Εισαγγελικός κόλαφος για τον Κορκονέα


Κία Παπαδοπούλου - Πέτρος Κουσουλός


Ισόβια κάθειρξη του Επαμεινώνδα Κορκονέα πρότεινε επί της ουσίας ο Εισαγγελέας κατά την αγόρευση του στη δίκη της Άμφισσας. Φόνος με πρόθεση, ενδεχόμενο δόλο και χωρίς κανένα ελαφρυντικό. Ο Εισαγγελέας κατέρριψε κάθε επιχείρημα της υπεράσπισης, επισήμανε πώς ο φόνος του Αλέξη Γρηγορόπουλου έγινε εν ψυχρώ, πώς η απομάκρυνση του δολοφόνου από το τόπο του εγκλήματος έγινε με απόλυτη ψυχραιμία αλλά και πώς καμία στιγμή δεν υπήρξε απειλή κατά των δύο αστυνομικών ,του Κορκονέα και του Σαραλιώτη.

Το δικαστήριο θα συνεδριάσει στις αρχές Σεπτεμβρίου για την έκδοση της απόφασης. Η διαδικασία πέρασε από σαράντα κύματα, με διακοπές και αιφνίδιες ανατροπές. Το επιτρεπτό χρονικό διάστημα προφυλάκισης έληξε και ο Κορκονέας αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους. Άλλαξαν οι δικηγόροι της οικογένειας του Αλέξη. Η υπεράσπιση χρησιμοποίησε κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο για να απαξιώσει το θύμα. Τώρα η υπεράσπιση δηλώνει πώς η αγόρευση του Εισαγγελέα έχει και θετικά σημεία για τον πελάτη της. Άτομα του περιβάλλοντος του Κορκονέα επισημαίνουν με νόημα και με σχετική αυθάδεια, πώς σε αυτήν την δίκη αποφασίζουν και οι ένορκοι και όχι αποκλειστικά οι δικαστές.
Η ίδια η κοινωνία ωστόσο περιμένει την τελική ετυμηγορία με ότι αυτό συνεπάγεται.

Τα σενάρια


Δύο είναι ουσιαστικά τα σενάρια για την ποινή, την τιμωρία αλλά και τον σωφρονισμό του Επαμεινώνδα Κορκονέα από τις μέχρι τώρα εξελίξεις στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας.

Σενάριο πρώτο


Το πρώτο σενάριο είναι να υιοθετήσει ο πρόεδρος του δικαστηρίου την πρόταση του εισαγγελέα. Να μην αναγνωριστεί δηλαδή, στον κατηγορούμενο κανένα ελαφρυντικό, να κριθεί ένοχος για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και η ποινή να είναι ισόβια.

Σενάριο δεύτερο

Το δεύτερο σενάριο σύμφωνα και με την υπεράσπιση του Επαμεινώνδα Κορκονέα είναι εντελώς διαφορετικό. Υποστηρίζουν πως ο εισαγγελέας κράτησε τις ισορροπίες, θεωρούν πολύ σημαντικό ότι μίλησε για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και όχι με άμεσο. Και αυτό γιατί άμεσος δόλος είναι ουσιαστικά η πρόθεση του δράστη όταν γνωρίζει το αποτέλεσμα της πράξης και το επιδιώκει, ενώ ενδεχόμενος είναι η πρόθεση του δράστη όταν αυτός προβλέπει το ενδεχόμενο αποτέλεσμα της πράξης του, όμως δεν το επιδιώκει. Το αποδέχεται ή ελπίζει απλώς ότι δεν θα συμβεί.
Τους έκανε εντύπωση το γεγονός ότι δεν του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, ούτε την ειλικρινή του μεταμέλεια, μια και όπως υποστηρίζουν ο Κορκονέας είχε διακρίσεις από την υπηρεσία του.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα αυτά η υπεράσπιση θεωρεί δεδομένο ότι θα σπάσουν τα ισόβια. Επισημαίνουν πως η πρόταση του εισαγγελέα ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για να αναγνωριστούν ελαφρυντικά.

Θα δώσουν μεγάλη βάση στις αγορεύσεις τους, εκεί όπου θα προσπαθήσουν να αποδείξουν ότι το γεγονός προκλήθηκε χωρίς να υπάρχει καμία πρόθεση να τραυματιστεί θανάσιμα ο Αλέξης Γρηγορόπουλος.

Αβέβαιος είναι την ίδια ώρα ο ρόλος που θα παίξουν οι ένορκοι, καθώς πρόκειται για ένα γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, από την μία πλευρά, ενώ από την άλλη μπορεί να αναγνωρίσουν στον κατηγορούμενο κάποια ελαφρυντικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...