ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ, ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ


Απο ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής
Εξελίξεις αναμένουν τον Σεπτέμβριο υπουργοί και βουλευτές. Οι αλλαγές στην κυβέρνηση θεωρούνται δεδομένες σχεδόν από όλους πλην του στενού περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού...

«Τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης» παρατηρεί στέλεχος από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου. Ο κ. Παπανδρέου φέρεται ενοχλημένος από τα συνεχιζόμενα δημοσιεύματα για ανασχηματισμό τον Σεπτέμβριο και σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε από τους υπουργούς με τους οποίους συνομίλησε το τελευταίο διάστημα να μη συμμετέχουν στη σεναριολογία. Πάντως οι εκδοχές που κατά κύριο λόγο κυκλοφορούν αυτήν την περίοδο είναι δύο: σύμφωνα με την πρώτη, ο Πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό πριν από τα εγκαίνια της ΔΕΘ, αξιοποιώντας την ευκαιρία που του παρέχει η αντικατάσταση κυβερνητικών στελεχών, λόγω της υποψηφιότητά τους σε δήμους και περιφέρειες.


Με την κίνηση αυτή θα εμφανίσει μια φρέσκια κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη και θα στείλει το μήνυμα ότι μηδενίζει τον πολιτικό χρόνο, αναφέρουν οι οπαδοί αυτού του σεναρίου. Οσοι συμμερίζονται τη δεύτερη εκδοχή, εκτιμούν ότι ο καταλληλότερος χρόνος για αλλαγές είναι μετέπειτα των αυτοδιοικητικών εκλογών. «Γιατί να κάψει ένα καλό χαρτί νωρίς, χωρίς να είναι σίγουρος για το αποτέλεσμα της κάλπης;» ρωτούν. Αλλωστε, οι επικρατέστεροι προς αποχώρηση από την κυβέρνηση είναι τέσσερις υφυπουργοί ( Φώφη Γεννηματά , Στ.Αρναουτάκης, Μ.Μπόλαρης και Γ. Ντόλιος ), οι οποίοι μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα.


Οι υπουργοί που πιέζουν για μετακίνηση από το υπουργείο τους μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Πολλή συζήτηση γίνεται στο ΠαΣοΚ για το ενδεχόμενο μετακίνησης του κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη σε άλλο υπουργείο, πιθανόν στο υπουργείο Οικονομίας, εφόσον κριθεί αναγκαία η αλλαγή υπουργού σε αυτό. Επίσης τίθενται προς συζήτηση το σενάριο τοποθέτησης του κ. Ραγκούση στη θέση του υπουργού Επικρατείας και η μετακίνηση του κ. Χ. Παμπούκη στο υπουργείο Εξωτερικών. Και οι δύο υπουργοί αρνούνται ότι επιθυμούν να αλλάξουν πόστο, ενώ ο κ. Ραγκούσης φιλοδοξεί να συνδέσει το όνομα του με την αναμόρφωση του κράτους και τη διαφάνεια. Το μέλλον τεσσάρων κυριών της κυβέρνησης ( Λούκα Κατσέλη, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου , Τίνα Μπιρμπίλη και Κατερίνα Μπατζελή ) παραμένει άδηλο.


Τις τελευταίες ημέρες διατυπώνεται μια νέα εκδοχή, η οποία προβλέπει διορθωτικές κινήσεις και όχι ευρύ ανασχηματισμό. Με το σενάριο αυτό εικάζεται η αναδιοργάνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, το οποίο θα αποκτήσει τον μηχανισμό και τη δυνατότητα να υποστηρίξει τους υπουργούς που έχουν μείνει πίσω ή που χειρίζονται περίπλοκα ζητήματα. Επίσης δεν αποκλείεται να ενισχυθούν κάποια υπουργεία με επιπλέον υφυπουργούς ή γενικούς γραμματείς. Ανάγκες έχουν εντοπιστεί στα υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...