H τελευταία έξοδος...

Από Γράφει από το Μπορντό ο Αντώνης Καλκαβούρας 
H τελευταία έξοδος...

Ο Ολυμπιακός το πίστεψε, όμως δύο κακές εκτιμήσεις του Νικοπολίδη κόστισαν την ήττα (2-1) από την Μπορντό και μια πρόκριση που όπως αποδείχθηκε ήταν στο χέρι του να πάρει με βάση την εικόνα του Β' μέρους!

Πάλεψε αλλά...

Ένας Ολυμπιακός που πάλεψε σκληρά και στάθηκε παραπάνω από αξιοπρεπώς κόντρα στην Μπορντό έχασε οριακά απόψε με σκορ 2-1 από την γαλλική ομάδα. Βάσει της εικόνας του στο Β' μέρος θα μπορούσε να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω. Τα γκολ για τους Γιρονδίνους σημείωσαν οι Γκουρκίφ και Σαμάκ με τον Ολυμπιακό ν' ισοφαρίζει προσωρινά με τον Μήτρογλου. Τρεις κόκκινες έδειξε ο διαιτητής του ματς. Τις δύο είδαν οι Ντάρμπισαϊρ και Μέλμπεργκ και την άλλη ο Ντιαρά.

Φούλ επίθεση!

Με όσο το δυνατόν πιο επιθετικό σχήμα ξεκίνησε τον αποψινό αγώνα ο Ολυμπιακός. Ο τεχνικός του, Μπόζινταρ Μπάντοβιτς έβαλε στην κορυφή της επίθεσης τον Ματ Ντάρμπισαϊρ και από πίσω του τον Λούα Λούα. Στα χαφ τοποθετήθηκαν ο Ζαϊρί (δεξιά) και ο Ντάτολο (αριστερά) με την εντολή να προωθούνται όσο πιο πολύ και πιο ψηλά γίνεται. Στο κέντρο ξεκίνησαν οι Στολτίδης και Μαρέσκα, με τον Λεντέσμα να μένει τελικά εκτός. Την αμυντική τετράδα απάρτιζαν οι Α. Παπαδόπουλος, Μέλμπεργκ, Τοροσίδης (δεξιά) και Ραούλ Μπράβο (αριστερά). Κάτω από τα δοκάρια ήταν για άλλο ένα ματς ο Νικοπολίδης. Όσον αφορά στην Μπορντό ο Μπλαν δεν άλλαξε και πολλά πράγματα στον σχηματισμό της. Ο Σαμάκ ήταν ο παίκτης που ξεκίνησε στην κορυφή της επίθεσης.

Το πρώτο μέρος

Σ' ένα γεμάτο από κόσμο γήπεδο οι δύο ομάδες μπήκαν με τις καλύτερες των διαθέσεων μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ο Ολυμπιακός που φόρεσε τις μαύρες εμφανίσεις δέχθηκε σημαντική πίεση κυρίως στον χώρο του κέντρου από την αρχή του ματς. Οι παίκτες της Μπορντό με όπλο την ταχύτητά τους και την τεχνική τους κατάρτιση θέλησαν να δημιουργήσουν από νωρίς προβλήματα στους φιλοξενούμενους.

Γκολάρα Γκουρκίφ!

Δυστυχώς για τον Ολυμπιακό το 1-0 έγινε πολύ νωρίς. Μόλις στο 5ο λεπτό μία εκπληκτική εκτέλεση φάουλ του Γκουρκίφ από τα πλάγια έστειλε την μπάλα στο ΓΑΜΑ του Νικοπολίδη, αφού πρώτα αυτή βρήκε για λίγο το δοκάρι. Ο Ολυμπιακός έχοντας δεχθεί μία τέτοια... ψυχρολουσία και μάλιστα από τόσο νωρίς στο ματς προσπάθησε ν' αντιδράσει, όμως η Μπορντό στεκόταν σαφώς καλύτερα μες στο γήπεδο.

Στο κέντρο δε των φιλοξενούμενων φαινόταν αρχικά πως υπήρχε πρόβλημα με τον συγκεκριμένο αγωνιστικό σχηματισμό και μάλιστα ο Ζαϊρί και ο Ντάτολο αναγκάζονταν να συγκλίνουν προς το κέντρο για να πάρουν την μπάλα. Οι δε Στολτίδης και Μαρέσκα έμεναν αρκετά πίσω, διότι δεν θα μπορούσαν να έχουν τις απαιτούμενες επιστροφές.

