάλιστα απαγορευτικές πινακίδες και δεν επιτρέπουν στους λουόμενους να πλησιάσουν. Αυτοί που χρησιμοποιούν τον χώρο είναι ή ένοικοι του ξενοδοχείου ή όσοι έχουν νοικιάσει ξαπλώστρες από το ξενοδοχείο. Απαγορεύεται «δια ροπάλου» να βάλει κάποιος την πετσέτα του και να καθίσει στην αμμουδιά.

Αγανακτισμένος ένας κάτοικος της περιοχής, τον οποίο έδιωξαν κακήν κακώς από την παραλία κάποιοι εργαζόμενοι με την βοήθεια των διευθυντών του ξενοδοχείου, μας έστειλε την παρακάτω καταγγελία:

«Xθες Κυριακή 01 Αυγούστου 2010 προσήλθα στην παραλία της Κινέττας (Αττικής / Μεγαρίδως) και προς μεγάλη μου έκπληξη αντίκρισα στην παραλία μια ταμπέλα του ξενοδοχείου Kinetta Beach η οποία αναφέρει: “Ιδιωτικός Χώρος Ξενοδοχείου, … … …”



Ξενοδοχείου Kinetta Beach (Ανατολική Πλευρά Ξενοδοχείου)

Κατανοώ απόλυτα ότι οι ξαπλώστρες & ομπρέλες είναι ιδιοκτησία του ξενοδοχείου, και μόνο οι ένοικοι του μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν, ή μη ένοικοι αυτού με κάποιο χρηματικό αντίτιμο.

Όμως ο χώρος της ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ή σε οποιοδήποτε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΑΝΗΚΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ. Αυτό άλλωστε ορίζει και το Άρθρο 2, Παράγραφοι 1, 2, 3, 4 & 5 (Ιδιοκτησιακό Καθεστώς Παραλίας) του Νόμου 2971/19-12-2001 (Αρ. Φύλλου 285), Εικ. 2.




Άρθρο 2, Παράγραφοι 1, 2, 3, 4 & 5 (Ιδιοκτησιακό Καθεστώς Παραλίας)

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η ταμπέλα υπάρχει και στο Δυτικό & στο Ανατολικό άκρο του ξενοδοχείου.




Εικόνα 3, Ταμπέλα Ξενοδοχείου Kinetta Beach (Δυτική Πλευρά Ξενοδοχείου)

Επιπροσθέτως, στο Ανατολικό άκρο του Ξενοδοχείου, δίπλα από την ταμπέλα υπάρχουν τέσσερεις (4) σιδερένιες κολώνες οι οποίες δημιουργούν ένα νοητό φράχτη στο δήθεν Ανατολικό όριο της «Ιδιοκτησίας του Ξενοδοχείου».

Βέβαια θα μου πείτε ότι η ταμπέλα δεν απαγορεύει σε κάποιον να κάτσει στα βότσαλα (εκτός ομπρελών & ξαπλώστρων του ξενοδοχείου), αλλά αυτό είναι κάτι που δεν συμβαίνει.

Αυτό επιβεβαιώνετε από την Εικόνα 4 (φωτογραφία) στην οποία μπορείτε πολύ εύκολα να διακρίνετε ότι ΚΑΝΕΝΑΣ δεν κάθετε στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ χώρο πίσω από τις ξαπλώστρες. Τυχαίο ίσως?




Εικόνα 4, Κανένας λουόμενος ακόμα και πίσω από τις ξαπλώστρες.

Το ότι αυτό το σκηνικό της εικόνας 4 δεν είναι τυχαίο επιβεβαιώνετε με το ότι οι άνθρωποι του ξενοδοχείου προσπάθησαν να με απωθήσουν από το να κάτσω στην περιοχή της παραλίας όπου ξαπλώστρες και ομπρέλες δεν υπάρχουν.

Πιο συγκεκριμένα ενώ προσπάθησα να κάτσω στην παραλία, χρησιμοποιώντας την δική μου ψάθα, και ενώ ήμουν εκτός του χώρου των ομπρελών / ξαπλώστρων, δυο υπάλληλοι του ξενοδοχείου με προσέγγισαν και μου είπαν ότι «είτε πρέπει να πληρώσω για να κάτσω εκεί που κάθομαι είτε να σηκωθώ και να φύγω, καθώς η παραλία είναι ιδιωτική».


Ο αγανακτισμένος κάτοικος όμως δεν σταμάτησε εκεί. Τηλεφώνησε στον Δήμο Μεγαρέων διαμαρτυρόμενος για την κατάσταση στην παραλία Κινέττας και προς μεγάλη του έκπληξη έμαθε πως το ξενοδοχείο έχει να πληρώσει ενοίκιο για τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες από το 2008.

Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε σημαίνει πως τόσο οι ξαπλώστρες όσο και οι ομπρέλες είναι παράνομες εδώ και δύο χρόνια.

Επίσης ο Δήμος Μεγαρέων διευκρίνισε πως ακόμα και στο υποθετικό σενάριο να είχαν πληρώσει το ενοίκιο τους, η αποκλειστική χρήση της παραλίας ΔΕΝ τους ανήκει, καθώς νοικιάζουν τον χώρο εκείνο που οι ομπρέλες/ξαπλώστρες καταλαμβάνουν.

Το ότι η χρήση της παραλίας δεν είναι αποκλειστικό δικαίωμα εκείνου που νοικιάζει για ξαπλώστρες κ.τ.λ., φαίνεται στον Νόμο 2971/19-12-2001 (Αρ. Φύλλου 285).

Πιο συγκεκριμένα ο Νόμος λέει:



Εικόνα 5, Άρθρο 1, Παράγραφος 2 (Ορισμός παραλίας):



Εικόνα 6, Άρθρο 2, Παράγραφοι 1, 2, 3, 4 & 5 (Ιδιοκτησιακό Καθεστώς Παραλίας):



Εικόνα 7, Άρθρο 13, Παράγραφος 4 (Ενοικίαση Παραλίας για απλή χρήση ξαπλώστρων / ομπρελών):

Από το άρθρο 13, παράγραφος 4, φαίνεται ξεκάθαρα ότι ναι μεν οι ξενοδόχοι, ιδιοκτήτες camping κ.τ.λ. μπορούν να νοικιάσουν την παραλία προκειμένω να τοποθετήσουν ομπρέλες, χωρίς όμως να αλλοιώνονται τα λεγόμενα του Άρθρου 13/Παράγραφος 1, ο οποίος αναφέρει:



ότι δηλαδή «…δεν παραβιάζεται ο προορισμός τους ως κοινόχρηστων πραγμάτων …»! Δηλαδή να μπορούν και όλοι λουόμενοι να χρησιμοποιούν την παραλία χωρίς την αναγκαστική χρήση των ομπρελών / ξαπλώστρων.

Βάση του Νόμου 2971/19-12-2001 (Αρ. Φύλλου 285), τα λεγόμενα της ταμπέλας περί Ιδιωτικού Χώρου Ξενοδοχείου πάνω στην παραλία ΔΕΝ ισχύουν και ως εκ τούτου η ταμπέλα μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί από ανακριβής έως παράνομη.

ZOUGLA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...