Έφτασαν οι Έλληνες ακτιβιστές στην Αθήνα




Σε ελληνικό έδαφος πάτησαν το πόδι τους οι 31 Έλληνες ακτιβιστές μαζί με τρεις Γάλλους και έναν Αμερικανό, οι οποίοι συμμετείχαν στη νηοπομπή που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και δέχθηκε επίθεση από Ισραηλινούς, ενώ βρισκόταν σε διεθνή χωρικά ύδατα.

Έτσι, στις 03:01, σήμανε το τέλος της ταλαιπωρίας για τους 31 Έλληνες, αλλά και της αγωνίας των συγγενών τους, που τους περίμεναν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

Οι Ισραηλινοί, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, καθυστέρησαν την απογείωση του αεροσκάφους από το «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ για περίπου τρεισήμισι ώρες.

Θερμή υποδοχή στην Ελευσίνα

Στις 03:15 τα ξημερώματα,  κατέβηκαν από το αεροσκάφος και κατευθύνθηκαν προς το μέρος των συγγενών τους, οι οποίοι ανέμεναν με μεγάλη ανυπομονησία να τους πάρουν στην αγκαλιά τους. Στο αεροδρόμιο βρέθηκε και μία ομάδα ακτιβιστών, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης τη στιγμή της άφιξης του C-130.

Δείτε την άφιξη του C-130


Δείτε τι δήλωσαν δύο εκ των ακτιβιστών που κρατούνταν στο Ισραήλ






Το «παρών» έδωσαν και πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, οι βουλευτές του Σύριζα, Θοδωρής Δρίτσας, Λίτσα Αμανατίδου, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Ι.Κοραντής, και η Σοφία Σακοράφα.

Δείτε τις δηλώσεις των πολιτικών




Το «καψόνι» των Ισραηλινών

Το ελληνικό C-130 ξεκίνησε στις 23:20, χθες το βράδυ, τη διαδικασία για την αναχώρησή του. Εντούτοις, στις 00:35, και ενώ το αεροσκάφος είχε τροχοδρομήσει στο διάδρομο απογείωσης, οι ισραηλινές Αρχές έδωσαν εντολή να μην απογειωθεί και να επιστρέψει στον χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου «Μπεν Γκουριόν» του Τελ Αβίβ, όπου και παρέμεινε για περίπου 35 λεπτά, μέχρι να ανοίξει τα φτερά του για την Ελλάδα.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι το αεροσκάφος επρόκειτο να αναχωρήσει στις 21:00, οπότε και ολοκληρώθηκαν οι συνεννοήσεις της δικηγόρου των ακτιβιστών, που πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Έλληνα πρέσβη στο Τελ Αβίβ, κ. Λουκάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα της αναχώρησης, ο Πύργος Ελέγχου σε επικοινωνία με τον πιλότο ζήτησε να μάθει την ταυτότητα και εθνικότητα των επιβατών.

Το γεγονός αυτό χαρακτηρίζεται τουλάχιστον περίεργο, καθώς το αεροπλάνο είχε καταθέσει τα σχέδια πτήσης και ήταν τοις πάσι γνωστό ποιους μετέφερε.

Κύκλοι της Πολεμικής Αεροπορίας εκτιμούν ότι πρόκειται για στρατιωτικό «καψόνι» των Ισραηλινών στους ακτιβιστές, χωρίς, ωστόσο, να αποκλείουν οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο.

Τελικά, μετά τις στιγμές αγωνίας που βίωσαν τα ξημερώματα της Δευτέρας, έφτασαν στη χώρα μας, έχοντας νωπό στις μνήμες τους το ισραηλινό ρεσάλτο εναντίον του «Στόλου της Ελευθερίας».

Οι Έλληνες ακτιβιστές σήμερα στις 19:00 αναμένεται να παρευρεθούν και να μιλήσουν στη συγκέντρωση της οργάνωσης «Ένα καράβι για τη Γάζα», στα Προπύλαια.
ZOUGLA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...