Παντοπωλείο με άρωμα... μαφίας


Σε παντοπωλείο μετατράπηκε το σπίτι που στέγαζε μέχρι πρότινος την οικογένεια του μεγαλονονού της Κόζα Νόστρα, Μπερνάρντο Προβεντσάνο.

Οι Ιταλοί υπουργοί Δικαιοσύνης, Αντζελίνο Αλφάνο, και Εσωτερικών, Ρομπέρτο Μαρόνι, μαζί με τον καθολικό ιερέα Λουίτζι Τσόττι, εγκαινίασαν χθες, στο Κορλεόνε της Σικελίας, «Το μαγαζί των γεύσεων και της γνώσης» (La Bottega dei Sapori e dei Saperi).

Το κατάστημα, πρώην σπίτι, κατασχέθηκε πρόσφατα. Εκεί θα πωλούνται παραδοσιακά εδέσματα και γεωργικά προϊόντα της Σικελίας, τα οποία καλλιεργούνται, επίσης, σε εκτάσεις που ανήκαν σε μαφιόζους μεγαλοτσιφλικάδες.

Το Κορλεόνε, το οποίο ανήκει στην περιφέρεια του Παλέρμο, θεωρείται, ως γνωστόν, το χωριό της Σικελίας με την ισχυρότερη, πιθανώς, μαφιόζικη παρουσία.

Πρόκειται για το χωριό από το οποίο κατάγονται τόσο ο πρώην «νονός των νονών» Τοτό Ριίνα όσο και ο διάδοχός του, Μπερνάρντο Προβεντσάνο.

Η ουσιαστική αυτή απάντηση στο παρακράτος της Κόζα Νόστρα οφείλεται σε πρωτοβουλία του συνδέσμου Libera του ιερέα Λουίτζι Τσόττι και σε συνεταιρισμούς νέων αγροτών και εμπόρων, οι οποίοι θέλουν να καταπολεμήσουν τις δυο μεγάλες «πληγές» της Σικελίας: το οργανωμένο έγκλημα και την ανεργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...