"Nokia: Ευχαριστούμε την Apple για τον ανταγωνισμό"


"«Θα πρέπει να ευχαριστήσουμε την Apple γι' αυτό που έκανε: έβαλε πλαίσιο σε μια αγορά... Είναι πραγματικά σπουδαίο αυτό που έγινε...». Ο Καναδός συνομιλητής μας δεν εργάζεται στην Apple αλλά σε μια εταιρεία που εξαιτίας της Apple κινδυνεύει να χάσει τη λάμψη τού όχι και τόσο μακρινού παρελθόντος -τη Nokia.
Διαθέσιμοι δωρεάν και στη χώρα μας είναι οι χάρτες της Nokia, που προσπαθεί να διατυπώσει μια αξιόλογη απάντηση απέναντι στο iPhone και τα κινητά με Android Η συζήτηση με τον Κρεγκ Γουίλιαμς, διευθυντή της Nokia με την Ελλάδα να περιλαμβάνεται στην περιοχή ευθύνης του, έγινε στο περιθώριο της...

παρουσίασης των νέων προτάσεων της φινλανδικής εταιρείας και της ψηφιακής πλατφόρμας Ovi, που θυμίζει σε αρκετά σημεία την προσέγγιση της Apple. Πριν όμως φτάσουμε σε αυτά, κάναμε μια -μάλλον προφανή για να είμαστε ειλικρινείς- ερώτηση.
Γιατί έπρεπε να εμφανιστεί πρακτικά από το πουθενά η Apple και να γίνει αυτό που έγινε και δεν
πήρατε εσείς την πρωτοβουλία όταν ήσασταν οι κυρίαρχοι;
-«Ισως επειδή εμείς κοιτάζουμε ταυτόχρονα πολλά τμήματα της αγοράς. Ο χώρος των κινητών συσκευών δεν είναι ενιαίος και εμείς στη Nokia διαθέτουμε διαφορετικά μοντέλα για καταναλωτές με διαφορετικές ανάγκες».
Ανταγωνισμός στη... στρατόσφαιρα
Με άλλα λόγια, δημιουργήθηκε ένα κενό στα ανώτερα επίπεδα της αγοράς και η Apple... βρήκε φως και μπήκε. Αρκετά ειλικρινές, κατά τη γνώμη μας. Ο Κρεγκ Γουίλιαμς σπεύδει να προσθέσει. «Σκεφτείτε πως πέρσι παρουσιάσαμε γύρω στα 40 μοντέλα» λέει και απ' ό,τι φαίνεται μια τόσο υπερβολική στα χαρακτηριστικά της στρατηγική δεν πρόκειται να επαναληφθεί. Τον τελευταίο καιρό η Nokia ανασυντάσσει τις δυνάμεις της, καθώς βλέπει πως, εκτός από τον ξέφρενο καλπασμό της Apple, υπάρχει μια διαρκώς εντεινόμενη παρουσία της Google με συσκευές διαφόρων κατασκευαστών που «φορούν» το λειτουργικό σύστημα Android. Εκτός από μερίδια αγοράς η εταιρεία βλέπει και τη χρηματιστηριακή αξία της να υποχωρεί, πράγμα που φυσικά εντείνει τη νευρικότητα στη διοίκηση της εταιρείας και βεβαίως στους μετόχους.
Το Ν8 και το περιβάλλον Ovi
Θα χρειαστεί να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο για να δούμε το Ν8, το νέο «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο της Nokia, με το οποίο η εταιρεία θα διεκδικήσει ένα μέρος της χαμένης αίγλης της (και της αγοράς). Στο μεταξύ η φινλανδική εταιρεία προχωρεί στην ανάπτυξη του «περιβάλλοντος» Ovi, μέσω του οποίου οι κάτοχοι συσκευών της Nokia θα μπορούν να εγκαθιστούν στο κινητό τους τηλέφωνο εφαρμογές που διανέμονται δωρεάν ή επί πληρωμή.
Το μοντέλο λειτουργίας είναι παρόμοιο με αυτό που έχει δημιουργήσει η Apple για το iPhone, με τη Nokia να παρακρατά ένα ποσό από τις επί πληρωμή εφαρμογές και το υπόλοιπο να αποδίδεται στον δημιουργό τους. Η εταιρεία προχωρά και στη... στρατολόγηση δημιουργών και αν κρίνει κανείς από την παρουσία 130 προγραμματιστών στο φόρουμ που πραγματοποίησε πριν από λίγο η Nokia στην Αθήνα, μάλλον υπάρχει ενδιαφέρον.
Οσον αφορά, τέλος, το Ν8 το είδαμε για λίγα λεπτά: από ποιότητα κατασκευής και διαστάσεις δείχνει ανταγωνιστικό, αλλά θα περιμένουμε να το πάρουμε στα χέρια μας και να «παίξουμε» μερικές μέρες μαζί του για να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.
enet.gr"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...