Οι τρεις με κατεβασμένα αυτιά και η Αριστερά στη γωνία



Η κοινή γραμμή πλεύσης, που ήταν το μέγα ζητούμενο από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια, επετεύχθη.
Οι Γιώργος Παπανδρέου, Αντώνης Σαμαράς και Γιώργος Καρατζαφέρης «συναινούν» στο ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να βαδίζει με πολιτικούς και κοινωνικούς όρους περασμένων δεκαετιών μέσα σ' ένα τοπίο οικονομικού πολέμου.
Είναι προφανές ότι χρειάζονται θεσμικές, πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές αλλαγές.
«Η Ελλάδα που ξέραμε πρέπει να αλλάξει» ήταν η φράση κλειδί του πρωθυπουργού στην πύλη του Προεδρικού Μεγάρου, με την οποία προανήγγειλε τις μεγάλες αλλαγές που έρχονται και δεν θα αφορούν μόνο στο οικονομικό πεδίο, αλλά και στο σύνολο του πολιτικού θεσμικού πλαισίου.
Τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα -ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ- αποφάσισαν πλέον να κινηθούν χωρίς την ευρύτερη εθνική συναίνεση, καθώς η απουσία της ευρύτερης αριστεράς από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και η άμεση ανακοίνωση του ΚΚΕ περί «πανηγυριού που έστησαν οι ηγέτες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ» δεν δημιουργεί συνθήκες πανεθνικής συναίνεσης.
Η συναίνεση και οι αλλαγές
Οι τρείς πολιτικοί αρχηγοί, υπό την προεδρία του Καρόλου Παπούλια, άνοιξαν όλα τα θέματα και όχι μόνο το οικονομικό πρόβλημα της χώρας, που επί της ουσίας έχει προκαλέσει και την κρίση που βιώνει η Ελλάδα.
Για 50 λεπτά, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος παρευρέθη εκτάκτως στη σύσκεψη, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις οικονομικές εξελίξεις και κυρίως για τις αποφάσεις που ελήφθησαν στις Βρυξέλλες, κατά την διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης -δηλαδή, για τον ευρωμηχανισμό στήριξης των κρατών μελών της ευρωζώνης που μελλοντικά θα βρεθούν -όπως η Ελλάδα- ένα βήμα πριν από την χρεωκοπία.
Για πολλούς, αυτός ο μηχανισμός είναι ένα «πυρηνικό όπλο» άμυνας στα χέρια των ηγετών της ευρωζώνης.
Μετά την ενημέρωση, ο κ. Παπακωνσταντίνου αποχώρησε και οι πολιτικοί αρχηγοί, υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, άνοιξαν έναν ευρύ διάλογο για όλα τα ζητήματα που απασχολούν το ελληνικό πολιτικό σύστημα.
Σχετικά με τις «ανατροπές» οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφωνούν επί της αρχής σε τουλάχιστον τρία ανοιχτά ζητήματα:
- Αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών
- Ευρύς διάλογος για αλλαγή του εκλογικού νόμου
- Συναίνεση για να γίνει η επόμενη Βουλή αναθεωρητική, ώστε να υπάρξει αναθεώρηση του Συντάγματος
  και, προφανώς,
- Συναίνεση για ομόθυμη καταδίκη της βίας.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας
Ηχηρή ήταν η παρέμβαση του Καρόλου Παπούλια κατά την διάρκεια της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε αφενός «μηδενική ανοχή» και καμία εξαίρεση πολιτικού από τους κανόνες που ισχύουν για τους πολίτες και αφετέρου να βρεθούν σημεία σύγκλισης στη διαχείριση μιας κρίσης χωρίς προηγούμενο.

«Πολλοί αμφιβάλλουν ότι θα τα καταφέρουμε. Πρέπει να τους διαψεύσουμε. Για να γίνει όμως αυτό πρέπει να δημιουργήσουμε τους κατάλληλους πολιτικούς όρους. Και ένας από τους πιο σημαντικούς είναι το να κερδίσουμε τον πόλεμο εναντίον της φοροδιαφυγής. Για να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά και γιατί η σύλληψή της αποτελεί μέρος της λύσης του οικονομικού προβλήματος. Σας καλώ να συζητήσουμε τη μετατροπή της φοροδιαφυγής σε ιδιώνυμο αδίκημα και τρόπους επιτάχυνσης της απονομής Δικαιοσύνης», πρότεινε ο Κάρολος Παπούλιας.

