ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΤΗΣ 20ης ΙΟΥΝΙΟΥ 1978


Ο Υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννης Μαγκριώτης συμμετείχε και απεύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για τα 32 χρόνια από το σεισμό της 20ης Ιουνίου 1978 στη Θεσσαλονίκη, την οποία διοργάνωσαν η Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδος και το Ι.Τ.Σ.Α.Κ.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι των αρμοδίων υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, του ΤΕΕ/ΤΚΜ, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, όπως οι Ομότιμοι Καθηγητές κ. Βασίλειος Παπαζάχος και Γεώργιος Πελελής.

Ο Υφυπουργός, ο οποίος αναφέρθηκε στα προσωπικά του βιώματα από το σεισμό και στην αξιοσημείωτη αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών που καταγράφηκε εκείνες τις δύσκολες στιγμές.

«Η θλίψη για τα θύματα αποτελεί μόνιμη υπενθύμιση για τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας, ώστε να εργάζονται συνεχώς στην κατεύθυνση αναβάθμισης της αντισεισμικής θωράκισης της χώρας αλλά και της πολιτικής προστασίας σε όλους τους τομείς, όπως είναι και η αντιπλημμυρική προστασία».

Ο κ. Μαγκριώτης, αναφέρθηκε στο έργο της Υ.Α.Σ.Β.Ε. και την πολύτιμη συνεισφορά της υπηρεσίας στην αντιμετώπιση των συνεπειών από τους σεισμούς, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Ακόμη επεσήμανε, ότι το έλλειμμα στην αντισεισμική προστασία, το οποίο έγινε αντιληπτό με θλιβερές συνέπειες κατά τον σεισμό του 1978 στη Θεσσαλονίκη, αποτέλεσε το έναυσμα για τη σταδιακή συγκρότηση αντισεισμικής πολιτικής από τη χώρα μας.

«Η σύνταξη του Νέου Αντισεισμικού Κανονισμού, η βελτίωση των μεθόδων επισκευής μετά από σεισμούς, είναι μια πραγματικότητα. Επίσης η βελτίωση της διαχειριστικής ικανότητας αντιμετώπισης τέτοιου είδους κρίσεων, έχει σαφώς αναβαθμιστεί στα χρόνια που πέρασαν από τότε.

Η Κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες που έχει επιφέρει η τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση στη χρηματοδότηση παρεμβάσεων, εργάζεται στην κατεύθυνση της ταχύτερης δυνατής ολοκλήρωσης των προσεισμικών ελέγχων στα σχολικά κτίρια μέσα από ειδικό πρόγραμμα που έχει καταρτίσει. Η σύνταξη των μικροζωνικών μελετών καθώς και η πρόοδος στοχευμένων ελέγχων στο σύνολο των δημοσίων κτιρίων, με έμφαση σε αυτά που προβλέπεται συνάθροιση κοινού, είναι επίσης στις προτεραιότητες του Υπουργείου. Η αναβάθμιση και ανασυγκρότηση των φορέων και υπηρεσιών που ασχολούνται με την αντισεισμική προστασία περιλαμβάνεται στο νέο οργανισμό του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, ο οποίος είναι υπό σύνταξη έτσι ώστε να υπάρχει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία για την αντιμετώπιση των μελλοντικών σεισμών. Η ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, θα είναι σε όλους τους τομείς αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών».

Ο κ. Μαγκριώτης αναφέρθηκε τέλος στην πολιτική ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, η οποία θα συνδυαστεί με τη δυνατότητα παράλληλων επεμβάσεων αντισεισμικής αναβάθμισης των κατασκευών.

«Η συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει για τη δημιουργία μουσείου σεισμού στη Θεσσαλονίκη, θα μπορούσε μελλοντικά να οδηγήσει σε ένα ακόμη χώρο καταγραφής της συλλογικής μνήμης, αλλά και φύλαξης του επιστημονικού υλικού που έχει παραχθεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...