Θα δώσει τις εξηγήσεις του και θα εγκαταλείψει τη πολιτική

Από τον Τάκη Χατζή
"ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ"

Με το πέρασμα του χρόνου οι διαψεύσεις των προσδοκιών της εξαετούς διακυβέρνησης έρχονται σωρό και η μόνη αλήθεια που παραμένει είναι εκείνη η αδελφοκτόνα υστερία που σμπαραλιάζει τα σωθικά μιας ολόκληρης παράταξης. Η άποψη πολλών νεοδημοκρατών για τον Καραμανλή προσεγγίζει την άποψη που είχαν οι γάλλοι για τον Ναπολέοντα θεωρώντας τον άτοπη ανωμαλία.

Είναι πράγματι τελικά ο Κώστας Καραμανλής «άτοπη ανωμαλία» για το κόμμα του; Ο ίδιος πάντως δεν φανταζόταν ποτέ ότι ακόμα και δικοί του άνθρωποι θα έστρεφαν όπλα εναντίον του. Πολύ περισσότερο δεν φανταζόταν ότι θα αντιμετώπιζε συμπεριφορές που πασχίζουν να αναιρέσουν τόσο τον ίδιο όσο και την πολιτική του.

Η επίσημη γραμμή του κόμματος -αν αυτό μετράει-είναι να στηριχθεί ο πρώην Πρωθυπουργός. Φυσικά μια τέτοια χειρονομία από την Ρηγίλλης δεν θα μπορούσε σε αυτή την φάση να είναι απλόχερη. Στελέχη ως «οργανικοί διανοούμενοι» συνεχίζουν να αμφισβητούν πολλές από τις επιλογές του Κώστα Καραμανλή. Και οι ενστάσεις αναφέρονται κατά κύριο λόγο σε πρόσωπα. Μια πρακτική που δεν απέχει πολύ από τα μελοδράματα του Μπάρκουλη, τις κακομοιριές του Βέγγου και τις παλικαριές του «Μικρού Ήρωα».

Αναμφισβήτητα ο πρώην αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας βιώνει μια αλλόκοτη κατάσταση. Ο Καραμανλής δεν μπορεί παρά να νοιώθει στριμωγμένος στην γωνία. Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις που δέχεται τον έχουν προβληματίσει σφόδρα και προσπαθεί να βρει την απάντηση του δράματος σε μια-ενδεχομένως-ηρωική έξοδο.

Οι στενοί του συνεργάτες επιχειρούν να αρθρώσουν προτάσεις να βρουν απαντήσεις και λύσεις. Κυρίως θέλουν να μην διαφανεί ότι ο πρώην Πρωθυπουργός βρίσκεται σε μια ιδιότυπη πολιτική υποτέλεια.

Μόλις πριν από λίγα εικοσιτετράωρα κυκλοφόρησε η φήμη ότι ο Κώστας Καραμανλής έδωσε εντολή να επισκευαστεί το σπίτι του στην Βοστόνη, αφού σχεδιάζει ένα μακροχρόνιο υπερατλαντικό ταξίδι. Αλλά ο κ. Καραμανλής δεν διαθέτει σπίτι στην Βοστόνη. Συνεπώς δεν θα αναγκαστεί να ακολουθήσει την οικογενειακή παράδοση και η φήμη τελικά διαψεύδεται.




Ποια όμως είναι τα σχεδία του; Οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά συνεχώς ρωτάνε ανθρώπους του περιβάλλοντος του Κώστα Καραμανλή εάν έχει πρόθεση να βγει και να μιλήσει. Ο ίδιος κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, δεν θέλει στην παρούσα φάση να δημοσιοποιήσει τις προθέσεις του. Πολιτικοί του φίλοι αλλά και συνομιλητές του δεν κρύβουν την ανησυχία τους από την. εκκωφαντική σιωπή του αρχηγού τους.

«Κάποια στιγμή θα μιλήσει αλλά δεν θέλει να το κάνει υπό πίεση» εξηγεί την στάση του πρώην Πρωθυπουργού ένας εκ των στενών συνεργατών του. Το ίδιο πρόσωπο επιχειρώντας να εξηγήσει την στρατηγική τη σιωπής λέει ότι «δεν θα μπορούσε μέσα σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον να εξηγήσει αλλά κυρίως να πείσει για την ορθότητα των αποφάσεων του όλα αυτά τα χρόνια».




Στο μεταξύ σε κάθε φιλότιμη προσπάθεια μας να αποσπάσουμε έστω μια δική του δήλωση σχετικά με τις προθέσεις του αντιμετωπίσαμε πλήρη άρνηση. «Δεν είναι σε φάση να μιλήσει» μας είπε καθημερινός συνομιλητής του. Πάντως ο ίδιος σε συσκέψεις στο γραφείο του η ακόμα σε κάποιες ιδιωτικές συναντήσεις με παλαιούς του συνεργάτες συνηθίζει να μοιράζεται κάποιες σκέψεις.

«Η απογοήτευση του είναι πολύ μεγάλη» μας είπε ένας εκ των συνεργατών του για να καταλήξει: «Μην περιμένει κανείς να δει τον Καραμανλή σε κάποιο κανάλι ή κάποια εφημερίδα. Ότι έχει να κάνει θα το κάνει όπως έκανε πάντα μέσα σε θεσμικά πλαίσια. Αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ότι θα μιλήσει στο Συνέδριο ή ακόμα σε μια συνέντευξη τύπου. Αλλά ποιος μας λέει ότι αυτό δεν θα είναι το τέλος της πολιτικής του καριέρας;»


Η παράμετρος που έθεσε ο συνομιλητής μας είναι ίσως η απάντηση ή καλύτερα η έξοδος για να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο τρόπο η τραγωδία. Επιμείναμε: «Δηλαδή μας λέτε ότι θα εγκαταλείψει την πολιτική;» Η απάντηση ήλθε αμέσως χωρίς περιστροφές : «Ναι. Μια καλή σκέψη είναι να βγει να μιλήσει, να δώσει τις δικές του εξηγήσεις και φυσικά να αποχωρήσει από την πολιτική με το κεφάλι ψηλά και όχι ταπεινωμένο όπως τον θέλουν κάποιοι. Είναι και αυτή μια από τις σκέψεις του. Και μάλιστα θα έλεγα-εάν τον ερμηνεύω σωστά- ότι είναι μια πολύ πιθανή εκδοχή εάν δεν αναστραφεί το πολιτικό κλίμα».

Ο Κώστας Καραμανλής έχει πάρει την απόφαση του. Με δεδομένη την αξιοπιστία του συνομιλητή ο οποίος αποδίδει στον πρώην Πρωθυπουργό την πρόθεση να αποχωρήσει από την πολιτική, τότε σίγουρα οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό αλλά και στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα είναι ραγδαίες το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
http://www.kourdistoportocali.com/default.aspx

1 σχόλιο:

Γραφεας Πεζικου είπε...

ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΥΧΟΝ ΜΗ ΔΙΑΓΡΑΦΕΝΤΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ...

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...