Ο πρόεδρος σημείωσε ότι «ο πολιτικός κόσμος αποδοκιμάζεται και ξέρουμε γιατί. Η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, η απόλυτη διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων και η υπαγωγή τους στους κανόνες του δημόσιου λογιστικού, η αλλαγή επί του ουσιαστικότερου του "πόθεν έσχες" των βουλευτών και του εκλογικού νόμου, προς την κατεύθυνση της εξαφάνισης του μαύρου πολιτικού χρήματος, πρέπει να τεθούν ως προτεραιότητα».

Ο Κάρολος Παπούλιας αναφέρθηκε και στον θάνατο των τριών ανθρώπων της Μαρφίν, λέγοντας πως «είναι αξεπέραστη η οδύνη για τον φρικτό θάνατο τριών νέων ανθρώπων που έπεσαν θύματα αποκρουστικής βίας» και σημείωσε ότι «οι διαδηλώσεις δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται για την τέλεση παράνομων πράξεων. Η ελευθερία της διαμαρτυρίας καθενός σταματά εκεί που αρχίζει το δικαίωμα της ζωής, της ελευθερίας και της εργασίας του άλλου. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος τώρα».
Ο πρωθυπουργός

«Ανταλλάξαμε απόψεις για τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος» ανέφερε ο πρωθυπουργός, εξερχόμενος τελευταίος από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.
Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι υπήρξε κλίμα συναίνεσης με τους πολιτικούς αρχηγούς, κάτι που, προφανώς, είναι απαραίτητο για να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που θα ενισχύσουν τις δυνάμεις, προκειμένου να υπάρξουν συνολικές αλλαγές στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό τοπίο.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι η κυβέρνησή του δικαιώθηκε στον αγώνα που έκανε να πείσει τους Ευρωπαίους ότι η Ελλάδα δεν αποτελεί όλο το πρόβλημα, αλλά μέρος του συνολικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ο μηχανισμός που πέρασε στις Βρυξέλλες «μας δίνει τον χρόνο να κάνουμε σοβαρές και μεγάλες αλλαγές».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η χώρα έχει μεγάλες προοπτικές, αλλά είναι ανάγκη να αφήσουμε πίσω την Ελλάδα που ξέραμε μέχρι σήμερα.
«Πρέπει να βάλουμε τέλος στην Ελλάδα του χθες, τέλος στην Ελλάδα της αδιαφάνειας, της αναξιοκρατίας, τέλος στο πολιτικό σύστημα που δεν υπηρετεί το συλλογικό συμφέρον» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, εκφράζοντας τη λύπη του που σε αυτή τη σύσκεψη δεν ήταν παρόντες η Αλέκα Παπαρήγα και ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο Αντώνης Σαμαράς

Πρώτος από το Προεδρικό Μέγαρο αποχώρησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς.  Σε δηλώσεις του είπε σχετικά με την συνάντηση: «υποστήριξα ότι η χώρα διέρχεται την πιο σοβαρή κρίση των τελευταίων δεκαετιών, όπως, άλλωστε και ολόκληρη η Ευρώπη. Ζούμε, λοιπόν, σε έκτακτες καταστάσεις και απαιτείται έκτακτη αντιμετώπιση:

Πρώτον, να αναλάβουμε πρωτοβουλίες που ανοίγουν το δρόμο για τολμηρές τομές με τη μέγιστη δυνατή συμφωνία του πολιτικού κόσμου στο σύστημα διακυβέρνησης και στην Οικονομία - αυτό που ονομάζουμε νέα Μεταπολίτευση. Και να αποκρούσουμε πολιτικές συμπεριφορές που πυροδοτούν την κοινωνική οργή κάνοντάς την ανεξέλεγκτη.

Πρότεινα την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών και τη μείωση του αριθμού των βουλευτών στους 200. Πρότεινα, επίσης, μέτρα που αφορούν τη διαφάνεια στη χρήση των δημόσιων πόρων, τη γενίκευση του «πόθεν έσχες» στους δημόσιους λειτουργούς, το ασυμβίβαστο ανάμεσα στην ιδιότητα του κομματικού στελέχους και του επικεφαλής ενός δημόσιου οργανισμού. Αλλά και τον έλεγχο των οικονομικών των κομμάτων. Πρότεινα τέλος την ανάγκη Αναθεωρητικής Βουλής, που θα προχωρήσει σε ακόμα πιο τολμηρές τομές για την θωράκιση των δημοσίου συμφέροντος.

