Υπόγειες κόντρες στο Μαξίμου



«Αυτή η συζήτηση πρέπει να λήξει». Με τη φράση αυτή, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για τον τρόπο διαχείρισης από κυβερνητικά στελέχη της φιλολογίας περί ανασχηματισμού και δομικών αλλαγών, που το τελευταίο δίμηνο κυριαρχεί στο πολιτικό προσκήνιο, ενώ οργιάζει το πολιτικό παρασκήνιο.

« Η χώρα κυβερνάται από τις φήμες και όχι από την κυβέρνηση» φέρεται να είπε στον κ. Γ. Παπανδρέου σημαντικός συνεργάτης του, αργά το βράδυ της Δευτέρας, σε μία τελευταία προσπάθεια να πεισθεί ο πρωθυπουργός πως πρέπει να δοθεί ένα τέλος στα ατέρμονα σενάρια που κυκλοφορούν.

Το ποτήρι φαίνεται πως ξεχείλισε με πρωτοσέλιδο απογευματινής εφημερίδας, σύμφωνα με το οποίο ο πρωθυπουργός θα προέβαινε σε σαρωτική αναδόμηση του τρόπου διακυβέρνησης, με την τοποθέτηση ενός «πρωθυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ» στο Μαξίμου, σχήμα οξύμωρο, άλλωστε, και καθ' όλα αξιοπερίεργο, επεσήμαιναν στενοί συνεργάτες του κ. Γιώργου Παπανδρέου, σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα.

Επειδή χωρίς φωτιά δεν υπάρχει (κατά τεκμήριο) και καπνός, συνεργάτες του πρωθυπουργού κλήθηκαν να σχολιάσουν τον τρόπο διοχέτευσης στα Μ.Μ.Ε. των πληροφοριών περί «Υπερυπουργείου, περί γενικού συντονιστή αλλά και περί συγκρότησης ευέλικτου κυβερνητικού κονκλαβίου παρά τω πρωθυπουργώ. Οι εκτιμήσεις των παραπάνω κύκλων συνέκλιναν ως προς την εκτίμηση, ότι συγκεκριμένοι δημοσιογραφικοί κύκλοι ανέλαβαν να δημοσιοποιήσουν το περιεχόμενο εισήγησης προς τον πρωθυπουργό από ισχυρό και σημαντικό για τις μελλοντικές εξελίξεις υπουργό. Στην εισήγηση αυτή περιέχονταν με το νι και με το σίγμα όλες οι δομικές αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης που δημοσιοποιήθηκαν μέσω των πρωτοσέλιδων.

Η τελική έκβαση αυτού του επικοινωνιακού φιάσκο επιταχύνθηκε μετά και την άστοχη έως και πολιτικά ακατανόητη παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Γ. Πεταλωτή, ο οποίος το απόγευμα της Δευτέρας επιδείνωσε τα πράγματα, επιβεβαιώνοντας επί της ουσίας τα δημοσιεύματα. Αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας, το Μέγαρο Μαξίμου εξηγούσε πως κανένα από το δημοσιοποιημένα σενάρια δεν ευσταθεί και πως θα αντικατασταθούν μόνο οι υπουργοί ή οι υφυπουργοί που θα συμμετέχουν στις περιφερειακές εκλογές και πως δεν πρόκειται να υπάρξουν δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση που θα έφερναν τα πάνω κάτω στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας. Και όχι πάντως με τον τρόπο που περιγράφεται από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Ο εκνευρισμός του πρωθυπουργού και η έκδηλη πρόθεσή του να διακόψει πάραυτα αυτήν την εικόνα αποσύνθεσης που έτεινε να κυριαρχήσει, με τη μισή κυβέρνηση να αναμένει την αναδόμησή της και την άλλη μισή να περιμένει την αποπομπή της, συνέτειναν στο ξεκαθάρισμα που επιχείρησε ο πρωθυπουργός στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε το μεσημέρι της Τρίτης.

Πηγές προσκείμενες πάντως στο περιβάλλον του πρωθυπουργού δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για τον τρόπο που κυβερνητικά στελέχη επέλεξαν να προωθήσουν σκέψεις και επιλογές τους, εις βάρος της συλλογικότητας, η οποία θα έπρεπε να υπάρχει, έστω προσχηματικά. Η εξέλιξη αυτή πιθανόν και να προαναγγέλλει μελλοντικές συγκρούσεις κορυφής στις παρυφές ή και εντός του Μαξίμου με αντικείμενο, πάντα, την ενίσχυση της επιρροής κυβερνητικών στελεχών εντός του στενού πρωθυπουργικού κύκλου. Προφανώς, λοιπόν, τίθεται θέμα πλέον διαχείρισης της επικοινωνιακής πολιτικής της κυβέρνησης αλλά και του τρόπου παρέμβασης του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος συνέβαλε στη διόγκωση της σύγχυσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...