Πιο επικίνδυνος ο Ζαϊρί, ανέβηκε ο Ολυμπιακός

Ο παίκτης που ήταν πιο κινητικός, πιο δραστήριος και πιο επικίνδυνος από πλευράς Ολυμπιακού ήταν ο Ζαϊρί που μάλιστα έβγαλε φάσεις για την ομάδα του. Ο Μαροκινός ανέβασε και την υπόλοιπη ομάδα και σε ρυθμό και σε απόδοση. Στο 14' ένα σούτ του Ζαϊρί μπλοκαρίστηκε από κόντρα αμυντικού της Μπορντό.

Στο 17' ο ίδιος παίκτης έβγαλε μία ωραία σέντρα με το Ντάτολο να πιάνει την κεφαλιά, που όμως δεν βρήκε στόχο. Στο 18' ο Ζαϊρί έκανε μία επικίνδυνη σέντρα σούτ και ο Καρασό προσπάθησε να διώξει την μπάλα. Τελικά εκείνη πέρασε παράλληλα από την εστία του. Στο 19ο λεπτό ο Λούα Λούα έκανε ένα σούτ, που βρήκε όμως σε σώματα.

Γενικά ο Ολυμπιακός προσπάθησε κυρίως από τα πλάγια ν' ανοίξει την άμυνα των Γάλλων, οι οποίοι όμως ήταν... φωτιά όταν έβγαιναν μπροστά. Στο 24' ο Σαμάκ έβγαλε μία επικίνδυνη μπαλιά με το Νικοπολίδη να προλαβαίνει και να μαζεύει την μπάλα.

Στο 29ο λεπτό ο Ντάρμπισαϊρ κατάφερε να κάνει μία σέντρα με στόχο τον Ζαϊρί, όμως ο Καρασό ήταν σε σωστή θέση και μπλόκαρε έγκαιρα την μπάλα. Στο 35ό λεπτό ο Σαμάκ έκανε ένα σούτ, που δεν ήταν όμως τόσο καλό και βρήκε σε ετοιμότητα το Νικοπολίδη, που μπλόκαρε την μπάλα.

Στο 38' ο Α. Παπαδόπουλος έκανε το λάθος, ο Γκουρκίφ έκανε ενώπιον του Νικοπολίδη το πλασέ, όμως ο έμπειρος γκολκίπερ με την έξοδό του... έσωσε τον Ολυμπιακό. Στο 40ό λεπτό ο Ολυμπιακός είχε μία καλή στιγμή. Ο Ραούλ Μπράβο έκανε την σέντρα με τον Ζαϊρί να κάνει ένα σούτ, που δεν ήταν όμως καλό και πέρασε άουτ.

Δοκάρι από το Γκουρκίφ και... οφσάιντ

Τα φάουλ του Γκουρκίφ συνέχισαν να ταλαιπωρούν τον Ολυμπιακό. Στο 44ο εκτέλεσε ένα ακόμη πολύ καλό φάουλ που βρήκε το οριζόντιο δοκάρι αλλά και το Νικοπολίδη εκτός θέσης. Στο 45+ ο Λούα Λούα θα κάνει ένα σούτ που θα καταλήξει στα δίχτυα, όμως το τέρμα θα ακυρωθεί. Και αυτό γιατί ο Ντάρμπισαϊρ που παρενέβη στην φάση με το πόδι του ήταν σε θέση οσάιντ.

Έτσι το πρώτο μέρος έληξε με το 1-0 υπέρ της Μπορντό. Ο Ολυμπιακός πάντως στο πρώτο μέρος στάθηκε ιδιαίτερα καλά σε μία δύσκολη έδρα και αν δεν είχε δεχθεί το γκολ τόσο νωρίς τα δεδομένα ίσως να ήταν διαφορετικά.

