Καμμένος εκτελεί Χριστοδουλάκη


 

http://olympia.gr
Ο Πάνος Καμμένος που οδηγεί την κούρσα της εξεταστικής με την εμπεριστατωμένη έρευνα που έχει κάνει, για άλλη μία φορά εξέθεσε ανεπανόρθωτα έναν από τους Καίσαρες της “ισχυρής Ελλάδας”. Τον πρώην “τσάρο” κύριο Χριστοδουλάκη.

Διαβάστε πως με την υπογραφή του κυρίου Χριστοδουλάκη το δημόσιο πλήρωσε τους Γερμανούς για τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα! Διαβάστε πως χαρίστηκαν εκατομύρια, πως ο ΟΣΕ έγινε ζημιογόνος μα κυρίως…

Πως οι ευνοημένοι μεγαλοτραπεζίτες προσέχουν τα “παιδιά” τους. Ο κύριος Χριστοδουλάκης, προσφέρει σήμερα τις “γνώσεις” του στην τράπεζα Πειραιώς ως καλοπληρωμένος σύμβουλος, αφού πρώτα είχε προσφέρει στην ίδια τράπεζα την ΕΤΒΑ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε μάρτυς θυμάστε τι οφειλές είχε, πριν την πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στους Γερμανούς, το Ελληνικό Δημόσιο και ο ΟΣΕ;

ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Υποθέτω ότι είχαν υπογραφεί συμβάσεις και για εξοπλιστικά προγράμματα…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πριν την πώληση εννοώ, θυμάστε τις οφειλές που υπήρχαν και δεν πλήρωνε το Ελληνικό Δημόσιο και ο ΟΣΕ;

ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Οι συμβάσεις μεταξύ ΟΣΕ και ναυπηγείων είχαν γίνει πριν την πώληση των ναυπηγείων.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σωστά. Είχαν πληρωθεί τα χρήματα;

ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Δεν το γνωρίζω.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εσείς έχετε υπογράψει να πληρωθούν τα χρήματα. Με μια διαφορά όμως: πληρώθηκαν τα χρήματα αφού μεταβιβάστηκαν τα ναυπηγεία. Και το τίμημα της πώλησης των ναυπηγείων ήταν σχεδόν ισόποσο των οφειλομένων του ΟΣΕ και του Ελληνικού Δημοσίου προς τα ναυπηγεία, τα οποία εισέπραξαν οι Γερμανοί και πλήρωσαν εν συνεχεία για την αγορά των ναυπηγείων. Θα σας θυμίσω δε, ότι έχετε απαντήσει σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, την οποία θα την καταθέσω.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Να την καταθέσετε.

ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Κύριε Καμμένε, νομίζω ότι απευθείας πληρωμές από το Υπουργείο Οικονομικών σε ναυπηγεία μου φαίνεται δύσκολο και αδιανόητο να έχουν γίνει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όχι σε ναυπηγεία.

ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Πρέπει να έγιναν μέσω του συμβεβλημένου μέρους, που ήταν για μεν τα εξοπλιστικά το Υπουργείο Άμυνας, για δε τις κοινοπραξίες, τις προγραμματικές συμβάσεις, ο ΟΣΕ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τα λεφτά, όμως, τα δίνει το Υπουργείο Οικονομικών. Πρέπει να εγκρίνει το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρωθούν τα χρήματα.

ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Όχι, όχι. Καταρχήν, το Υπουργείο Οικονομικών δεν χρηματοδοτεί απευθείας δαπάνες των ΔΕΚΟ. Το Υπουργείο Οικονομικών παρεμβαίνει όταν έχουν ελλείμματα οι ΔΕΚΟ και τους κάνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας το πω πιο απλά. Ο ΟΣΕ και το Υπουργείο Άμυνας χρώσταγαν χρήματα στα ναυπηγεία. Σε κοινοβουλευτικό έλεγχο το Υπουργείο Μεταφορών ισχυρίζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν έδινε τα χρήματα να πληρωθούν. Τα χρήματα δε, μαγικά, πληρώθηκαν με το που έγινε η πώληση των ναυπηγείων στους Γερμανούς και μάλιστα το τίμημα ήταν σχεδόν ίδιο με το τίμημα που αγόρασαν οι Γερμανοί από την ΕΤΒΑ τα ναυπηγεία.

ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Δεν το γνωρίζω αυτό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν το θυμάστε αυτό.

ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Καταρχήν, αυτό μου κάνει μεγάλη εντύπωση ως διαδικασία. Διότι σας λέω και πάλι ότι οι αμοιβές των ναυπηγείων από τις συμβάσεις θα προήρχοντο και μπορούσαν να προέρχονται μόνο από τα συμβεβλημένα μέρη.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι. Αν δεν δώσει το Υπουργείο Οικονομικών λεφτά στο Υπουργείο Μεταφορών για να τα πάρει ο ΟΣΕ, τότε δεν έχει λεφτά.

