Απαισιοδοξία και κοινωνική ένταση λόγω κρίσης στην Ευρώπη

Απαισιοδοξία και κοινωνική ένταση έχει φέρει στην Ευρώπη η οικονομική κρίση. Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Γάλλοι σχετικά με το οικονομικό μέλλον της χώρας τους, βλέποντας παράλληλα τον κίνδυνο επέκτασης της ελληνικής κρίσης, την ίδια στιγμή που σκηνικό κοινωνικής έντασης στήνεται σε Κροατία και Ρουμανία.

Απαισιόδοξοι για το οικονομικό μέλλον της Γαλλίας εμφανίζονται οι Γάλλοι, οι οποίοι σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση φαίνεται να πιστεύουν σε ποσοστό 77%, πως δε θα υπάρξει μία βελτίωση στα οικονομικά της χώρας τους στο άμμεσο μέλλουν. Την ίδια στιγμή, σχεδόν τα δύο τρίτα (63%) πιστεύουν πως η ελληνική κρίση είναι δυνατόν να επεκταθεί και στη Γαλλία, όπως προκύπτει από την έρευνα των εταιρειών TNS Sofrs και Publicis Consultants, που δημοσιεύονται σήμερα στην εφημερίδα Λε Μοντ.
Πιο συγκεκριμένα, οι Γάλλοι πιστεύουν όσον αφορά την επέκταση της ελληνικής κρίσης ότι κατά 83% είναι πιθανόν να επηρεάσει την Πορτογαλία ή την Ισπανία, ενώ το 63% πιστεύει ότι η ελληνική κρίση μπορεί να επεκταθεί έως και τη Γαλλία.
Περισσότερο απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι εργάτες και οι υπάλληλοι, αλλά και οι ψηφοφόροι της Αριστεράς, σύμφωνα με το βαρόμετρο της κοινής γνώμης. Σε ποσοστό 85% οι Γάλλοι δείχνουν να ανησυχούν για το πρόβλημα των χρεών και των ελλειμμάτων. Μεταξύ των άλλων ζητημάτων που τους απασχολούν είναι η χρηματοδότηση των συντάξεων, η αγοραστική δύναμη, το επίπεδο των τιμών και η ανεργία.
Την ίδια στιγμή, ποσοστό 80% των συμμετεχόντων σε δημοσκόπηση, που πραγματοποιήθηκε στην Κροατία, απορρίπτουν τη θέση των συνδικάτων των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα, σχετικά με την κατάργηση ή τη μείωση του δώρου των Χριστουγέννων και των επιδομάτων διακοπών και στον ιδιωτικό τομέα. Οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα υποστηρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό, θα συμμετέχει στην προσπάθεια αντιμετώπισης των συνεπειών της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στην κροατική οικονομία και ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας.
Κοινωνική ένταση παρατηρείται όμως και στη Ρουμανία, με αφορμή το νέο πακέτο περιοριστικών οικονομικών μέτρων, που έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος Μπασέσκου, στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας της χώρας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Οι ηγεσίες των εργατικών ενώσεων και των συνδικάτων αντιδρούν στη μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κατά 25%, στη μείωση των συντάξεων κατά 15%, αλλά και στην κατάργηση κοινωνικών παροχών, προς τους συνταξιούχους και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες οργανώνοντας μεγάλες κινητοποιήσεις, την ίδια στιγμή που σήμερα αναμένεται συνάντηση των κοινωνικών εταίρων με τις ενώσεις εργαζομένων.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...