Τραγωδία με αθώο αίμα!


Ανείπωτη τραγωδία. Τρεις νέοι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και μία έγκυος, βρήκαν φρικτό θάνατο μέσα σε φλεγόμενο υποκατάστημα τράπεζας σημαδεύοντας με τον πλέον τραγικό τρόπο τη μεγαλύτερη πανεργατική διαδήλωση των τελευταίων τριάντα χρόνων.

Ολοι έφυγαν με το πρώτο φως της ημέρας από τα σπίτια ...
τους για να πιάσουν δουλειά στο υποκατάστημα της Τράπεζας Marfin, στην καρδιά των απεργιακών διαδηλώσεων, στην οδό Σταδίου 23. Η 32χρονη έγκυος Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η 35χρονη Αγγελική Ζούλια και ο 36χρονος Επαμεινώνδας Τσακάλης αποχαιρέτησαν τις οικογένειές τους και πήγαν για δουλειά στην τράπεζα χωρίς να γνωρίζουν ότι ο θάνατος τους είχε στήσει καρτέρι...

Λίγα λεπτά πριν από τις 2.00 το μεσημέρι και ενώ επί της οδού Σταδίου κινούταν ο κύριος όγκος των διαδηλωτών, οι υπεύθυνοι του υποκαταστήματος κλείδωσαν τις πόρτες σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την είσοδο σε «ανεπιθύμητα» άτομα που μπορεί να προκαλούσαν φθορές. Κανείς όμως εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσε να σκεφτεί τι θα επακολουθούσε και ότι θα θρηνούσαμε αθώες ψυχές. Σύμφωνα με μαρτυρίες, μια ομάδα νεαρών έσπασε το τζάμι του ισογείου και πέταξε στο εσωτερικό της τράπεζας βόμβες μολότοφ, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα να προκληθεί πυρκαγιά που πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις.

Στην τράπεζα προκλήθηκε πανικός. Οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στα γραφεία τους άρχισαν να τρέχουν πανικόβλητοι στους επάνω ορόφους για να γλιτώσουν από τη φωτιά. Κάποιοι μάλιστα εκλιπαρούσαν τους περαστικούς να σπάσουν τα τζάμια του υποκαταστήματος για να βγουν έξω. Περαστικοί που αντελήφθησαν τι συμβαίνει πετούσαν πέτρες για να τους βοηθήσουν, αλλά η τζαμαρία δεν έπεφτε. Ετσι, έντρομοι οι υπάλληλοι έτρεξαν στον 3ο όροφο και την ταράτσα του κτιρίου για να γλιτώσουν τη ζωή τους από τις φλόγες κααι τον πυκνό μαύρο καπνό που είχε απλωθεί απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλους τους χώρους.

Στις 14:03 η πυροσβεστική υπηρεσία έλαβε σήμα για πυρκαγιά στην Τράπεζα Marfin στην οδό Σταδίου και έδωσε εντολή σε πυροσβεστικό όχημα που βρισκόταν στην πλατεία Κλαυθμώνος να προσεγγίσει στο σημείο. Το πλήρωμά του όμως έπεσε πάνω σε ομάδα νεαρών, οι οποίοι άρχισαν να πετούν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον του, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσεγγίσει στη φλεγόμενη τράπεζα. Μάλιστα, ένα άλλο πυροσβεστικό όχημα που βρισκόταν καθ’ οδόν δέχτηκε εμπρηστική επίθεση και παραδόθηκε στις φλόγες. Από την οδό Μουρούζη ξεκίνησε και κλιμακοφόρο όχημα της Πυροσβεστικής, το οποίο, παρά την επίθεση που δέχτηκε, κατάφερε τελικά να φτάσει στην τράπεζα και να στήσει επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των εργαζομένων. Στις 2:15 πέντε άτομα (τέσσερις γυναίκες και ένας άνδρας), που είχαν βρει καταφύγιο στον 3ο όροφο, σώθηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αθήνας με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, ενώ ένας συνάδελφός τους, κυριευμένος από τον φόβο δεν άντεξε και πήδηξε στο κενό, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρά κατάγματα.

Στο εσωτερικό όμως της φλεγόμενης τράπεζας είχαν εγκλωβιστεί και αγνοούνταν τρεις ακόμη άνθρωποι. Δύο νεαρές γυναίκες, εκ των οποίων η μία έγκυος στον 4ο μήνα και ένας άνδρας. Καταβάλλοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες οι άνδρες της Πυροσβεστικής κατάφεραν λίγα λεπτά αργότερα να σβήσουν τις φλόγες. Ωστόσο, για τους τρεις εργαζομένους ήταν ήδη πολύ αργά. Τα άψυχα σώματά τους κείτονταν στο πάτωμα, ενώ μπροστά στο φρικτό θέαμα ακόμη και οι έμπειροι πυροσβέστες δεν άντεξαν και λύγισαν.

Αμέσως ενημερώθηκε το αρχηγείο της πυροσβεστικής υπηρεσίας και το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Στο άκουσμα της τραγικής είδησης για τον χαμό των τριών συνανθρώπων μας οι καρδιές όλων «πάγωσαν». Το σημείο αποκλείστηκε και στο υποκατάστημα μετέβησαν ο εισαγγελέας Σπύρος Ορνεράκης, ο πρόεδρος της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος καθώς και ο ιατροδικαστής Φίλιππος Κουτσαύτης, ο οποίος και πραγματοποίησε αυτοψία στον χώρο της τραγωδίας. Οπως σημείωσε ο κ. Κουτσαύτης στην «Espresso»: «Πρόκειται για μια ασύλληπτη τραγωδία. Και τα τρία θύματα άφησαν την τελευταία τους πνοή από ασφυξία. Ουδείς από τους νεκρούς φέρει εγκαύματα, αλλά και οι τρεις πέθαναν από αναθυμιάσεις τοξικών ουσιών» τόνισε και πρόσθεσε: «Η μια γυναίκα βρέθηκε στον τελευταίο όροφο, σε ένα σημείο που μοιάζει με πατάρι, η άλλη στο μπαλκόνι και ο άνδρας στις σκάλες».

Λίγο μετά τις 6.00 το απόγευμα οι σοροί των νεκρών μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νεκροτομείο Αθηνών προκειμένου να διενεργηθεί νεκροψία-νεκροτομή. Ερωτηθείς ο ιατροδικαστής για το αν η μία εκ των δύο νεκρών ήταν έγκυος ανέφερε: «Αυτό αναφέρουν οι μαρτυρίες των συναδέλφων της, αλλά θα διαπιστωθεί από την ιατροδικαστική εξέταση».


espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...