Φοβούνται τώρα για ντόμινο στην ευρωζώνη


Σε κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκονται οι αγορές μετά το ξεπούλημα της προηγούμενης εβδομάδας σε Ευρώπη και ΗΠΑ. Oι φόβοι για ντόμινο στην ευρωζώνη από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, οι απαισιόδοξες προβλέψεις για την...


ανάπτυξη στην Ευρώπη, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Β. Ορμπάν ότι η χώρα του μπορεί να βρίσκεται στα πρόθυρα χρεοκοπίας και τα απογοητευτικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ προκάλεσαν τη δημιουργία εκρηκτικού κοκτέιλ στις αγορές μετοχών και συναλλάγματος, βουτιά στις τιμές του πετρελαίου, αλλά και νέα ενίσχυση τιμών του χρυσού.

Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου σημείωσε βουτιά 5% και έσπασε το φράγμα των 1.500 μονάδων, ενώ η Γουόλ Στριτ υποχώρησε 3,15%. Τα χρηματιστήρια στο Λονδίνο, το Παρίσι και τη Φρανκφούρτη είχαν κλείσει με απώλειες έως 2,8%, ενώ η Μαδρίτη και το Μιλάνο έχασαν 3,8%. Το ευρώ υποχώρησε στα 1,19 δολάρια και χάνει 15% φέτος έναντι του δολαρίου, ενώ λόγω της μαζικής φυγής από τις αγορές μειώθηκαν και οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες υποχώρησαν μέσα σε μόλις μία ημέρα κατά τρία δολάρια και διαμορφώθηκαν στα 71 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός εξακολουθεί να είναι διαπραγματεύσιμος κοντά σε ιστορικά υψηλά (1.220 δολάρια η ουγγιά). Σήμερα, πλέον, όλοι περιμένουν αν θα συνεχιστεί το κλίμα πανικού που προκλήθηκε την Παρασκευή και κορυφώθηκε με τη βουτιά της Γουόλ Στριτ, ή αν θα επικρατήσει ψυχραιμία και θα μπει φρένο στην αναταραχή που έχει δημιουργηθεί στις αγορές.

Για να καταλαγιάσει τον πανικό που προκάλεσαν οι δηλώσεις περί χρεοκοπίας της Ουγγαρίας, εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας, ο Μ. Βάργκα, προσπάθησε να ανασκευάσει. Οπως είπε, οι δηλώσεις για κρίση αναχρηματοδότησης του χρέους ανάλογη με αυτή που μπορεί να αντιμετωπίσει η Ελλάδα ήταν ατυχείς και υπερβολικές. Παρομοίως κινήθηκαν με παρέμβασή τους ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντ. Στρος-Καν και ο επίτροπος της Ε.Ε. για τις Οικονομικές Υποθέσεις Ολι Ρεν. Ο Στρος-Καν είπε ότι εξεπλάγη από τις δηλώσεις που αφορούν την Ουγγαρία, ενώ ο Ρεν τόνισε πως οι φόβοι για κατάρρευση της οικονομίας στην Ουγγαρία είναι υπερβολικοί.

tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...