Πρόστιμα του ΕΣΡ σε τηλεοπτικούς σταθμούς


Την επιβολή προστίμου 30.000 ευρώ στο τηλεοπτικό κανάλι Star και την εκπομπή «Φώτης και Μαρία» αποφάσισε, κατά πλειοψηφία στη σημερινή του συνεδρίαση, το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, με αιτιολογικό την παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας ανηλίκων, εξαιτίας προβολής σκηνών από άλλο τηλεοπτικό κανάλι στη μεσημεριανή ζώνη. Μειοψήφησαν ο αντιπρόεδρος Νέστωρ Κουράκης και ο Κωνσταντίνος Τσουράκης, οι οποίοι πρότειναν σύσταση.

Στο «Τηλεδίκτυο» του Νομού Σερρών επιβλήθηκε πρόστιμο 15.000 ευρώ για υπέρβαση του χρόνου δικτύωσης τηλεοπτικών σταθμών, ο οποίος δεν πρέπει να υπερβαίνει τις τρεις ώρες. Μειοψήφησαν ο πρόεδρος Ιωάννης Λασκαρίδης, η Ιρις Αυδή και ο Κωνσταντίνος Τσουράκης, που επίσης πρότειναν σύσταση.

Σε ό,τι αφορά στο τηλεοπτικό κανάλι «Alpha» και στην εκπομπή «Αλ Τσαντίρι Νιους» (26/1/2010 και 9/3/2010), για την οποία υπήρξαν καταγγελίες περί προσβολής του προσώπου του πρωθυπουργού, τελικά αποφασίστηκε να δοθεί σύσταση στο κανάλι. Τρία από τα μέλη του ΕΣΡ έκριναν ότι έπρεπε να επιβληθεί πρόστιμο 30.000 ευρώ, καθώς δεν έγινε σεβαστή η συνταγματική τάξη. Πρόκειται για τον αντιπρόεδρο Νέστορα Κουράκη, την Εύη Δεμίρη και την Ίρις Αυδή. Αντιθέτως, οι Ιωάννης Παπακώστας, Κωνσταντίνος Τσουράκης και Κωνσταντίνος Αποστολάς τάχθηκαν υπέρ του να δοθεί σύσταση.

Ο ίδιος ο πρόεδρος, Ιωάννης Λασκαρίδης, ο οποίος αρχικά είχε τοποθετηθεί υπέρ της άποψης ότι δεν υπήρξε προσβολή της συνταγματικής τάξης, καθώς σκοπός της εκπομπής ήταν, κατά τη γνώμη του, να καταδείξει την πίεση που ασκεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στον πρωθυπουργό και όχι να τον θίξει, τελικά τάχθηκε υπέρ της σύστασης, προκειμένου να εξασφαλιστεί πλειοψηφία στο Συμβούλιο.

Τέλος, το ΕΣΡ αποφάσισε να καλέσει σε ακρόαση, την ερχόμενη Τρίτη, το τηλεοπτικό κανάλι «Extra» για το χθεσινοβραδινό του «Αποκαλυπτικό Δελτίο», καθώς στην εκπομπή ετέθη στους συμμετέχοντες, εκ μέρους του σταθμού, το ερώτημα «ποιοι θα πάνε φυλακή;». Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, τα πρόσωπα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια, η συνταγματική τάξη να γίνεται σεβαστή και οι ειδήσεις να μεταδίδονται με αίσθημα ευθύνης, προκειμένου να μη δημιουργείται σύγχυση και πανικός στο κοινό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...