Σε πύρινη πολιορκία και πάλι η Κάρυστος





Με «όπλο» τα τέσσερα ελικόπτερα που από το απόγευμα της Κυριακής πραγματοποιούν ρίψεις νερού, συνεχίζουν οι πυροσβέστες τη μάχη με τις φλόγες στην Κάρυστο.


Η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε λίγα λεπτά μετά τις 21:30 το βράδυ του Σαββάτου, στην περιοχή Μεκουνίδα, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο με την «βοήθεια» και των ισχυρών ανέμων.

Από το απόγευμα της Κυριακής, το ανατολικό μέτωπο με κατεύθυνση την περιοχή Αετοράχη είναι σε ύφεση.

Αντίθετα, το καταστροφικό του έργο συνεχίζει το δεύτερο μέτωπο της φωτιάς, που έχει κατεύθυνση την περιοχή Κοκκινόχωμα.

Οι φλόγες καίνε σε χαράδρες ενώ, πλέον, δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, παρατηρείται ελαφρά εξασθένηση των ανέμων, οι οποίοι από τα 10-11 μποφόρ έχουν μειωθεί στα 8-9.

Παρ' όλα αυτά, εξακολουθούν να είναι τόσο ισχυροί, ώστε να μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να προκαλέσουν μεγάλη αναζωπύρωση, ενδεχόμενο που ανησυχεί τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής.

Στη μάχη της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 34 οχήματα με 75 πυροσβέστες και 51 άτομα πεζοπόρο τμήμα.

(Χάρτης της περιοχής)



Η zougla.gr επικοινώνησε με κατοίκους των περιοχών Αετός και Πηγαδάκια, οι οποίοι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση και απευθύνουν έκκληση, προκειμένου να διασωθούν τα σπίτια τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά σπίτια που βρίσκονται στους Μύλους κάηκαν. Ωστόσο, μέχρι να περιοριστεί το μέτωπο της φωτιάς, δεν υπάρχουν επίσημες καταγραφές.




Την αγωνία του εξέφρασε στη zougla.gr ο δήμαρχος της Καρύστου, Σπύρος Πλατυμέσης, ο οποίος έκανε λόγο για μεγάλη καταστροφή, με την ατμόσφαιρα να είναι ιδιαίτερα αποπνικτική, ενώ παράλληλα τόνισε ότι οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί, δυσχεραίνοντας έτσι το έργο των πυροσβεστών.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Καρύστου, οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους και βρίσκονται στην παραλία.



Ο πρόεδρος του συλλόγου εθελοντών δασοπυρόσβεσης Καρύστου, Χρήστος Μιχαλόπουλος, έκανε λόγο για μία εφιαλτική νύχτα. Επεσήμανε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υδροδότησης, ενώ παράλληλα κατήγγειλε ότι επιχειρούν με ένα απαρχαιωμένο πυροσβεστικό όχημα, υπογραμμίζοντας την αδιαφορία της δημοτικής Αρχής. Ακούστε τι δήλωσε στη zougla.gr.



Σύμφωνα με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Καρύστου, κ. Νόβα, κάτοικοι και παραθεριστές μεταφέρθηκαν στην παραλία, καθώς η φωτιά απείλησε κατά τη διάρκεια της νύχτας οικίες και ξενοδοχεία. Όπως μας ανέφερε χαρακτηριστικά, η κατάσταση είναι απελπιστική, καθώς η φωτιά έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και είναι η χειρότερη των τελευταίων ετών.

Εκκένωση κατοικιών


Ήδη εκκενώθηκαν κατοικίες, καθώς η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη. Η zougla.gr επικοινώνησε με ξενοδόχους της περιοχής, οι οποίοι εκκένωσαν τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, υπό το φόβο της πύρινης λαίλαπας. Μάλιστα, εκτυλίχθηκαν δραματικές στιγμές έξω από το ξενοδοχείο Απόλλων, με τους τουρίστες να τρέχουν πανικόβλητοι, καθώς η φωτιά είχε φτάσει σε απόσταση αναπνοής.



«Μάχη» με τους ανέμους

φωτό από το πύρινο μέτωπο
φωτό από το πύρινο μέτωπο
Στην περιοχή επικρατούν πολύ ισχυροί άνεμοι, έντασης έως και 9 μποφόρ, που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.

Στο σημείο βρίσκονται, ήδη, 61 πυροσβέστες με 27 οχήματα αλλά και 32 άτομα πεζοπόρα τμήματα, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας έσπευσαν δυνάμεις από τη Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, αλλά και γειτονικούς δήμους.

Στις 6:15 το πρωί πέταξαν δύο ελικόπτερα τύπου scorpion και ericsson και δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη Canadair, αλλά επέστρεψαν στη βάση τους λόγω των ισχυρών ανέμων.

Προβλήματα ηλεκτροδότησης-υδροδότησης


Διακοπές της ηλεκτροδότησης σημειώνονται, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, στην Κάρυστο, με αποτέλεσμα να μη λειτουργούν οι γεωτρήσεις, ενώ πολλά νοικοκυριά έμειναν χωρίς νερό.

Στο έλεος των πυρκαγιών για τρίτη φορά η Κάρυστος

Πριν από περίπου έναν μήνα, φωτιά είχε ξεσπάσει στην περιοχή Λάλα της Καρύστου.

Τον Αύγουστο του 2009, η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε έκαψε συνολικά 58.150 στρέμματα, εκ των οποίων περίπου το 60% περίπου αφορά σε δάση και δασικές εκτάσεις.

Τέλος, φωτιά ξέσπασε το 2008, στην περιοχή Μαρμάρι της Καρύστου, κατακαίοντας χαμηλή βλάστηση.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...