Τι συνέβη στην επανάληψη

Η Μπορντό ξεκίνησε το Β' μέρος όπως και στο Α'. Με αρκετή πίεση προς τον Ολυμπιακό με στόχο να βάλει ένα δεύτερο γκολ. Στο 49' ο Ζαϊρί έκανε μία ωραία κίνηση, τράβηξε παίκτες της Μπορντό πάνω του και την κατάλληλη στιγμή πάσαρε στον Λούα Λούα που έκανε ένα σούτ απελπιστικά άουτ. Στο 50ό λεπτό ένα σούτ του Πλασίλ πέρασε άουτ. Στο 58ό λεπτό ο Ντάτολο θα εκτελέσει ένα καλό φάουλ με τον Καρασό να διώχνει με τις γροθιές προ του Μέλμπεργκ που είχε σηκωθεί ψηλά για την κεφαλιά.

Απερίσκεπτη ενέργεια και αποβολή Ντάρμπισαϊρ

Στο 61ο λεπτό ο Ντάρμπισαϊρ έπεσε πολύ άσχημα πάνω στο πόδι του Πλασίλ και ενώ είχε ήδη μία κίτρινη κάρτα. Μοιραία ο Άγγλος κιτρινίστηκε (ορθώς) για δεύτερη φορά και πήρε την άγουσα για τα αποδυτήρια. Έτσι στο 63ο ο Μπάντοβιτς αναγκάστηκε να ρίξει στο γήπεδο τον Μήτρογλου στην θέση του Ζαϊρί.

Απίστευτο γκολ από Μήτρογλου!

Και ενώ ο Ολυμπιακός έδειχνε να είναι σε μειονεκτική θέση ελέω της αποβολής του Ντάρμπισαϊρ κατάφερε να ισοφαρίσει από πλάγιο. Ο Ραούλ Μπράβο το εκτέλεσε, ο Μήτρογλου άφησε την μπάλα να σκάσει μία φορά κάτω και μ' ένα πολύ δυνατό σούτ έστειλε την μπάλα στην γωνία του Καρασό, κάνοντας το 1-1 στο 65ο λεπτό. Ο γκολκίπερ της Μπορντό δεν μπορούσε ν' αντιδράσει σ' αυτό το υπέροχο σούτ.

Μέσα σε τρία λεπτά δύο κίτρινες ο Ντιαρά!

Ο Αλού Ντιαρά κατάφερε να διαδεχθεί τον Ματ Ντάρμπισαϊρ στις γκάφες. Ο παίκτης της Μπορντό πήρε δύο κίτρινες κάρτες από το 66' στο 69' και έτσι άφησε τους Γιρονδίνους με δέκα παίκτες. Η αποβολή του Ντιαρά έκοψε την Μπορντό στα δύο, δημιουργώντας της αρκετά προβλήματα ενώ το 1-1 την είχε ήδη αναστατώσει. Οι Γάλλοι από εκεί που έβγαιναν συνέχεια μπροστά άρχισαν ν' οπισθοχωρούν.

Πίεση και ευκαιρία από τον Ολυμπιακό

Στο 77ο λεπτό ο Ολυμπιακός έχασε μία σημαντική ευκαιρία. Μετά από σέντρα του Τοροσίδη ο Ραούλ Μπράβο έκανε το σούτ όμως ο Σιανί έδιωξε έγκαιρα με προβολή. Στο 81ο λεπτό ο Α. Παπαδόπουλος έκανε νέο λάθος διώχνοντας άτσαλα την μπάλα. Ο Σαμάκ την πήρε όμως την άνοιξε τόσο που ο Νικοπολίδης τον πρόλαβε και μπλόκαρε.

Τρεμουλινάς, Σαμάκ και 2-1

Η Μπορντό τελικά βρήκε τον τρόπο ν' ανοίξει την άμυνα του Ολυμπιακού και να σκοράρει ξανά. Στο 88ο λεπτό ο Τρεμουλινάς έκανε μία πολύ καλή σέντρα και ο Σαμάκ πήδηξε ψηλά πήρε την κεφαλιά, νικώντας τους Ραούλ Μπράβο και Νικοπολίδη. Έτσι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και έβαλε οριστικά... ταφόπλακα στα όποια όνειρα του Ολυμπιακού για την συνέχεια του Τσάμπιονς Λιγκ.  Σα να μην έφτανε αυτό ο Μέλμπεργκ δέχθηκε στο τέλος του αγώνα κόκκινη κάρτα για διαμαρτυρίες του στον διαιτητή του αγώνα.

