«Ο Γιάννης Πλούταρχος έχει ‘πέσει’ γιατί τα κομμάτια που ερμηνεύει είναι ‘χαζά’»




Πρόκειται για έναν από τους δημιουργούς μεγάλων επιτυχιών που μοναδικό του χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός πως δεν υποστήριξε και δεν τάχθηκε ποτέ σε ένα από τα ποιοτικά «στρατόπεδα» όπως πολλοί θεωρούν πως υπάρχουν στο χώρο της μουσικής.

Έχει γράψει επιτυχίες για αμέτρητους και σπουδαίους καλλιτέχνες, όπως τον Δημήτρη Μητροπάνο, τον Γιάννη Πάριο, την Ελένη Βιτάλη αλλά και πιο σύγχρονους και… «μοντέρνους» όπως την Άννα Βίσση, τον Γιάννη Πλούταρχο, τον Κώστα Καραφώτη, τον Νίνο και άλλους.

Ο λόγος για τον συνθέτη Τάκη Μπουγά που μίλησε σε μία αποκλειστική συνέντευξη, από τις ελάχιστες που συνηθίζει άλλωστε, στην Espresso της Κυριακής.



Μιλώντας για το τραγούδι σήμερα δίνει το δικό του στίγμα άποψης που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αν κάποιος φυσικά συνυπολογίσει την τεράστια εμπειρία του στο χώρο.

Διαβάστε παρακάτω ένα μικρό απόσπασμα της συνέντευξης:

- Γιατί σήμερα κάποιοι λένε ότι το λαϊκό τραγούδι πέθανε;

Σήμερα, λόγω συνθηκών και λόγω της κρίσης, που για μένα δεν υπάρχει, το λαϊκό τραγούδι ίσως επανέλθει. Είναι θέμα συνθηκών. Είχαμε Καζαντζίδη τότε, και οι συνθήκες που ζούσε ο κόσμος έβγαζαν πόνο, κλάψα. Οι μετανάστες είχαν ανάγκη από τέτοια ακούσματα. Ο κόσμος καθορίζει τον τρόπο που ζει το τραγούδι και τα ακούσματα. Έχουμε καλούς λαϊκούς ερμηνευτές, όπως τους: Πασχάλη Τερζή, Βασίλη Καρρά, Σταμάτη Γονίδη...



- Φωνές με διαχρονικότητα υπάρχουν σήμερα; Με βάση τις πωλήσεις των δίσκων, πουλάει ο Χατζηγιάννης, ο Πλούταρχος, ο Ρέμος, ο Βέρτης...

Δεν είναι μόνον αυτοί που πουλάνε. Κάνεις λάθος. Πουλάει ένας καλλιτέχνης που έχει χαράξει πορεία και είναι αυθεντικός και έχει οντότητα. Ο Γιάννης Πλούταρχος πούλαγε πολύ, αλλά δύο χρόνια τώρα έχει «πέσει» γιατί τα κομμάτια που ερμηνεύει είναι «χαζά». Ξέφυγε από το στιλ του, αισθητικά και ποιοτικά. Όποιος έχει fan και τον ακολουθούν για πολλά χρόνια είναι επιτυχημένος στον χώρο.
Ο Ρουβάς π.χ έχει αυτό το στοιχείο. Ο Χατζηγιάννης έχει μεγάλο ρεύμα από πίσω, που τον ακολουθεί και θα αγοράσει τον δίσκο του ό,τι και να ερμηνεύσει. Μάλιστα, στον Μιχάλη ετοιμάζω κάποια τραγούδια στον επόμενο δίσκο του. Ενώ η Βανδή, αν δεν κάνει σουξέ, δεν θα πουλήσει. Αυτή είναι τραγουδίστρια που είναι αναγκαίο να έχει μία τουλάχιστον επιτυχία για να ακουστεί. Ακούω που λένε ότι έκανε καριέρα όπως η Βίσση. Αντίγραφο της «σχολής Βίσση» ήταν και είναι η Δέσποινα. Όπως και ο Πάριος έχει επίσης «σχολή» δική του. Ένας από τους μαθητές του είναι ο Ρέμος, που γνωρίζει όμως πολύ καλά να επικοινωνεί με το κοινό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...