«Ιός ΔΕΗ» χτύπησε την Κυβέρνηση



Τον πιο δύσκολο αντίπαλο στη δρομολογημένη πορεία υλοποίησης των εντολών της Τρόικας αντιμετωπίζει πλέον η κυβέρνηση.


Η ΔΕΗ και τα συνδικαλιστικά της όργανα με μανδύα τον κοινωνικό χαρακτήρα της επιχείρησης και όπλο τους διακόπτες, προειδοποιούν ανοιχτά την κυβέρνηση να «μη σκεφτεί ούτε για αστείο» το ενδεχόμενο να ενδώσει στις συνεχώς διογκούμενες απαιτήσεις της Τρόικας για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και κυρίως πώληση μονάδων παραγωγής σε ιδιώτες.

Η κυβέρνηση, προφανώς, είναι εγκλωβισμένη, καθώς, αφενός δεν μπορεί να πει όχι στις εντολές του διευθυντηρίου της Τρόικας και αφετέρου αναγνωρίζει τις δυσκολίες μιας ανοιχτής σύγκρουσης με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Το θέμα είναι κεφαλαιώδους σημασίας για τη χώρα και φαίνεται ξεκάθαρα από τις συνεχείς επαφές που έχει το οικονομικό και αναπτυξιακό επιτελείο της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Τρόικας.

Οι ελεγκτές έθεσαν το θέμα ανοιχτά τόσο στον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, όσο και στην υπουργό Ενέργειας, Τίνα Μπιρμπίλη, στις διαδοχικές μαραθώνιες συναντήσεις τους. Στη δε έκθεση προόδου, επιμένουν στις συστάσεις για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο, πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ) και ζητούν πραγματικές παρεμβάσεις σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, στο πλαίσιο της γενικής σύστασης, που είχε διατυπωθεί το Μάιο.

Η θέση της κυβέρνησης δεν είναι ξεκάθαρη, καθώς, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία του εγχειρήματος, διαρρέει ότι διαφωνεί με την πώληση της ΔΕΗ και απλώς αναζητά τρόπους απεγκλωβισμού της και εναλλακτικές λύσεις.

Ταυτόχρονα, πολλαπλασιάζονται οι φωνές στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ γενικότερα, να διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς και να μην πουληθεί η ΔΕΗ επί της ουσίας.

Όλοι στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι θα είναι καταστροφικό γι αυτούς να πάνε απέναντι στη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ, καθώς μια πιθανή απεργία της δεν θα έχει καμία απολύτως σχέση με τις έως τώρα απεργιακές κινητοποιήσεις, τις οποίες η κυβέρνηση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αντιμετώπισε επιτυχώς.

Αν η ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ κατεβάσει τους διακόπτες και βυθίσει τη χώρα στο σκοτάδι, το οικονομικό αδιέξοδο θα είναι μεγάλο, οι κοινωνικές επιπτώσεις πολύ σοβαρές και το πολιτικό πλήγμα τεράστιο για την κυβέρνηση.

Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ στο δικτυακό τόπο τους έχουν αναρτήσει, εδώ και λίγες ημέρες, αυστηρή «προειδοποίηση» προς την κυβέρνηση να μην υποκύψει στις επιταγές της Τρόικας. «Εμείς δεν πουλάμε και δεν πουλιόμαστε. Για ό,τι συμβεί, την ευθύνη δεν θα τη φέρουμε εμείς. Η φυλακή δεν μας τρομάζει», αναφέρει, μεταξύ άλλων.

Αλλά και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Νίκος Φωτόπουλος, σε μία πολιτική κίνηση με σημασία απέστειλε SMS στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, χρησιμοποιώντας τη φράση «θα ματώσουμε» και προειδοποιώντας ότι οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα.

Οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και η αναδιάρθρωση των τιμολογίων ρεύματος, που προβλέπεται από το μνημόνιο, θα προκαλέσουν έκρηξη στις τιμές των τιμολογίων της επιχείρησης με μεγάλο χαμένο τον πολίτη, που θα κληθεί, αίφνης, να πληρώσει ακόμη και 40% ακριβότερα το αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος.

Σε αυτό το σκηνικό γίνεται κατανοητό γιατί θεωρούνται απαραίτητες οι διαδοχικές (τέσσερις) συναντήσεις του Γιώργου Παπακωνσταντίνου με τους ελεγκτές του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ.

Διότι, ενώ η Τρόικα επιμένει –και έως τώρα ό,τι έχει απατήσει το έχει πάρει- η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύση, καθώς το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό.
ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Πάμε σε απεργία

«Ξεπουλιέται ο εθνικός μας πλούτος. Με απεργίες διαρκείας θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για να προασπίσουμε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Ο αγώνας μας δεν είναι συντεχνιακός. Έχουμε ηθικό χρέος».

Αυτά δήλωσε, ο γενικός γραμματέας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Κώστας Κατσαρός, σχετικά με το θέμα πώλησης λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων, που έθεσε το κλιμάκιο της Τρόικας στην κυβέρνηση.

Ο κ. Κατσαρός επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «πρέπει να πάρει επίσημη και υπεύθυνη θέση και να μην υποκύψει στις δήθεν πιέσεις και ορέξεις της τρόικα. Πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Εξήγησε, δε, ότι «το μνημόνιο προτείνει απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, ωστόσο, με τον νόμο 27/73 του 1999 και σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε., η αγορά είναι ήδη ανοιχτή και έχουν γίνει σημαντικές επενδύσεις από ιδιώτες, σε θερμικές και σε υδροηλεκτρικές μονάδες» και συνέχισε λέγοντας ότι «η ΔΕΗ ουδέποτε εμπόδισε και δεν θα εμποδίσει τις επενδύσεις. Αντίθετα παροτρύνει τους ιδιώτες να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση, προκειμένου να γίνει η αγορά ανταγωνιστική και να μειωθούν οι τιμές των κιλοβατώρων, προς όφελος του καταναλωτή και η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα περιθώρια επενδύσεων, όπως στη Δράμα ή την Ελασσόνα».

Ο κ. Κατσαρός επεσήμανε με έμφαση ότι «αυτό που πάει να γίνει, με βάση τις δήθεν επιταγές του μνημονίου, είναι το ξεπούλημα του εθνικού μας πλούτου, δηλαδή, το να αγοράσουν ιδιώτες τις ήδη υπάρχουσες ενεργειακές μονάδες της ΔΕΗ, χωρίς να επενδύσουν. Αυτό θα έχει ως άμεση συνέπεια την αύξηση της τιμής της κιλοβατώρας στο διπλάσιο».

Κατέληξε λέγοντας ότι «εμείς, ως ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, έχουμε χρέος να στηρίξουμε τα συμφέροντα της επιχείρησης και του ελληνικού λαού. Ο αγώνας μας είναι ομόφωνος και δεν είναι ούτε της ΔΑΚΕ ούτε της ΠΑΣΚΕ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...