EKΛΟΓΕΣ ΣΤΗ ΣΛΟΒΑΚΙΑ


Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται το Σάββατο στη Σλοβακία. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SMER) προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά οι αναλυτές θεωρούν απίθανο το να καταφέρει να σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό...


Τις 150 έδρες της σλοβακικής Βουλής διεκδικούν 2.400 υποψήφιοι από 18 κόμματα.

Η τελευταία δημοσκόπηση, του ινστιτούτου Focus, έδινε στους Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο προβάδισμα, με ποσοστό 29,5%. Τα κόμματα SDKU-DS και Κόμμα της Ελευθερίας και της Αλληλεγγύης (SaS) ακολουθούν, με 12%.

Τα κόμματα που συμμετέχουν στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό του Φίκο, το ακροδεξιό Σλοβακικό Εθνικό Κόμμα (SNS) και το Λαϊκό Κόμμα-Κίνημα για μια Δημοκρατική Σλοβακία (LS-HZDS), ενδέχεται να μη συγκεντρώσουν το ποσοστό που απαιτείται (5%) για να εισέλθουν στη Βουλή.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης απορρίπτουν τη συμμαχία με το βασικό κυβερνητικό κόμμα, ελπίζοντας ότι θα συγκεντρώσουν ποσοστά ικανά για να σχηματίσουν ένα δεξιό κυβερνητικό συνασπισμό. Υπόσχονται να βελτιώσουν την κατάσταση της οικονομίας, η οποία έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα εξ αιτίας της παγκόσμιας ύφεσης.

Η εικόνα του Φίκο επλήγη την περασμένη Πέμπτη, όταν η εφημερίδα SME δημοσίευσε αποσπάσματα ενός διαλόγου που φέρεται να είχε σχετικά με τη χρηματοδότηση του κόμματός του από ύποπτες πηγές.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός φέρεται να δηλώνει ότι συγκέντρωσε χρήματα «με το μυαλό του μόνο».

Ο Φίκο χαρακτήρισε το δημοσίευμα ψευδές και κατέθεσε μήνυση εναντίον του εκδότη. Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να κερδίσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους, ενέτεινε την εμπρηστική ρητορική του εναντίον της Ουγγαρίας, επιδεινώνοντας τις ήδη τεταμένες διμερείς σχέσεις.

Τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών αναμένεται να ανακοινωθούν την Κυριακή, ωστόσο τα πρώτα exit poll θα είναι διαθέσιμα μόλις κλείσουν οι κάλπες (11 μ.μ. ώρα Ελλάδας)

fimotro

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...