Οι (πέντε) συμμορίες της κόκας στο λεκανοπέδιο


Πέντε συμμορίες που γεμίζουν με κοκαΐνη ολόκληρη την Αθήνα βρίσκονται στο στόχαστρο της αστυνομίας, που έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για την εξάρθρωσή τους. Οι συμμορίες έχουν χωρίσει, μάλιστα, την Αθήνα σε ζώνες επιρροής, οι οποίες είναι απολύτως σεβαστές από τα μέλη τους. Οι ισχυροί ελέγχουν, φυσικά, τα ακριβά προάστια της Αθήνας, εκεί όπου -ως γνωστόν- τα πορτοφόλια είναι παραφουσκωμένα.

Οι έμπειροι αξιωματικοί και αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Ασφάλειας Αττικής βρίσκονται στα ίχνη των πέντε συμμοριών και μετά από πολύμηνες έρευνες κατέληξαν σε πολύτιμα συμπεράσματα όσον αφορά τη δράση αλλά και τη δομή αυτών των ομάδων, που λίγο απέχουν από το να χαρακτηριστούν «οργανωμένες μαφιόζικες συμμορίες».

Οι τρεις συμμορίες ελέγχονται πλήρως από Αλβανούς μαφιόζους, που έχουν άκρες στην Ισπανία και την Ολλανδία, δύο χώρες που χαρακτηρίζονται ως κράτη υποδοχής των φορτίων της κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική. Οι υπόλοιπες δύο σπείρες είναι αμιγώς ελληνικές και τα μέλη τους είναι παλιοί παίκτες στο «τερέν» διακίνησης κοκαΐνης.

Σε μια άτυπη συμφωνία αυτές οι οργανωμένες ομάδες, ανάλογα με τη δυναμική τους αλλά και τις διασυνδέσεις τους στα καρτέλ της Κολομβίας, της Βενεζουέλας και του Περού, έχουν χωρίσει την Αθήνα σε πέντε ζώνες διακίνησης της λευκής σκόνης.


Κολωνάκι

Η πλούσια γειτονιά της πρωτεύουσας «ανήκει» σε έναν Αλβανό υπήκοο, ο οποίος κυκλοφορεί με ένα θηριώδες μαύρο τζιπ Hummer και ελέγχει τη διακίνηση της κόκας στην πλατεία που αποτελεί το στέκι των επωνύμων της Αθήνας.

Οι αστυνομικοί τού έχουν στήσει δεκάδες παγίδες, έχουν ερευνήσει πολλές φορές τα στέκια αλλά και την οικία του και τον έχουν προσαγάγει επανειλημμένως στην Ασφάλεια, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν κατόρθωσαν να τον πιάσουν στην τσιμπίδα του νόμου. «Οσες φορές του έγινε έλεγχος δεν βρέθηκε πάνω του τίποτα παράνομο, ενώ την αποθήκη όπου κρύβει το εμπόρευμα τη γνωρίζει μόνο αυτός και ίσως άλλο ένα άτομο που εκτελεί τυφλά τις εντολές του» λέει χαρακτηριστικά στην «Espresso» πολύπειρος αστυνομικός της Δίωξης.

Ο Αλβανός με το θηριώδες τζιπ δεν πλησιάζει ποτέ τον χώρο όπου κρύβει το φορτίο και πάνω του δεν έχει τίποτα που να τον προδίδει. Τη διακίνηση αναλαμβάνουν καλοντυμένοι συμπατριώτες του, οι οποίοι γνωρίζουν άριστα τα προκαθορισμένα ραντεβού.
Κάθε «βαποράκι» του μαφιόζου μεταφέρει πέντε, το πολύ δέκα γραμμάρια κοκαΐνη ώστε, αν συλληφθεί, να δηλώσει χρήστης προκειμένου να τύχει των ευεργετικών διατάξεων του νόμου.

Οι αστυνομικοί έχουν συλλάβει «βαποράκια» του Αλβανού, ωστόσο κανείς δεν έχει σπάσει τον νόμο της σιωπής, τη γνωστή «ομερτά», καθώς γνωρίζει πολύ καλά πως αυτό θα του στοιχίσει ακόμα και την ίδια του τη ζωή.

Το εμπόρευμα του Αλβανού μαφιόζου έρχεται απευθείας από την Ολλανδία ή την Ισπανία μέσα σε φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν νόμιμα εμπορεύματα. Πρόκειται για κόκα καλής ποιότητας -αν και νοθευμένη, σε μικρό όμως ποσοστό- και η τιμή του γραμμαρίου στην αγορά του Κολωνακίου κυμαίνεται από 90 έως 100 ευρώ.


