ΠΟΙΟΙ ΔΗΜΟΙ ΣΥΝΕΝΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ

Ρεπορτάζ: Νίκος Β. Τσίτσας (απο ΕΘΝΟΣ Οnline)

Μία αυτοδιοικητική περιφέρεια στην Αττική σχεδιάζει να προτείνει το υπουργείο Εσωτερικών παρά τις αντίθετες απόψεις που έχουν εκφράσει κατά καιρούς στελέχη της κυβέρνησης μεταξύ των οποίων και ο αντιπρόεδρος κ. Θ.Πάγκαλος. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γ. Ραγκούσης με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ της Β΄Αθηνών, το περασμένο Σάββατο...

Οι 13 κυβερνητικοί βουλευτές της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας εξέφρασαν τη σύμφωνη γνώμη τους για τη δημιουργία μίας αυτοδιοικητικής περιφέρειας στην Αττική ενώ παράλληλα γνωστοποίησαν τις αντιρρήσεις τους στην προοπτική δημιουργίας δήμων-μαμούθ που θα προκύψουν από τις συνενώσεις των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ. Ο κ. Γ. Ραγκούσης διαβεβαίωσε- σύμφωνα με πληροφορίες- πως οι συνενώσεις των δήμων της Αττικής θα γίνουν με πληθυσμιακά και κοινωνικά κριτήρια και δεν θα οδηγήσουν στη δημιουργία «τεράστιων» αυτοδιοικητικών μονάδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ethnosonline, στη σύσκεψη ο κ. Ραγκούσης ανέφερε πως αν η πολιτική της κυβέρνησης επιδίωκε τη ίδρυση γιγαντιαίων δήμων τότε δεν θα ανακοίνωνε εξ αρχής τη δημιουργία 370 ΟΤΑ από τους 1034 που υφίσταται σήμερα, αλλά θα γινόταν σχεδιασμός για 170-190 δήμους σε όλη τη χώρα.

«Ήπιες» συνενώσεις στην Αττική

Το συμπέρασμα που προέκυψε από τη συνάντηση με τους κυβερνητικούς βουλευτές της Β΄ Αθηνών είναι ότι η διαδικασία των συνενώσεων στην Αττική θα είναι ήπια και θα ενσωματωθούν μικροί δήμοι των 25.000 περίπου κατοίκων με μεγαλύτερους δήμους με τους οποίους γειτνιάζουν. Με αυτή τη λογική οι 48 δήμοι της Β΄ Αθηνών θα μειωθούν κατά 15 περίπου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στην Αττική θα συνενωθούν ο Δ. Νέου Ηρακλείου με το Δ. Μεταμόρφωσης, ο Δ. Φιλοθέης με το Δ. Ψυχικού και το Ν. Ψυχικό, ο Δ. Χολαργού με Δ. Παπάγου, ο Δ. Αργυρούπολης με Δ. Ελληνικού, ο Δ. Μοσχάτου με τον Δ. Ταύρου, ο Δ. Μελισσίων με τις Κοινότητες Νέας Πεντέλης και Πεντέλης, ο Δ. Άγιων Αναργύρων με το Δ. Καματερού, ο Δ. Ν. Φιλαδέλφειας με το Δ. Ν. Χαλκηδόνας, ο Δ. Δάφνης με Δ. Υμηττού, ο Δ. Νέας Ερυθραίας με την Κοινότητα Εκάλης και ο Δ. Πεύκης με το Δ. Λυκόβρυσης.

Αυτοδιοικητικές πηγές αναφέρουν ότι συζητείται επίσης η συνένωση της Αγίας Βαρβάρας με το Χαϊδάρι καθώς και η ένταξη του δήμου Δάφνης στο Δήμο Ζωγράφου ή στο δήμο Βύρωνα. Με τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του κ. Γ. Ραγκούση και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Β΄Αθηνών ολοκληρώθηκε ο κύκλος επαφών του υπουργού Εσωτερικών με τους κυβερνητικούς βουλευτές. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του «Καλλικράτη» και οι χάρτες με τα όρια των νέων δήμων.

Διακομματικό αντι-Καλλικρατικό μέτωπο

Το θετικό κλίμα που διαμορφώνεται εντός του ΠΑΣΟΚ για τον μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης ετοιμάζεται να ανατρέψει, σύμφωνα με πληροφορίες, μερίδα αυτοδιοικητικών στελεχών ανά την επικράτεια που συντονίζουν τη δράση τους για να εναντιωθούν στο σχέδιο «Καλλικράτης» με αφορμή τα νέα όρια των δήμων. Σύμφωνα με πληροφορίες στο «αντι- Καλλικρατικό» μέτωπο συμμετέχουν επιφανή αυτοδιοικητικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος καθώς επίσης δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι όλων των κομματικών «αποχρώσεων». Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι παρά τις αναμενόμενες αντιδράσεις στελεχών που αναζητούν ρόλο στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην αυτοδιοίκηση, αλλά και τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με προβλήματα χρηματοδότησης του σχεδίου, ο «Καλλικράτης» θα γίνει νόμος του κράτους εντός του Μαΐου.

Aύριο ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούσης αναμένεται να παρευρεθεί στη συνεδρίαση του Δ.Σ της ΚΕΔΚΕ στις 11.00 π.μ. προκειμένου να συζητήσει με τους εκπροσώπους των δήμων και κοινοτήτων της χώρας, τις εξελίξεις του σχεδίου «Καλλικράτης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...