ΔΝΤ: Χρέος, ελλείμματα και ανάπτυξη τα "ελληνικά προβλήματα"



Ένα με δύο χρόνια θα χρειαστεί η Ελλάδα για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της σε σχέση με τις αγορές, εκτιμά σε έκθεσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Αυτό -εμμέσως πλην σαφώς- θεωρείται προειδοποίηση προς την Αθήνα, ότι έως τότε δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές για την κάλυψη των δανειακών της αναγκών.
Ταυτόχρονα, το ΔΝΤ θεωρεί μεσοπρόθεσμα «διαχειρίσιμο» το δημόσιο χρέος της Ελλάδας.
Σύμφωνα με την έκθεσή του, το ΔΝΤ θεωρεί ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας πιθανόν να διαμορφωθεί στο 149% του ΑΕΠ το 2013, και να υποχωρήσει σταδιακά στο 120% το 2020.
Η αύξηση του χρέους είναι απόρροια τριών παραγόντων, σύμφωνα με το ΔΝΤ:


- Του υψηλού ελλείμματος του δημοσίου τομέα, που αναμένεται να υποχωρήσει στο 4,6% του ΑΕΠ το 2013,
- Της χαμηλής ανάπτυξης, και
- Του αποπληθωρισμού.
Όσον αφορά την ανάπτυξη, το ΔΝΤ προβλέπει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4% το 2010-11 και ο ρυθμός ανάπτυξης θα ανέλθει στο 2,75% μετά το 2015.
Όπως σημειώνει, για κάθε μία ποσοστιαία μονάδα συρρίκνωσης του ΑΕΠ ετησίως το χρέος της Ελλάδας θα μπορούσε να αυξηθεί στα επίπεδα του 166% του ΑΕΠ έως το 2020.
Αντίθετα, η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης κατά μία ποσοστιαία μονάδα ετησίως θα μπορούσε να μειώσει το χρέος της χώρας στο 80% του ΑΕΠ έως το 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...