Εσύ Χριστό και εγώ Αλλάχ



 ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΗΓΕΤΕΣ ΜΑΣ
Την έκτη επίσκεψή του στην Ελλάδα πραγματοποιεί από το μεσημέρι ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, συνοδευόμενος από δέκα υπουργούς και εκατό επιχειρηματίες. Πρόκειται για την θεαματικότερη και μαζικότερη διπλωματική «απόβαση» πολιτικής και επιχειρηματικής αντιπροσωπείας στην ιστορία των διμερών σχέσεων. Το πρόγραμμα της επίσκεψης είναι βαρύ και οι φάκελοι προς εξέταση εξαιρετικά ογκώδεις. Αντίθετα με ότι πιστεύουν πολλοί αναλυτές, ο στόχος αυτής της επίσκεψης δεν είναι η επίλυση των εκκρεμοτήτων, αλλά η εκ νέου ενεργοποίηση κλίματος εμπιστοσύνης, το οποίο και κατέρρευσε κατά την διάρκεια των τελευταίων ετών.

Η οικονομική παράμετρος στις διμερείς σχέσεις φαίνεται να διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη επίσκεψη στην Άγκυρα του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Δημήτρη Δρούτσα, στην Άγκυρα. Οι εκεί προπαρασκευαστικές της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα συζητήσεις στόχευσαν στην επανέναρξη επαφών, συναντήσεων και διπλωματικών διεργασιών από εκεί όπου διεκόπησαν, δηλαδή από την άνοιξη του 2004.

Στο διπλωματικό επίπεδο, αναμένεται η επιβεβαίωση της πρόθεσης να ενεργοποιηθεί ο διάλογος επί των εκκρεμοτήτων στο Αιγαίο (Υφαλοκρηπίδα και τα παρελκόμενα, από το ζήτημα αυτό, προβλήματα), η επίλυση συγκεκριμένων και στοχευμένων ζητημάτων, όπως η μερική κατάργηση θεώρησης βίζας για τις χρονικά σύντομες επισκέψεις Τούρκων πολιτών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα ζητήματα που προκύπτουν ως προς τα ΜΟΕ (Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) -με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις παραβάσεις / παραβιάσεις εναερίου χώρου-, αλλά και της πρόσφατης εμμονής της τουρκικής πλευράς να αποστέλλει πολεμικά σκάφη σε διεθνή ύδατα, τα οποία «κόβουν» προκλητικά βόλτες ανάμεσα στα ελληνικά νησιά. Βεβαίως και θα συζητηθεί το Κυπριακό, αλλά εντός του νέου πλαισίου πια που θέτει το αποτέλεσμα των εκλογών στα Κατεχόμενα.
Πολιτικά, η εκλογή του κ. Έρογλου συνιστά και την πρώτη πολιτική ήττα του Ταγίπ Ερντογάν, από τότε που ανήλθε στην εξουσία, αφού ο δικός του εκλεκτός, ο κ. Ταλάτ δεν κατάφερε να εκλεγεί για δεύτερη φορά στο αξίωμα του Προέδρου. Για επικοινωνιακούς τώρα λόγους, προβάλλεται ιδιαίτερα από την πλευρά της Άγκυρας το ζήτημα της μείωσης των εξοπλισμών ένθεν κακείθεν του Αιγαίου, ζήτημα που «χαϊδεύει» τα αυτιά των πολιτών, λόγω οικονομικής συγκυρίας, αλλά που δύσκολα επιλύεται. Σημειώνεται πως το τρέχον εξοπλιστικό πρόγραμμα της Τουρκίας είναι απλώς... γιγαντιαίων διαστάσεων.



H άφιξη του Ταγίπ Ερντογάν και της συζύγου του στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Το χρονικό της επίσκεψης

Με καθυστέρηση 40 λεπτών έφθασε στην Αθήνα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ως επικεφαλής πολυμελούς διπλωματικής και επιχειρηματικής αντιπροσωπείας.