Man of the match:
Ο Σαμάκ. Ο άσος της Μπορντό με την καρφωτή του κεφαλιά έστειλε την Μπορντό στην επόμενη φάση του Τσάμπιονς Λιγκ. Και μόνο για το γεγονός πως σημείωσε το πλέον καθοριστικό γκολ του ματς χρίζεται MVP. Από κοντά του και ο Γκουρκίφ με το εξαιρετικό του φάουλ.

Αδύναμος κρίκος: Ο Αντώνης Νικοπολίδης. Ο έμπειρος πορτιέρο... κρέμασε την ομάδα του, η οποία πραγματικά έκανε μέσα στο Μπορντό κατάθεση ψυχής. Στο πρώτο γκολ όσο και εμπνευσμένο να είναι το φάουλ του Γκουρκίφ δεν δικαιολογείται να το δεχτεί από εκείνη την θέση. Θα μπορούσε να είχε αντιδράσει καλύτερα. Από κει και πέρα, στο δεύτερο κάνει μία ατυχή έξοδο και δίνει την ευκαιρία στον Σαμάκ να σκοράρει σε κενή εστία.

Προβλήματα είχε σήμερα ο Α. Παπαδόπουλος στην άμυνα, κάνοντας κάποια σημαντικά λάθη. Στην ίδια κατηγορία και ο Ντάρμπισαϊρ λόγω της αποβολής του καθώς και ο Αλού Ντιαρά για τον ίδιο λόγο. Ο παίκτης της Μπορντό δέχθηκε μέσα σε λίγα λεπτά (66' και 69') δύο κίτρινες κάρτες, αφήνοντας την ομάδα του με δέκα παίκτες.

Στο ύψος του:
Ο Μήτρογλου. Ο νεαρός φορ του Ολυμπιακού λίγο μετά αφότου μπήκε βρήκε δίχτυα και γενικά ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνος. Από εκεί και πέρα από πλευράς Μπορντό ο Καρασό είχε μία θετική εμφάνιση με πολύ καλές αποκρούσεις. Ιδιαίτερα δραστήριοι και κινητικοί ήταν και οι Ζαϊρί, Τρεμουλινάς.

Η γκάφα: Ανήκει στο Ντάρμπισαϊρ. Με το σκληρό φάουλ που έκανε πάνω στον Πλασίλ δέχθηκε μία δεύτερη κίτρινη κάρτα και άφησε την ομάδα του με δέκα παίκτες στο 61'.

Το στραγάλι:
O Πορτογάλος διαιτητής Ολεγκάριο Μπενκερένσα δεν έκανε σημαντικά λάθη στον σημερινό αγώνα. Είχε αρκετά καλή παρουσία.

Το ταμείο του Gazzetta:
Παρά τις δυσκολίες του σημερινού αγώνα ο Ολυμπιακός έδειξε πως άξιζε κάτι καλύτερο από το σημερινό ματς. Αν και βρέθηκε γρήγορα πίσω στο σκορ, ισοφάρισε το παιχνίδι και πάλεψε μέχρι τέλους του αγώνα για την πρόκριση. Εν τέλει έπεσε... ηρωικά στο 88ο λεπτό από μία πιο ουσιαστική Μπορντό.

Συνθέσεις ομάδων


Μπορντό: Καρασό, Σιανί, Ντιαρά, Φερνάντο, Γκουρκίφ, Βέντελ, Πλασίλ (84' Σερτίκ), Σαλμέ, Σανέ, Τρεμουλινάς (90' Ζουσί), Σαμάκ.
Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Μέλμπεργκ, Στολτίδης (80' Λεντέσμα), Ντάρμπισαϊρ, Ζαϊρί (63' Μήτρογλου), Ραούλ Μπράβο, Ντάτολο, Α. Παπαδόπουλος, Μαρέσκα, Λούα Λούα, Τοροσίδης.

