Μαυρισμένη και με φραπέ η Νατάσα στις εφημερίες του Αυγούστου


ΗΣΥΧΕΣ ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ Αυγούστου στο… Λαϊκό Νοσοκομείο διάγει η κυρία Νατάσα Καραμανλή. Το Μαγγανάρι της Ίου και οι πολυήμερες διακοπές που απολάμβανε οικογενειακώς με τα δίδυμα και τον σύζυγό της κ. Κώστα Καραμανλή το πρώτο 15θήμερο του Αυγούστου τα τελευταία πέντε χρόνια στο «Ηotel Maganari» αποτελούν παρελθόν.Αυτό σημαίνει ότι καλείται να παραμείνει ως γιατρός εφημερίας όλη την ημέρα στην Α’ Χειρουργική Κλινική και να βρίσκεται σε ετοιμότητα για τυχόν επείγοντα περιστατικά που θα ανακύψουν στους ασθενείς της κλινικής. Το ίδιο έπραξε και άλλες δύο φορές, στις 6 και στις 8 Αυγούστου. Ο φακός του «ΘΕΜΑτος» την εντόπισε κατά τη διάρκεια της «μικρής εφημερίας» που είχε την περασμένη Τετάρτη. Στον 2ο όροφο του νοσοκομείου όπου βρίσκεται η κλινική όλα κυλούν στους ρυθμούς που επέβαλε η καλοκαιρινή ραστώνη. Μισοάδειοι θάλαμοι, λίγοι συγγενείς νοσηλευόμενων, ελάχιστες νοσηλεύτριες και μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού γιατροί, κυρίως ειδικευόμενοι.



Η κυρία Νατάσα Παζαΐτη, όπως επιθυμεί να την προσφωνούν στο νοσοκομείο συνάδελφοι και ασθενείς, ως βοηθός Α’ έχει την ευθύνη για την εύρυθμη λειτουργία της κλινικής. Η προαγωγή της σε βοηθό Α’ έγινε τον περασμένο Ιανουάριο, γεγονός που διεύρυνε τα καθήκοντά της. Μπορεί πλέον να συμμετέχει σε όλα τα χειρουργεία στο πλάι των ειδικευμένων χειρουργών, καθώς και να αναλαμβάνει μόνη της κάποιες άλλες επεμβάσεις.