Τον Τούρκο πρωθυπουργό, τον οποίο συνόδευε η μαντιλοφορούσα σύζυγός του Εμινέ, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θόδωρος Πάγκαλος.
Η δεύτερη επίσημη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα σηματοδοτεί κατά πολλούς την έναρξη ενός νέου κύκλου σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας.
Εξάλλου και ο ίδιος ο πρωθυπουργός της γείτονος, πριν φθάσει στην Ελλάδα, δήλωσε ότι επιθυμεί να ανοίξει μια νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Οι προθέσεις του για στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση γίνονται πιο ξεκάθαρες, τόσο από την σαφώς διευρυμένη ατζέντα της επίσημης επίσκεψης όσο και από την πολυμελή αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει -σχεδόν το μισό του Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και μια πλειάδα Τούρκων επιχειρηματιών.
Μεταξύ των υπουργών που «μετέφερε» ο Ερντογάν στην Αθήνα είναι οι τρεις διπλωματικές «κεφαλές» της Άγκυρας: ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν,  ο υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, και ο  υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.
Στο διήμερο της επίσκεψης Ερντογάν αναμένεται η υπογραφή δέκα διμερών συμφωνιών.
Η πολυμελής αντιπροσωπεία

Τον Τούρκο πρωθυπουργό συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλί Μπαμπατζάν,  ο υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για την ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, ο  υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο υπουργός Επικρατείας Ζαφέρ Τσαγλαϊάν, ο υπουργός Εσωτερικών Μπεσίρ Αταλάι, η υπουργός Εκπαίδευσης Νιμέτ Τσουμπουκτσού, ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Ερτουργρούλ Γκιουνάι, ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο υπουργός Περιβάλλοντος Βεϊσέλ Έρογλου.
Μαζί του ο Ερντογάν φέρνει και μια ομάδα από περίπου 100 επιχειρηματίες.


O Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχεται τον Τούρκο πρωθυπουργό
Το πρόγραμμα της επίσκεψης
Ο Τούρκος πρωθυπουργός αμέσως με την άφιξή του μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έγινε δεκτός από τον Κάρολο Παπούλια.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, υποδεχόμενος τον Τούρκο πρωθυπουργό, ευχήθηκε η επίσκεψη του κ. Ερντογάν να έχει καλά αποτελέσματα και να ενισχύσει τη συνεργασία και τη φιλία των δύο χωρών.
Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ενημέρωσε» τον κ. Παπούλια ότι μαζί του είναι 10 υπουργοί, 100 επιχειρηματίες και συνολικά μια ογκώδης αντιπροσωπεία 320 ατόμων.

Εξέφρασε δε την ελπίδα, ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα θα αποτελέσει την αφετηρία για την αναβάθμιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.


Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν
Αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετέβη πεζή στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο Γιώργος Παπανδρέου τον υποδέχθηκε στο πλατύσκαλο του πρωθυπουργικού μεγάρου.
Οι δύο πρωθυπουργοί, σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, συζήτησαν τα ζητήματα που απασχολούν τις δύο χώρες.
Καλωσορίζοντας τον Τούρκο πρωθυπουργό, ο Γιώργος Παπανδρέου τον ρώτησε για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, με τον κ. Ερντογάν να απαντά ότι «ο Πρόεδρός σας είναι ακμαίος».
Και οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι ο χαρακτήρας της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα είναι ιστορικός.
Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Σειρά επαφών του Τούρκου πρωθυπουργού
Θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο, και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά.
Το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Χίλτον» η μικτή συνεδρίαση των 17 Ελλήνων και Τούρκων υπουργών που συμμετέχουν στο Ανώτερο Συμβούλιο Συνεργασίας, υπό την προεδρία των Παπανδρέου και Ερντογάν.
Μετά τη συνέντευξη Τύπου, θα ακολουθήσει το ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ, πάλι υπό την προεδρία των δύο πρωθυπουργών, το οποίο συνδιοργανώνει ο ΣΕΒ.
Στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν οι 100 επιχειρηματίες που φέρνει μαζί του ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Το βράδυ, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Ρετζέπ Ταγίπ  Ερντογάν και της συζύγου του, Εμινέ Ερντογάν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...