Σύλληψη 8μελούς σπείρας για λαθρεμπόριο τσιγάρων

Δήμητρα Κόκκορη zougla.gr

Ο «εγκέφαλος» του ριφιφί του αιώνα, στην Τράπεζα Εργασίας το 1992, πρωταγωνιστεί σε διεθνές κύκλωμα διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, που εξαρθρώθηκε μετά από επιχείρηση της Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων της Ασφάλειας Αττικής το πρωί του Σαββάτου.


Ο Σπύρος Κολοβός, 60 ετών σήμερα, ήταν ένας από τους εμπλεκόμενους στο ριφιφί της Τράπεζας Εργασίας, που βρισκόταν στην οδό Καλλιρρόης 19, στον Νέο Κόσμο, τον Δεκέμβρη του 1992, με λεία το ασύλληπτο ποσό των 10 εκατομμυρίων ευρώ (σήμερα). Ο σχεδιασμός, η εκτέλεση του ριφιφί, αλλά και το γεγονός, ότι ουδείς συνελήφθη, κατατάσσουν την κινηματογραφική διάρρηξη ως μία από τις συγκλονιστικότερες στην ιστορία της Ελλάδος.

Ο ίδιος άνθρωπος, οκτώ χρόνια μετά, πρωταγωνιστεί σε μία άλλη υπόθεση, η οποία φαίνεται πως έχει μεγαλύτερες διαστάσεις απ’ αυτές που αποκαλύπτουν οι Αρχές.

Λαθραία τσιγάρα σε δοχεία με ελιές

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου 19 Ιουνίου 2010, μετά από σχετικές πληροφορίες, αστυνομικοί της Δίωξης Οικονομικών Εγκλημάτων της Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με τις τοπικές αστυνομικές Αρχές, σταματούν ένα φορτηγό που μεταφέρει πλαστικά δοχεία με ελιές Καλαμάτας. Φυσικά και ήταν απλώς το προκάλυμμα. Σε ειδικά διαμορφωμένες κρύπτες υπήρχαν κιβώτια με λαθραία τσιγάρα.

Οι αστυνομικοί φτάνουν στα ίχνη της αποθήκης που χρησιμοποιούσε η σπείρα στο 58ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Λαμίας στο Πάτημα Σχηματαρίου. Σε έρευνες που γίνονται σχεδόν ταυτόχρονα στην αποθήκη, τα φορτηγά που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της σπείρας και στα σπίτια των εμπλεκομένων εντοπίζονται 1.106.100 πακέτα λαθραίων τσιγάρων, 125 πλαστικά δοχεία με ετικέτες που έγραφαν ότι ήταν ελιές από την Καλαμάτα, 165 πλαστικά δοχεία με ελιές, μεγάλος αριθμός ίδιων δοχείων και με τις ίδιες ετικέτες τα οποία ήταν γεμάτα με πακέτα τσιγάρων, 46.940 ευρώ, ένα ανυψωτικό μηχάνημα (κλαρκ) και υλικά συσκευασίας τσιγάρων.


Ο Σπύρος Κολοβός
Ο Σπύρος Κολοβός
Συνολικά συλλαμβάνονται οκτώ άτομα. Επτά Έλληνες και ένας Κύπριος. Πρόκειται για τον 20χρονο Ανδρέα Παπαδόπουλο από την Κύπρο, τον 42χρονο Κωνσταντίνο Δημητρά, τον Χρήστο Κάτσικα 48 ετών, τον Ιωάννη Τόλια 39 ετών, τον Στέλιο Ξαμονάκη 38 ετών, τον Γιώργο Σακελάκο 42 ετών, τον 37χρονο Γιώργο-Περικλή Κολοβό και τον πατέρα του, τον Στέλιο Κολοβό.

Η Αστυνομία χαρακτηρίζει τη σύλληψη των μελών της σπείρας ως ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία, καθώς τα έσοδα που χάνει το κράτος από τους δασμούς και τους φόρους υπερβαίνουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Ψάχνουν τον Ιταλό

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για διεθνές κύκλωμα λαθρεμπορίας τσιγάρων, τα ηνία του οποίου φέρεται να κινεί ένας Ιταλός, ο οποίος σχετίζεται με την ιταλική μαφία και δραστηριοποιείται και στον συγκεκριμένο… κλάδο. Για την υπόθεση και τη σύλληψη του «εγκεφάλου» έχει σταλεί σήμα στην Ιντερπόλ, προκειμένου να πραγματοποιηθούν έρευνες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Και αυτό το στοιχείο δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο, αφού και στο ριφιφί του 1992 εμπλεκόμενος ήταν επίσης ένας Ιταλός, χωρίς βέβαια να αποδειχθεί ποτέ η ενοχή του.

Δημοσιεύματα της εποχής έφεραν τον Φράνκο Ρεστέλι, τον επονομαζόμενο «Φρανκίνο», έναν από τους καλύτερους διαρρήκτες του κόσμου, ο οποίος είχε Έλληνες συνεργούς, να βρίσκεται πίσω από το ευφυέστατο ριφιφί.

Το τούνελ που άνοιξαν οι ευρηματικοί ληστές
Το τούνελ που άνοιξαν οι ευρηματικοί ληστές
Το ριφιφί του αιώνα

Μεταξύ 18 και 20 Δεκεμβρίου του 1992, άγνωστοι μπαίνουν στο θησαυροφυλάκιο του υποκαταστήματος της τότε Τράπεζας Εργασίας στην οδό Καλλιρρόης 19 στο Νέο Κόσμο, προσποιούμενοι τους εργάτες της ΕΥΔΑΠ.

Κατεβάζουν μέσα από το φρεάτιο στην κοίτη του Ιλισού μία γεννήτρια, ένα συναρμολογούμενο βαγονέτο, ένα κομπρεσέρ και σιδερένια υποστυλώματα. Από εκεί ξεκινούν τη διάνοιξη ενός τούνελ 25 μέτρων που οδηγεί στον τοίχο του υπογείου της τράπεζας.

Με κομπρεσέρ τρυπούν τον εσωτερικό τοίχο που είναι ενισχυμένος με ατσάλι. Ο συναγερμός χτυπάει, αλλά κανείς δεν αντιδρά.

Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ήταν Σαββατοκύριακο, «κατασκηνώνουν» στην Τράπεζα και με την ησυχία τους ανοίγουν επιλεκτικά τις 301 από τις 1.151 θυρίδες. Τιμαλφή, επιταγές, συναλλαγματικές, ξένα νομίσματα, χαρτονομίσματα σε δολάρια ΗΠΑ, γερμανικά μάρκα, χρυσές λίρες Αγγλίας, μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης, πλάκες χρυσού. Σύμφωνα με υπολογισμούς, η αξία των κλαπέντων ανέρχεται στα 3 δισεκατομμύρια δραχμές!

Οι δράστες εγκαταλείπουν τα σύνεργα της δουλειάς στον «τόπο του εγκλήματος». Ο τότε πρόεδρος, κ. Καψάσκης, τους επικηρύσσει με 200 εκατομμύρια δραχμές.

Παρά το γεγονός ότι κρατούμενος των φυλακών Κορυδαλλού για απάτες ανοίγει το στόμα του και δίνει ονόματα και στοιχεία, κανείς τελικά δεν θα συλληφθεί για την υπόθεση, η οποία παραμένει άλυτο μυστήριο…

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Λευτεργια στα φτηνα τσιγαρα του λαου.Δεν το κοβουν οι ελληναραδες το παραδοσιακο,οικονομικο τσιγαρο... Λειτουργημα εκαναν με τετοια κριση.

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...