Live game

2' Μακρινό σούτ του Φερνάντο η μπάλα περνάει αρκετά άουτ.
5' ΓΚΟΟΛ. Το 1-0. Ο Γκουρκίφ εκτελεί με πολύ ωραίο τρόπο ένα φάουλ από τα πλάγια και στέλνει την μπάλα πρώτα στο ΓΑΜΑ του Νικοπολίδη αφού πρώτα βρήκε για λίγο το δοκάρι.
14' Το σούτ του Ζαϊρί διώχνεται με κόντρα από αμυνόμενο της Μπορντό.
17' Ο Ζαϊρί βγάζει μία ωραία σέντρα με το Ντάτολο να πιάνει την κεφαλιά, που όμως δεν βρήκε στόχο.
18' Ο Ζαϊρί κάνει μία επικίνδυνη σέντρα σούτ και ο Καρασό προσπάθησε να διώξει την μπάλα. Τελικά εκείνη πέρασε παράλληλα από την εστία του.
19' Ο Λούα Λούα κάνει ένα σούτ, που βρίσκει όμως σε σώματα.
22' Αρκετά καλό φάουλ του Γκουρκίφ από μακριά, η μπάλα περνάει άουτ.
24' Ο Σαμάκ βγάζει μία επικίνδυνη σέντρα με το Νικοπολίδη να βγαίνει έγκαιρα και να μπλοκάρει.
29' Ο Καρασό είναι σε σωστή θέση και βγαίνει και μαζεύει την σέντρα του Ντάρμπισαϊρ προτού αυτή φτάσει στον Ζαϊρί.
35' Ο Σαμάκ θα κάνει ένα σούτ, που όμως θα βρει σε ετοιμότητα το Νικοπολίδη.
38' Ο Α. Παπαδόπουλος κάνει το λάθος, ο Γκουρκίφ θα πάρει την μπάλα και θα κάνει ενώπιον του Νικοπολίδη το πλασέ, όμως ο έμπειρος γκολκίπερ με την έξοδό του... σώζει τον Ολυμπιακό.
40' Ο Ραούλ Μπράβο κάνει την σέντρα με τον Ζαϊρί να κάνει ένα σούτ, που δεν ήταν όμως καλό και πέρασε άουτ.
44' Ο Γκουρκίφ εκτελεί ένα ακόμη πολύ καλό φάουλ που βρίσκει το οριζόντιο δοκάρι αλλά και το Νικοπολίδη εκτός θέσης.
45+ Ο Λούα Λούα θα κάνει ένα σούτ που θα καταλήξει στα δίχτυα, όμως το τέρμα θα ακυρωθεί. Και αυτό γιατί ο Ντάρμπισαϊρ που παρενέβη στην φάση με το πόδι του ήταν σε θέση οφσάιντ.
49' Ο Ζαϊρί πασάρει την σωστή στιγμή στον Λούα που κάνει ένα πολύ κακό σούτ.
50' Ο Πλασίλ κάνει το σούτ, με την μπάλα να περνάει έξω.
58' Ο Ντάτολο θα εκτελέσει ένα καλό φάουλ με τον Καρασό να διώχνει με τις γροθιές προ του Μέλμπεργκ που είχε σηκωθεί ψηλά για την κεφαλιά.
65' ΓΚΟΟΛ. Το 1-1. Ο Ραούλ Μπράβο κάνει το πλάγιο, ο Μήτρογλου αφήνει την μπάλα να σκάσει μία φορά κάτω και μ' ένα πολύ δυνατό σούτ στέλνει την μπάλα στην γωνία του Καρασό, κάνοντας το 1-1 στο 65ο λεπτό.
76' Φάουλ του Βέντελ η μπάλα άουτ.
77' Ο Ραούλ Μπράβο θα κάνει του σούτ με τον Σιανί να διώχνει έγκαιρα την μπάλα.
81' Ο Α. Παπαδόπουλος έκανε νέο λάθος διώχνοντας άτσαλα την μπάλα. Ο Σαμάκ την πήρε όμως την άνοιξε τόσο που ο Νικοπολίδης τον πρόλαβε και μπλόκαρε.
88' ΓΚΟΟΛ. Το 2-1. Ο Τρεμουλινάς κάνει μία πολύ καλή σέντρα με τον Σαμάκ να πηδά ψηλά και να παίρνει την κεφαλιά, νικώντας τους Ραούλ Μπράβο και Νικοπολίδη και στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...