Βόρεια προάστια
Στα... προνομιούχα βόρεια προάστια το «παιχνίδι» ελέγχει ένας παλιός «παίκτης» στο «τερέν» της κοκαΐνης.
Πρόκειται για έναν 50χρονο Ελληνα, ο οποίος είχε συλληφθεί στο παρελθόν και είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για την κατηγορία της κατοχής και διακίνησης κοκαΐνης. Σήμερα, όμως, με τον αέρα που του δίνει η προσοδοφόρα επιχείρησή του προσέχει περισσότερο και ο ίδιος δεν εμπλέκεται σε τίποτα παράνομο. Δίνει μόνο εντολές σε ιδιαίτερα έμπιστους ανθρώπους, οι οποίοι τις εκτελούν με ευλάβεια. Αλλωστε, είναι ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός, αφού μπορεί να κανονίσει ακόμα και απευθείας μεταφορές κοκαΐνης από τη Βενεζουέλα στην Αθήνα.

Το προϊόν που εισάγει θεωρείται ένα από τα καλύτερα της πιάτσας και γι’ αυτό οι χρήστες είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν κάτι παραπάνω. Η τιμή του γραμμαρίου της κόκας του φτάνει τα 150 ευρώ.

Και αυτός, παρά τις εκτεταμένες έρευνες της αστυνομίας, παραμένει μέχρι στιγμής στο απυρόβλητο. Τα «βαποράκια» του -Ελληνες και Αλβανοί- πολλές φορές δεν γνωρίζουν ποιος είναι το αφεντικό τους. Ξέρουν όμως πολύ καλά ότι δεν πρέπει να έχουν πάνω τους περισσότερα από δέκα γραμμάρια λευκή σκόνη, ώστε αν πέσουν στα δίχτυα της Ασφάλειας, να δηλώσουν χρήστες.

Από τις έρευνες έχει διαπιστωθεί πως η ομάδα του συγκεκριμένου «παίχτη», όπως είναι το προσωνύμιο που του έχουν δώσει οι διώκτες του, οργανώνει ταξίδια στη Βενεζουέλα για τη μεταφορά ποσοτήτων κοκαΐνης με τη μέθοδο του «λοκαρίσματος». Δηλαδή, «μισθώνουν» Αφρικανούς που ζουν είτε στην Ελλάδα είτε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και τους στέλνουν στη Βενεζουέλα σε προκαθορισμένα ραντεβού, όπου παραλαμβάνουν τα «αβγά» κοκαΐνης, ειδικές μικρές συσκευασίες έτοιμες για κατάποση.

Τα «βαποράκια» μεταφέρουν στο στομάχι τους μέχρι δύο κιλά κοκαΐνη σε κάθε ταξίδι και όταν φθάσουν στην Αθήνα, επικοινωνούν με τον άνθρωπο της συμμορίας, ο οποίος παραλαμβάνει το εμπόρευμα και δίνει στον μεταφορέα την αμοιβή του.


ΚΑΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ (ΚΑΙ ΝΟΘΕΥΜΕΝΗ) ΜΕ 65 ΕΩΣ 75 e ΠΟΥΛΑΝΕ ΣΕ ΑΘΗΝΑ - ΠΕΙΡΑΙΑ
Στην περιοχή του κέντρου των Αθηνών δραστηριοποιούνται δύο συμμορίες, οι οποίες όμως δεν έχουν καμία σχέση με την οργανωμένη διακίνηση στο Κολωνάκι και τα βόρεια προάστια. Η μία είναι αμιγώς αλβανική και η άλλη ελληνοαλβανική.

Η κόκα που διακινούν έρχεται απευθείας από την Αλβανία, είναι κακής ποιότητας και ιδιαίτερα νοθευμένη. Η τιμή της ανά γραμμάριο δεν ξεπερνά τα 65 με 70 ευρώ. Η δράση της μίας συμμορίας, αρχηγός της οποίας είναι ένας Αλβανός, εκτείνεται από την πλατεία Ομονοίας μέχρι και το Περιστέρι. Η δεύτερη σπείρα δραστηριοποιείται σε Εξάρχεια, Πατήσια, Αμπελόκηπους και Κυψέλη, με ηγέτη έναν Ελληνα και «υπηκόους» Αλβανούς.

Στον Πειραιά ηγούνται της συμμορίας Ελληνες, αλλά οι στρατιώτες τους είναι Αλβανοί. Και αυτοί ρίχνουν στην πιάτσα κοκαΐνη μέτριας ποιότητας, που έρχεται απευθείας από την Αλβανία και κοστίζει 70 με 75 ευρώ το γραμμάριο.

espresso
ΘΕΟΔΟΣΗΣ Π. ΠΑΝΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...