Βουλευτής δωροδοκήθηκε με 7 εκατ. ευρώ και απηλλάγη από το Ελεγκτικό Συνέδριο




Σε μία αποκάλυψη βόμβα προέβη, κατά τη διάρκεια της εκπομπής Κίτρινος Τύπος του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου της Δευτέρας 7 Ιουνίου, ανώτατος κρατικός λειτουργός.
Σε τραπεζικό λογαριασμό βουλευτή βρέθηκαν περί τα 2,5 δις δραχμές, δηλαδή 7 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν από επιχειρηματία (σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε το zougla.gr πρόκειται για τον Ευάγγελο Μυτιληναίο) κατά την περίοδο 1998 – 1999. Τα χρήματα, δηλαδή, συγκεντρώθηκαν κατά το μεγάλο «πάρτι» του Χρηματιστηρίου. Οι κρατικές Αρχές προχώρησαν, ως όφειλαν, στις σχετικές ενέργειες και το αρμόδιο τμήμα τους, το Ελεγκτικό Συνέδριο προχώρησε επίσης στους απαραίτητους όσο και τυπικούς ελέγχους. Τελικά, τρεις δικαστές του ανώτερου αυτού διοικητικού οργάνου αθώωσαν τον βουλευτή και το πόρισμα τους έγινε γνωστό πριν από μία εβδομάδα, οπότε και έφθασε στα χέρια του γενικού επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Γιώργου Σχοινιωτάκη. Το πόρισμα θεωρείται απαράδεκτο και θα υπάρξει αίτηση αναίρεσης, οπότε και θα δημοσιοποιηθούν όλα τα στοιχεία.





Η «zougla.gr» αποκαλύπτει πως ο εν λόγω βουλευτής είναι ο Νίκος Φλώρος, γιος του επίσης βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Φλώρου και ιστορικού στελέχους του κόμματος. Ήδη από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της εποχής προέκυψε πως ο Νίκος Φλώρος είχε σοβαρό πρόβλημα με τις δηλώσεις του για το «πόθεν έσχες» καθώς και με τις αγορές πακέτων μετοχών στο Χρηματιστήριο. Αντιγράφουμε από δημοσιεύματα της εποχής:

«Ως προς τον πρώην βουλευτή Λάρισας του ΠΑΣΟΚ Ν. Φλώρο, έπειτα από έλεγχο των χρηματιστηριακών του συναλλαγών, η επιτροπή διαπίστωσε ότι στις 20/7/1999 αγόρασε μετοχές αξίας 2,5 δισ. δραχμών, ύψους δηλαδή που «δε δικαιολογούν οι δηλωθείσες την 30/4/1999 καταθέσεις του». Στο δε διάστημα από 22/7/1999 έως 9/8/1999 πούλησε μετοχές αξίας 3,6 δισ. δρχ., ποσό το οποίο «δεν περιλαμβάνεται στις δηλωθείσες στις 9/6/2000 καταθέσεις του».

Παρά τα στοιχεία και τις αποδείξεις, οι τρεις δικαστές του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το ίδιο το Κοινοβούλιο και το ίδιο το κόμμα δεν είχαν προβεί στις απαραίτητες, επιβεβλημένες και πολιτικά ορθές (για το ίδιο το πολιτικό σύστημα) ενέργειες. Ο Νίκος Φλώρος θεωρήθηκε τελικά αθώος και, προφανώς, με την αθώωσή του το πολιτικό σύστημα και πάλι εκτίθεται ανεπανόρθωτα, αλλά ήδη είναι αργά γι' αυτό. Το ζήτημα επικεντρώνεται στους ίδιους τους δικαστές και αυτό καθ’ εαυτό το Ελεγκτικό Συνέδριο, τον τρόπο λειτουργίας τους και κυρίως τον βαθμό εξάρτησής τους από το πολιτικό σύστημα. Πρόκειται για καραμπινάτη υπόθεση διαφθοράς, με χρηματισμό βουλευτή από ιδιώτη, διακίνηση «μαύρου» χρήματος και πλουτισμό μέσω αυτού με παράνομα μέσα, αλλά και διαφυγόντα κέρδη για την Εφορία. Τι παραπάνω απαιτούσαν οι δικαστές, για να τον καταδικάσουν;

Η διαγραφή των «εννέα»

Ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε διαγράψει τον Νίκο Φλώρο πριν από τις εκλογές του 2004 . Η διαγραφή του είχε σχέση με την αποκαλούμενη «ομάδα των εννέα», οι οποίοι είχαν συνυπογράψει την περίφημη Τροπολογία Πάχτα. Αυτή η τροπολογία αφορούσε στην υπόθεση του real estate Χαλκιδικής με επίκεντρο το «Πόρτο Καρράς».

Η διαγραφή του Νίκου Φλώρου κατεγράφη τον Ιανουάριο του 2004 και ήταν η πρώτη σημαντική πολιτική κίνηση του Γιώργου Παπανδρέου μετά την ανάδειξή του σε αρχηγό του ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Φλώρος τότε είχε δηλώσει: «Κατηγορήθηκα, επειδή εμπιστεύτηκα τον υπουργό (Χρήστο Πάχτα), τον οποίο τιμά με την εμπιστοσύνη του ο πρωθυπουργός (Κώστας Σημίτης) τα τελευταία οκτώ χρόνια». Τελικά, όπως αποδεικνύεται εκ των υστέρων, η αποπομπή του Νίκου Φλώρου από το πολιτικό σκηνικό δεν ήταν υπόθεση μόνο μιας αθώας υπογραφής σε μία τροπολογία. Προφανώς, δεν είχε καμία ανάγκη να πολιτευθεί πλέον μετά τα 7 εκατομμύρια που εισέπραξε εν μία νυκτί και το «πάρτι» του Χρηματιστηρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...