Εάν αυτό συνέβαινε δεν είναι κάτι το μεμπτό; Γιατί μας είπατε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια να πουλήσετε τα ναυπηγεία, αλλά ουσιαστικά δώσατε τα λεφτά στους Γερμανούς από κάποιους άλλους πόρους του Δημοσίου.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Κύριε συνάδελφε, να κάνετε τις ερωτήσεις με τέτοιο τρόπο, ώστε να μπορεί να απαντάει ο μάρτυρας.

ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Καταρχήν, θέλω να σας πω είναι ότι δεν υπάρχει κανείς θεσμικός δίαυλος να καταβάλλει χρήματα το Υπουργείο Οικονομικών σε μη συμβεβλημένα μέρη. Το Υπουργείο Οικονομικών έχει ευθύνη για την εκταμίευση του προϋπολογισμού στα Υπουργεία και επίσης όταν μια ΔΕΚΟ έχει προβλήματα κάνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Μία ΔΕΚΟ, για παράδειγμα η Ολυμπιακή, όταν αγοράζει αεροπλάνα τα πληρώνει το Υπουργείο Οικονομικών; Όχι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχω κάνει υπουργός. Εάν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν απελευθερώσει το κονδύλι προς το υπουργείο, δεν έχει να πληρώσει.

ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Στο πλαίσιο εφαρμογής του προϋπολογισμού.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το απελευθέρωσε, όμως, το κονδύλι μετά την πώληση.

ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Δεν σας είπα ότι «φυτρώνουν» τα χρήματα έτσι.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ξέρετε γιατί σας ρωτάω; Η ΕΤΒΑ μετά από αυτό πού πουλήθηκε;

ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Στην Τράπεζα Πειραιώς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εσείς πού εργάζεστε τώρα;

ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Στην Τράπεζα Πειραιώς δεν εργάζεστε;

ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Είμαι εξωτερικός σύμβουλος με δελτίο παροχής υπηρεσιών, όπως και σε πολλούς άλλους οργανισμούς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν είστε δωρεάν, είστε επί πληρωμή. Εσείς το βλέπετε αυτό νόμιμο και ηθικό; Δηλαδή, έχει γίνει αυτή η μεταβίβαση, πουλήθηκαν τα Ναυπηγεία στους Γερμανούς, η ΕΤΒΑ στην Πειραιώς και τώρα εσείς εργάζεστε, ως πρώην Υπουργός που υπογράψατε αυτά, στην Πειραιώς;

ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Επιτρέψτε μου να σας πω το εξής: Εγώ κάνω συμβουλευτικές εργασίες σε διάφορους οργανισμούς και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η Ελληνική Κυβέρνηση προτιμάει Ιταλούς, όμως.

ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Δεν έχω καμία απολύτως οργανική σχέση με κανέναν άλλο οργανισμό πλην του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σύμβουλος, όμως, είστε στην Τράπεζα Πειραιώς.

ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Σας είπα ότι παρέχω συμβουλές σε θέματα μακροοικονομικής ανάλυσης.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ο κύριος Βερελής και ο κύριος Γιαννακός ήρθαν εδώ και κατέθεσαν στην επιτροπή ότι υπήρχε αντίρρηση του Δ.Σ. του ΟΣΕ για τις τροποποιητικές συμβάσεις των ναυπηγείων, όπως επίσης και για το θέμα των ρητρών, τις πληρωμές, δηλαδή, των ρητρών, της τήρησής τους κ.ο.κ. Και μάλιστα ότι πιέστηκαν από εσάς, επειδή δε συμφώνησε το Διοικητικό Συμβούλιο, να γίνει γενική συνέλευση. Το ανατρέπετε εσείς αυτό, έτσι δεν είναι;

ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Έχει μέσα το υπόμνημα, το οποίο σας ανέφερα…

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Σε αυτό, όμως, ο μάρτυρας έχει απαντήσει.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε αυτό το σημείο, κύριε Πρόεδρε, ζητώ την κατ’ αντιπαράσταση εξέταση, πριν το κλείσιμο της επιτροπής, του κυρίου Χριστοδουλάκη με τον κύριο Βερελή και τον κύριο Γιαννακό, για να δούμε τελικά ποιος έχει την ευθύνη. Διότι ή την ευθύνη την έχει ο κύριος Βερελής και μας λέει ψέματα εδώ και ως υπουργός και ως διοίκηση είχαν την ευθύνη για τις τροποποιητικές άρα δεν έχει ευθύνη ο κύριος Χριστοδουλάκης ή ο κύριος Χριστοδουλάκης επέβαλε τη γενική συνέλευση ως μέτοχος και έχει ευθύνη το Υπουργείο Οικονομικών και ο κύριος Χριστοδουλάκης.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Η πρότασή σας κατεγράφη.

ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Καταρχήν, όπως σας είπα προηγουμένως, οι τροποποιήσεις των συμβάσεων έγιναν με προγενέστερη απόφαση της διοίκησης του ΟΣΕ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το αρνείται ο κύριος Γιαννακός. Λέει ότι εκείνοι δεν συμφωνούσαν στο θέμα των τροποποιήσεων για τα ναυπηγεία. Είναι καταγεγραμμένο στα πρακτικά.

ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Έχω εδώ το σημείωμα, το οποίο καθορίζει τη γενική συνέλευση, που έγινε στις 7 Ιανουαρίου και είναι πάρα πολύ εύκολο να δείτε και τις αποφάσεις, οι οποίες εγκρίθηκαν από το μέτοχο, απολύτως σύμφωνα με τις εισηγήσεις και τις αποφάσεις της διοίκησης του ΟΣΕ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, μου λέτε ότι έχει ευθύνη η διοίκηση του ΟΣΕ και ο Υπουργός Μεταφορών.

ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Μα αυτοί αποφάσισαν τις τροποποιήσεις, δεν…

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΠΑΝΟΣ) ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτοί, λοιπόν, αποφάσισαν, ο κύριος Βερελής και ο κύριος Γιαννακός.

ΜΑΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Μισό λεπτό. Εδώ, στο υπόμνημα, το οποίο σας έχω, υπάρχει ένα σημείωμα περί της συγκλήσεως αυτής της γενικής συνέλευσης, το οποίο λέει ότι η τροποποίηση των συμβάσεων κ.ο.κ., εν όψει μάλιστα και της διάθεσης και χρήσης αυτού κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στο εποπτεύον Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για τις ρήτρες δεν λέει τίποτα.

MAΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Είναι πάρα πολύ εύκολο, μπορεί να έχω και μαζί μου τα πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης, όπου αναγιγνώσκεται για κάθε τροποποίηση ή απόφαση του Δ.Σ. του ΟΣΕ και ο μέτοχος λέει «εγκρίνεται» σε όλα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα σας παρακαλέσω το απόσπασμα των πρακτικών αυτών να σταλεί στον κύριο Βερελή και στον κύριο Γιαννακό, να λάβουν γνώση και αν χρειαστεί να γίνει κατ’ αντιπαράθεση εξέταση.

MAΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Αν μου επιτρέπετε, τα πρακτικά, κατ’ αρχήν, τα συντάσσει ο ίδιος ο ΟΣΕ. Δηλαδή, το πρακτικό της Γενικής Συνέλευσης το συνέταξε ο ΟΣΕ. Δεν το συνέταξε το Υπουργείο Οικονομικών και το στέλνει για να σταλεί.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εκτελεί τη βούληση του μετόχου η Γενική Συνέλευση.

MAΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Αυτό μπορείτε να το βρείτε. ΄Εχω εδώ, 9.1.2003 πρακτικό 50ης έκτακτης Γενικής Συνέλευσης μετόχων του ΟΣΕ. Πρακτικό συνήλθαν….. κ.λπ. υπογράφεται ….

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να μας τα καταθέσετε αυτά, κύριε μάρτυς.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Θα παρακαλούσα, κύριε συνάδελφε, να κατατεθούν αυτά.

MAΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Υπογράφεται, ο Πρόεδρος του Δ.Σ., Ανδρέας Λαμπρινόπουλος. Και λέει, «συνήλθαν …. κ.λπ., θέματα ημερήσιας διάταξης, λήψη απόφασης υπέρ της τροποποίησης τάδε, λήψη απόφασης τάδε» και λέει «με την έγκριση του καταλόγου των μετόχων κ.ο.κ., αποφασίζει την αποδοχή στο σύνολό της της πρότασης, όπως αυτή η πρόταση αναφέρεται και εξειδικεύεται στην παραπάνω εισήγηση.

Επί του δεύτερου θέματος την αποδοχή στο σύνολό της, όπως αυτή πρόταση αναφέρεται και εξειδικεύεται στην παραπάνω εισήγηση κ.ο.κ. Ούτε καν ένα και προστέθηκε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: ΄Αρα έχει ευθύνη το Υπουργείο Μεταφορών και η διοίκηση του ΟΣΕ.

MAΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Σας έχω το πρακτικό.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να μας το καταθέσετε, σας παρακαλώ. Να κοινοποιηθεί στον κ. Βερελή και στον κ. Γιαννακό.

MAΡΤΥΣ (Νικόλαος Χριστοδουλάκης): Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Ιωσήφ Βαλυράκης): Kύριε Χριστοδουλάκη, σας παρακαλώ.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να σας πω πως θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά. Ο κ. Βουρλούμης, π.χ. κατά την άποψη του πρώην Υπουργού Μεταφορών του κυρίου Λιάπη, που είχε την ευθύνη, δεν θα έπρεπε να είναι στο Δ.Σ. του ΟΤΕ ως Πρόεδρος. Όμως, η απόφαση του κυρίου Αλογοσκούφη να παραμείνει ο κύριος Βουρλούμης πέρασε από τη Γενική Συνέλευση. Και θα θυμάστε ότι έγραφαν οι εφημερίδες επί δεκαπέντε μέρες ότι ο Αλογοσκούφης επέβαλε, ως μέτοχος, τον Βουρλούμη στη διοίκηση του ΟΤΕ. Ένα παράδειγμα σας αναφέρω. Πολλές φορές είχαμε επιβολή, από το Υπουργείο Οικονομικών, διοικητών, αποφάσεων προς τα αρμόδια Υπουργεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...