Δεύτερον, πρωτοβουλίες εθνικής συνεννόησης που κλείνουν άμεσα κάποια εσωτερικά μέτωπα και εξαλείφουν προβλήματα που δημιουργούν πόλωση στον Ελληνικό Λαό:  Τέτοια μέτρα αφορούν την άμεση απόσυρση του μεταναστευτικού νόμου και του «Καλλικράτη». Τη μεταναστευτική νομοθεσία μπορούμε να την εξετάσουμε εξ αρχής όταν περάσει η κρίση. Από την άλλη πλευρά, μπορούμε να προχωρήσουμε άμεσα στην εξοικονόμηση δαπανών από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως έχουμε δεσμευτεί, χωρίς να εμπλακούμε στις συνενώσεις των Δήμων. Ώστε η διοικητική μεταρρύθμιση να μπορεί να αναβληθεί για μετά την κρίση, όταν θα υπάρχουν και οι σχετικοί πόροι. Χωρίς τους οποίους δεν έχει νόημα…

Πάντως και τις δύο αυτές προτάσεις μου, για το μεταναστευτικό νόμο και τον Καλλικράτη, ο Πρωθυπουργός δεν τις δέχθηκε.

Τέλος πρότεινα άμεσα μέτρα για την άρση της μεγαλύτερης αδικίας που περιλαμβάνει το τελευταίο πακέτο, δηλαδή, την αποκατάσταση των χαμηλοσυνταξιούχων, των άνεργων και των χαμηλόμισθων, βρίσκοντας χρήματα - γύρω στα 500 εκατομμύρια ευρώ - από ισόποσες περικοπές αλλού, για να καλύψουμε τη διαφορά.

Τρίτον, λαμβάνοντας μέτρα που μπορούν να βγάλουν την οικονομία από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και των επίμονων ελλειμμάτων, που οδηγούν σε ακόμα πιο σκληρά μέτρα, ακόμα πιο βαθιά ύφεση και ακόμα πιο επίμονα ελλείμματα.  Εδώ πρότεινα τα γνωστά μέτρα τόνωσης της οικονομίας άμεσα, και μεσοπρόθεσμα την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.  Είναι, επίσης, απαραίτητη μια «σταυροφορία» για τη μείωση της γραφειοκρατίας με νομοθετικές ρυθμίσεις κατά κύματα, καθώς και η άμεση ρύθμιση του Επενδυτικού Περιβάλλοντος που δεν μπορεί να περιμένει άλλο την ψήφιση ενός νέου Αναπτυξιακού νόμου», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.

Γιώργος Καρατζαφέρης
Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, μίλησε για οικουμενική συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών που συμμετείχαν στη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Όπως είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, η συνάντηση έγινε μέσα σε καλό κλίμα και, εκτός των οικονομικών ζητημάτων, συζητήθηκαν και μια σειρά από άλλα θέματα.
« Έχω την αίσθηση ότι, αν πραγματοποιηθούν αυτά που συζητήσαμε, τότε η κρίση μπορεί να γίνει ευκαιρία για τη χώρα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, ο οποίος για μία ακόμη φορά έκανε λόγο για οικουμενική συνεννόηση.




Η αριστερά


Μέγα πρόβλημα στην συναίνεση που φαίνεται να επιτυγχάνεται αποτελεί η απουσία της αριστεράς «από τις αποφάσεις». Το δήλωσε εξάλλου και ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά την σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών, ότι το πρόγραμμα που συζητήθηκε ενώπιον  του προέδρου της Δημοκρατίας «απαιτεί να είναι παρόντα όλα τα κόμματα και όλοι οι πολίτες».
Το ΚΚΕ είναι σαφές ότι δεν αποδέχεται τα συμφωνηθέντα και σκληραίνει τη στάση του.
Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην συναίνεση. Και αυτό, διότι ήδη υπάρχουν φωνές στο εσωτερικό του, που θεωρούν λάθος την μη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, καθώς με αυτό τον τρόπο φαίνεται ότι η Αριστερά φυγομαχεί και ότι δεν έχει πολιτική πρόταση. 
ΖΟΥΓΚΛΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...