ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ: Αλυτος γρίφος η τελευταία συνομιλία του Γκιόλια στο θυροτηλέφωνο.

Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010

Αλυτος γρίφος η τελευταία συνομιλία του Γκιόλια στο θυροτηλέφωνο.

Ρεπορτάζ: Λία Νεσφυγέ
Το μυστήριο του διαλόγου που είχε ο δημοσιογράφος Σωκράτης Γκιόλιας με τους δολοφόνους του προσπαθεί να λύσει η Αντιτρομοκρατική. Το πώς κατάφεραν να πείσουν το θύμα τους να κατέβει από το διαμέρισμά του στις πεντέμισι τα ξημερώματα είναι το μόνο σημείο της δολοφονικής επιχείρησης που οι...

...τρομοκράτες της Σέχτας Επαναστατών αφήνουν στο σκοτάδι και επιλέγουν να μην αναφέρουν την εκδοχή τους για το τι ακριβώς συνέβη.

Ωστόσο η αναφορά που κάνουν στην προκήρυξη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η χήρα του δημοσιογράφου δεν έχει δώσει ακόμη αναλυτική κατάθεση, κάνει τους αστυνομικούς να αναθεωρούν την άποψη ότι ο Σωκράτης Γκιόλιας κατέβηκε στην είσοδο της πολυκατοικίας του επειδή τον ειδοποίησαν για απόπειρα κλοπής του αυτοκινήτου του. Ο τελευταίος διάλογος στο θυροτηλέφωνο παραμένει άλυτος γρίφος και σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών πιθανόν με αυτό τον τρόπο οι τρομοκράτες να στέλνουν μήνυμα σε κάποιον ή κάποιους, τους οποίους ενδεχομένως επικαλέστηκαν για να πείσουν τον άτυχο δημοσιογράφο να πέσει στη θανάσιμη παγίδα.

Αλλωστε αυτή η επιλογή της απόκρυψης του διαλόγου έρχεται σε αντίθεση με την υπόλοιπη προκήρυξη, στην οποία ο συντά κτης είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός. Εμμεση διάψευση
Στην προκήρυξη αναφέρεται επακριβώς ότι «Το τι ακριβώς ειπώθηκε στο θυροτηλέφωνο ώστε να εξασφαλίσουμε όχι μόνο ότι θα κατέβει, αλλά θα ΄ρθει μόνος του χωρίς να συνοδεύεται από τη σύζυγό του, είναι κάτι που δεν χρειάζεται να δημοσιοποιηθεί για αρκετούς λόγους». Ο συντάκτης με αυτό τον τρόπο διαψεύδει εμμέσως την εκδοχή ότι η ειδοποίηση για απόπειρα κλοπής του αυτοκινήτου του έκανε τον δημοσιογράφο να κατέβει από το διαμέρισμά του. Η χήρα του Σωκράτη Γκιόλια δεν έχει ακόμα δώσει κατάθεση στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Από την πλευρά τους οι αρμόδιοι δεν πιστεύουν ότι η κατάθεσή της θα φωτίσει το σκοτεινό αυτό σημείο καθώς, σύμφωνα με όσα είπε στους αστυνομικούς που τη ρώτησαν λίγο μετά τη δολοφονία, δεν άκουσε τι ειπώθηκε στο θυροτηλέφωνο.

Τον είχε προειδοποιήσει
Φέρεται όμως να είχε προειδοποιήσει τον άνδρα της ότι εκείνοι που βρίσκονταν στην είσοδο του σπιτιού τους δεν φαίνονταν να ήταν αστυνομικοί, δεν φορούσαν στολές.

Από την προκήρυξη και τις περιγραφές που δίνουν οι τρομοκράτες για τη «συνοδεία» του δημοσιογράφου προκύπτει σαφώς ότι ο 37χρονος φοβόταν για τη ζωή του- άλλωστε το τελευταίο διάστημα είχε δεχθεί απειλές λόγω επικριτικών δημοσιευμάτων στο troktiko για τους κατηγορούμενους ως μέλη του Επαναστατικού Αγώνα.

Ουδέποτε όμως είχε ζητήσει αστυνομική συνοδεία ούτε του είχε παρασχεθεί. Στην προκήρυξη η Σέχτα Επαναστατών αναφέρει ότι ο Σωκράτης Γκιόλιας είχε συνοδεία ασφαλείας στις μετακινήσεις του από δύο άνδρες, οι οποίοι επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες, για τις οποίες δίνει πλήρη περιγραφή.

Η ασφάλεια του Γκιόλια
Από την αρχή των ερευνών οι αστυνομικές αρχές είχαν διευκρινίσει ότι ο δημοσιογράφος δεν είχε αστυνομική συνοδεία.

Μετά την προκήρυξη η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία αναζήτησε αυτά τα δύο πρόσωπα της προκήρυξης. Προέκυψε ότι ο 40χρονος ήταν αστυνομικός αποσπασμένος στην προσωπική ασφάλεια του προέδρου του Αρείου Πάγου, αλλά συνόδευε τον δημοσιογράφο με δική του πρωτοβουλία. Ο ίδιος αρνήθηκε ότι έκανε δεύτερη δουλειά και ισχυρίστηκε ότι καμιά φορά στον ελεύθερο χρόνο του πρόσεχε το σπίτι. Ο δεύτερος, ο νεώτερος σε ηλικία, είναι ιδιώτης και δεν είναι σωματοφύλακας ούτε έχει σχέση με κάποια ιδιωτική εταιρεία φύλαξης.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: