Ο νόμος της ατιμωρησίας στα Ζωνιανά


Δύο άοπλοι νεαροί αστυνομικοί πηγαίνουν κάθε πρωί στα Ζωνιανά. Κάθονται στο γραφειάκι που έχει παραχωρηθεί από την κοινότητα Ζωνιανών και σφραγίζουν αιτήσεις, βεβαιώνουν το γνήσιο της υπογραφής και ό,τι άλλο χρειάζονται οι κάτοικοι του χωριού ώστε να μην πηγαίνουν μέχρι τα Ανώγεια.

Από τον Νοέμβριο του 2007, όταν πραγματοποιήθηκε ...
η χολιγουντιανής εκτέλεσης αστυνομική επιχείρηση στα Ζωνιανά, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν στο χωριό που χαρακτηρίστηκε «άντρο παραβατικότητας». Η μόνιμη παρουσία αστυνομικής δύναμης για την οποία είχε δεσμευτεί μιλώντας στη Βουλή ο Προκόπης Παυλόπουλος είναι αυτοί οι δύο αστυνομικοί, που μόλις τους τελευταίους τρεις μήνες βρίσκονται καθημερινά στο χωριό. Μέχρι τότε ένα...

περιπολικό της Αστυνομίας περνούσε βιαστικά από τους στενούς δρόμους του «ατίθασου» χωριού και έφευγε το ίδιο βιαστικά. Όλα τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν τότε, είτε έμειναν στα χαρτιά, είτε είναι μπλεγμένα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, δικαιώνοντας όσος μιλούν για το σκάνδαλο των Ζωνιανών. Και οι δικογραφίες όμως, οκτώ συνολικά, με 41 κατηγορουμένους για τον βαρύτατο τραυματισμό του ειδικού φρουρού Ευστάθιου Λαζαρίδη και τα ευρήματα των εκτεταμένων επιχειρήσεων που ακολούθησαν, καταρρέουν στο δικαστήριο. Ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του επεσήμανε ότι οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της επίθεσης δεν κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστοι.

Η δημιουργία αστυνομικού τμήματος στα Ζωνιανά και μάλιστα σε οικόπεδο στο κέντρο του χωριού «που θα θυμίζει στους Ζωνιανούς πως πάνω από όλα βρίσκεται ο νόμος», όπως βαρύγδουπα εξαγγελλόταν το 2007, παραμένει εξαγγελία. Το οικόπεδο που παραχωρήθηκε για τον σκοπό αυτόν χορταριάζει και βρίσκεται μπλεγμένο σε τίτλους κυριότητας. Οι 20 αστυνομικοί της μόνιμης δύναμης στα Ζωνιανά για την ώρα βρίσκονται στα Ανώγεια μαζί με 50 ακόμη συναδέλφους τους, για όσο τουλάχιστον θα υπάρχει αστυνομικό τμήμα στα Ανώγεια: η δημοτική αρχή ειδοποίησε πως επιθυμεί την επιστροφή του κτιρίου όπου σήμερα στεγάζεται το τμήμα και η διορία λήγει σε έναν χρόνο από τώρα.

Κούφιες εξαγγελίες. Η μόνη υπόσχεση που τήρησε η Πολιτεία από το πακέτο «Νέα Ζωνιανά» των κ. κ. Παυλόπουλου και Χηνοφώτη είναι η τοποθέτηση χλοοτάπητα στο γήπεδο του Ερμή. Η σχολή τυροκομικής παραμένει ακόμη εξαγγελία. Τον Νοέμβριο, πάντως, του 2008 με απόφαση των αρμόδιων υπουργείων αποφασίστηκε η ίδρυση Δημόσιας Γαλακτοκομικής Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑΣ) αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με έδρα τα Ζωνιανά και ειδικότητα Γαλακτοκομίας- Τυροκομίας, αλλά ακόμη ούτε τα θεμέλια δεν έχουν μπει. Ίδια τύχη είχαν και το πολιτιστικό κέντρο που είχε εξαγγελθεί, ο δρόμος που θα ένωνε τα Ζωνιανά με τον Ψηλορείτη, η κατασκευή του περιφερειακού δρόμου, η λιμνοδεξαμενή, ενώ για την ανάπλαση του πανέμορφου σπηλαίου Σφεντόνη δόθηκαν τελικά ελάχιστα χρήματα για τη διαμόρφωση του εξωτερικού χώρου του. Καλάσνικοφ διακινούνται και πάλι και χτησιμοποιούνται σε γλέντια, γάμους και βαφτίσια.

Οι 20 αστυνομικοί της μόνιμης δύναμης στα Ζωντανά για την ώρα βρίσκονται στα Ανώγεια


Τον έδειραν γιατί τους έκοψε κλήση

Στις αρχές της εβδομάδας πατέρας και γιος από τα Ζωνιανά, ηλικίας 66 και 34 ετών, ξυλοκόπησαν μέρα μεσημέρι στην πλατεία του χωριού Πέραμα έναν αστυνομικό και τον έστειλαν στο νοσοκομείο. Το «σφάλμα» του νεαρού αστυνομικού ήταν πως είχε τολμήσει να κόψει κλήση στους δύο, το αμάξι των οποίων ήταν σχεδόν κάθετα αφημένο στην κεντρική οδό. Οι δύο δράστες μάλιστα πλησίασαν τον αστυνομικό στο περιπολικό όπου βρισκόταν μαζί με συνάδελφό του, τον ξυλοκόπησαν και έφυγαν ανενόχλητοι. Τον Αύγουστο αστυνομικοί καταδίωκαν κάτοικο των Ζωνιανών που δεν είχε πινακίδες στο αγροτικό του και δεν σταμάτησε σε έλεγχο. Η καταδίωξη τελείωσε σε μαντρί όπου πάνοπλοι Ζωνιανοί με Καλάσνικοφ υποχρέωσαν σε άτακτη φυγή τους αστυνομικούς.

Τον Δεκέμβριο του 2008 πολυάριθμη ομάδα αστυνομικών πήγε να συλλάβει τον δράστη απόπειρας ανθρωποκτονίας με παραλίγο θύμα τον πρόεδρο της τοπικής ομάδας Ερμής. Το αποτέλεσμα ήταν οι αστυνομικοί να δεχθούν επίθεση με μαγκούρες και πέτρες, τρεις από αυτούς να μεταφερθούν στο νοσοκομείο, ενώ υπήρξαν σπασίματα και αρκετές υλικές ζημιές στα περιπολικά. «Οι αστυνομικοί πήραν το δικαίωμα να περνούν από το χωριό μας, αλλά όχι να σταθμεύουν. Και οι δύο που δεχθήκαμε δεν έχουν μαζί τους όπλα», λέει στα «ΝΕΑ» κάτοικος του χωριού. Η μόνη πραγματική παραχώρηση που μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν κάνει οι Ζωνιανοί είναι η μείωση στο ελάχιστο των φυτειών χασίς που είχε γίνει σήμα κατατεθέν του χωριού. Τώρα, η Αστυνομία αναζητεί απαντήσεις για το πού και σε ποιους οφείλεται η μεγάλη αύξηση των φυτειών στο Λασίθι και αν σχετίζονται με αυτό Ζωνιανοί που έχουν εκεί τα χειμαδιά τους.


Έπειτα από είκοσι οκτώ μήνες πάνε για αθώωση!

Σκηνές από γουέστερν θύμιζαν όσα συνέβησαν τον Νοέμβριο του 2007 στο χωριό Ζωνιανά του Ρεθύμνου της Κρήτης, όταν στη διάρκεια επιχείρησης των Διωκτικών Αρχών για έλεγχο ναρκωτικών, άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον των αστυνομικών με συνέπεια τον βαρύ τραυματισμό του Ευστάθιου Λαζαρίδη, ο οποίος ακόμη και σήμερα δίνει σκληρή μάχη για τη ζωή. Είκοσι οκτώ μήνες αργότερα, τίποτα δεν έχει αλλάξει και οι περισσότεροι από τους κατηγορουμένους άκουσαν τον εισαγγελέα να προτείνει την αθώωσή τους.

«Στην προδικασία έγιναν πολλές υπερβολές και παρατυπίες. Έπειτα από πολύμηνη αποδεικτική διαδικασία αποκαλύφθηκε πλήρως ότι για να εξυπηρετήσει η τότε κυβέρνηση επικοινωνιακές ανάγκες και πολιτικές σκοπιμότητες συνέλαβε χωρίς σοβαρά στοιχεία 41 άτομα για να εμφανίσει ότι δήθεν εξάρθρωσε την εγκληματικότητα στα Ζωνιανά», δήλωσε ο συνήγορος τριών εκ των κατηγορουμένων κ. Δημήτρης Τσοβόλας.

Μέχρι τώρα η ποινική αποτίμηση οδήγησε 41 κατηγορουμένους στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο μάλιστα για λόγους ασφαλείας δεν συνεδρίασε στην Κρήτη, αλλά σε δικαστική αίθουσα του Εφετείου Αθηνών.


IRAKLIO WEB RADIO

http://irakliowebradio2.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...