Η προαγωγή της συνεπάγεται και διοικητικές ευθύνες, με κύρια αυτή της κατάρτισης του προγράμματος εφημεριών και χειρουργείων που υποβάλλονται στη συνέχεια για τελική έγκριση στον διευθυντή της κλινικής. Στο πρόγραμμα εφημερίας της περασμένης Τετάρτης πάνω από το όνομα της κυρίας Παζαΐτη αναγραφόταν το όνομα του επίκουρου καθηγητή Χειρουργικής κ. Ιωάννη Γκρινιάτσου, ωστόσο, όπως είθισται σε πολλές κλινικές του ΕΣΥ, τη συγκεκριμένη περίοδο ο ειδικευμένος γιατρός έχει παραδώσει τα ηνία στη βοηθό Α’.Στους συγγενείς των ασθενών που τον αναζητούν στην αίθουσα ιατρών της κλινικής η κυρία Παζαΐτη απαντά ευγενικά ότι «ο καθηγητής θα έρθει αργότερα». Η πόρτα της αίθουσας ιατρών ανοιγοκλείνει συνεχώς. Την καλούν στα χειρουργεία, σε θαλάμους, στον 1ο όροφο. Μαυρισμένη, χαλαρή, χαμογελαστή διασχίζει κάθε φορά τον διάδρομο με γοργό βηματισμό. Όταν στον χώρο εμφανίζονται οι τραπεζοκόμοι για να διανείμουν το βραδινό φαγητό στους ασθενείς, η κυρία Παζαΐτη ενημερώνει το γραφείο νοσηλευτών ότι θα κατεβεί στο κυλικείο. Επιστρέφει με μια γενναία δόση καφεΐνης -κρατά ένα μεγάλο ποτήρι φραπέ- και με ένα ελαφρύ σάντουιτς.Γύρω στις 7 το απόγευμα, μετά την άφιξη του καθηγητή κ. Γκρινιάτσου, η κυρία Παζαΐτη μαζί με τον συνάδελφό της πηγαίνουν στους θαλάμους της κλινικής για την τακτική επίσκεψη στους ασθενείς. Εκείνη ενημερώνει τον καθηγητή για το ιστορικό των ασθενών, σημειώνει τις τυχόν νέες οδηγίες που της δίνει ο ανώτερός της, ζητάει τη συνδρομή των νοσοκόμων όπου χρειάζεται και μιλάει με τους συγγενείς που περιμένουν καρτερικά έξω από τους θαλάμους. Η επίσκεψη ολοκληρώνεται μέσα σε περίπου 35 λεπτά - οι ασθενείς δεν είναι περισσότεροι από 15 σε όλη την κλινική. Ο καθηγητής αποχωρεί και πάλι, ενώ οι ειδικευόμενοι χειρουργοί απομονώνονται στο γραφείο των ιατρών. Άλλωστε οι συνθήκες είναι ιδανικές για μελέτη.Οι εξετάσεις ειδικότητας που θα κληθεί να δώσει η κυρία Παζαΐτη απέχουν λιγότερο από 15 μήνες και οι απαιτήσεις της εξεταστικής επιτροπής λέγεται ότι είναι ιδιαίτερα υψηλές σε ό,τι αφορά τους ειδικευόμενους στην «αφρόκρεμα» των κλινικών, δηλαδή τις πανεπιστημιακές. Έχοντας μπει πια στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση της ειδίκευσής της στη Χειρουργική, η σύζυγος του πρώην πρωθυπουργού ασχολείται συστηματικά με τις επεμβάσεις μαστού, εμβαθύνοντας με πάθος στο συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο και προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την κλινική εμπειρία των έγκριτων πανεπιστημιακών γιατρών που προΐστανται στην Α’ Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Λαϊκού.



Εξάλλου, παρακολουθεί ανελλιπώς τα σεμινάρια και τις χειρουργικές επεμβάσεις που αφορούν σε ζητήματα μαστού ως βοηθός του λέκτορα κ। Μιχαήλ Κοντού και προσφάτως του επίκουρου καθηγητή κ. Ευάγγελου Φελέκουρα. Τους θερινούς μήνες ωστόσο λόγω των αδειών των καθηγητών το πρόγραμμά της έχει διαφοροποιηθεί - μπαίνει σε γενικά χειρουργεία μαζί με τον γνωστό από τη δράση του στους Γιατρούς του Κόσμου καθηγητή κ. Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ. Το πρόγραμμα των εφημεριών αναφέρει το όνομα της κυρίας Παζαΐτη άλλες δύο φορές για την επόμενη εβδομάδα. Έχει «εσωτερική εφημερία» την ερχόμενη Τρίτη και «μεγάλη εφημερία» την Παρασκευή 20 Αυγούστου, οπότε εφημερεύει όλο το νοσοκομείο.Πάντως, το γεγονός ότι έχει «στριμώξει» τις έξι εφημερίες που της αναλογούν για ολόκληρο τον μήνα μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες αφήνοντας ελεύθερη την τελευταία, μαρτυρά ότι τα σχέδιά της για την καλοκαιρινή περίοδο σε ό,τι αφορά τις διακοπές δεν έχουν τελειώσει. Άλλωστε, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του νοσοκομείου, έχει υπόλοιπο άδειας άλλες πέντε ημέρες.Έτσι, μετά την πασχαλινή απόδραση στην Ιταλία και την Κεντρική Ευρώπη, αλλά και εκείνη προ διμήνου, περί το τέλος Ιουνίου και αρχές Ιουλίου στη Γαλλία και την Τήνο, φαίνεται πως η κυρία Παζαΐτη ετοιμάζεται για μια ακόμη οικογενειακή απόδραση από το Λαϊκό αλλά και τη Ραφήνα. Με γνώμονα πλέον όχι τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά μόνο τις ευθύνες της στο νοσοκομείο και τις σχολικές υποχρεώσεις των παιδιών.
http://epirusgate.blogspot.com/
ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...