Το αφεντικό είναι «κόκκινο»!

Από Νίκος Αθανασίου, Δημήτρης Τομαράς, Mάκης Σταθάτος 

Ο Ολυμπιακός των χιλίων προβλημάτων, αφού άντεξε στο πρώτο «πράσινο» ημίχρονο, έφυγε νικητής από το ΟΑΚΑ (0-1) με το γκολ του Ντάρμπισαϊρ. Εικόνισμα στον... Μπλάνκο οι «πράσινοι» που παραμένουν φαβορί για τον τίτλο.
Η επιστροφή του Γιούρκα



Μετά το... ομαδικό νοκ-άουτ στην άμυνα και τον τραυματισμό των Σπυρόπουλου, Δάρλα, Σαριέγκι και Μαρίνου ο Νίκος Νιόπλιας είχε δύο επιλογές. Η πρώτη να χρησιμοποιήσει από δεξιά προς αριστερά τους Βύντρα, Κατσουράνη, Μπίαρσμιρ και Καντέ. Η δεύτερη να ρίξει στην «μάχη» τον Σεϊταρίδη δεξιά και στην ουσία να... κερδίσει τον Βύντρα για το αριστερό άκρο της άμυνας που θα βοηθούσε πολύ περισσότερο επιθετικά.

Τελικά πήρε το... ρίσκο με τον Γιούρκα, ο οποίος αν και έτοιμος δεν είχε παιχνίδια στα πόδια του.

Κάτω από τα δοκάρια ήταν ο Τζόρβας, αριστερά ο Βύντρα, δεξιά ο Σεϊταρίδης και ο Καντέ με τον Κατσουράνη στο κέντρο της άμυνας. Σιμάο, Ζιλμπέρτο, Καραγκούνης στον άξονα της μεσαίας γραμμής, αριστερό «φτερό» ο Λέτο, δεξί ο Σαλπιγγίδης και στην κορυφή ο Τζιμπρίλ Σισέ στο 4-3-3 του Έλληνα τεχνικού.

Μέσα ο Γιάννης

Από την στιγμή που Στολτίδης και Μαρέσκα έχουν... μείνει από δυνάμεις και ο Παναθηναϊκός είναι δυνατός στην μεσαία γραμμή ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς θέλοντας να... θωρακίσει το κέντρο κατέβασε την ομάδα του με τρία αμυντικά χαφ και βασικό τον Γιάννη Παπαδόπουλο.

Ο Αντώνης Νικοπολίδης υπερασπίστηκε την «ερυθρόλευκη» εστία, αριστερά ο Μπράβο, δεξιά ο Τοροσίδης και ο Μέλμπεργκ με τον Αβράαμ Παπαδόπουλο στο κέντρο της άμυνας.

Ο Στολτίδης μπροστά από τα στόπερ και μπροστά του οι Μαρέσκα και Παπαδόπουλος. Ντάτολο αριστερά, Λούα Λούα δεξιά και στην κορυφή ο Μήτρογλου σε 4-3-2-1. Από το 10' και μετά ο Λούα Λούα με τον Ντάτολο άλλαξαν πτέρυγες.

Σαν τη... γάτα με το ποντίκι

Αν εξαιρέσει κανείς το δυναμικό... μπάσιμο του Ολυμπιακού στο παιχνίδι χάρη σε δύο κούρσες του Τοροσίδη, ένα δυνατό σουτ του διεθνή μπακ που έβγαλε ο Τζόρβας αλλά και ένα άστοχο του Ντάτολο στο 38' το υπόλοιπο πρώτο ημίχρονο ανήκε στον επιθετικό μονόλογο του Παναθηναϊκού.

Οι «πράσινοι» πήραν... αέρα την μάχη του κέντρου με τον Σιμάο να βρίσκεται... παντού, τον Καραγκούνη να δημιουργεί και τον Ζιλμπέρτο να μοιράζει μπαλές και δημιούργησαν πολλά ρήγματα με Λέτο και Σαλπιγγίδη. Όλα αυτά κυρίως από το 20΄ και μετά όταν και σταμάτησαν οι... γιόμες που με ευκολία καθάριζαν ο Παπαδόπουλος με τον Μέλμπεργκ.

Για ένα εξάλεπτο(28'-34') μάλιστα κάθε κατεβασιά του «τριφυλλιού»... μύριζε γκολ και η μία ευκαιρία διαδεχόταν την άλλη. Ο... δυναμίτης του Σισέ, όμως, πέρασε άουτ, το πλασέ του Σαλπιγγίδη κατέληξε στο οριζόντιο δοκάρι του Νικοπολίδη ενώ ο Στολτίδης έβγαλε πάνω στην γραμμή το πλασέ του Βύντρα. Προσθέτοντας και την κεφαλιά του Ζιλμπέρτο που... έγλειψε το δοκάρι έχουμε το «πράσινο» σκηνικό που στήθηκε στο πρώτο μέρος.

Από την άλλη ο Ολυμπιακός απλά περίμενε τους γηπεδούχους, θέλοντας να εκμεταλλευθεί τους κενούς χώρους στην αντεπίθεση. Κάτι που δεν έκανε πάρα σε ελάχιστες περιπτώσεις, καθώς δεν υπήρχε καθόλου καλή κυκλοφορία της μπάλας παρά μόνο βεβιασμένες κινήσεις.

Χωρίς τον «βράχο» και... ρίσκο

Το δεύτερο μέρος, πάντως, με το... καλημέρα είχε αλλαγή και κακά μαντάτα για τον Μπόζινταρ Μπάντοβιτς. Ο Όλαφ Μέλμπεργκ που έπαιζε με υπερπροσπάθεια, στην ανάπαυλα ζήτησε αλλαγή(πήγε κουτσαίνοντας στα αποδυτήρια) και την θέση του στο 46' πήρε ο Μίχαλ Ζεβλάκοφ. Πάντως, ο τεχνικός του Ολυμπιακού στο 55' έκανε πιο επιθετική την ομάδα του με τον Ντέρμπισαϊρ αντί του Γ. Παπαδόπουλου. 4-4-2 με τον Άγγλο δίπλα στον Μήτρογλου ενώ στο 63' ολοκλήρωσε τις αλλαγές του με τον Όσκαρ στην θέση του Ντάτολο.

Κίνηση... Ματ!

Αν και το ρίσκο του «Μπόσκο» ήταν μεγάλο εν τέλει δικαιώθηκε στο 67'. Και ας πίεζε ο Παναθηναϊκός που... φώναζε ότι του λείπει ο Νίνης από την ανάπτυξη. Κάτι που δεν το είδε έγκαιρα μόνο ο Νιόπλιας. Ο Ολυμπιακός πήρε κεφάλι στο σκορ με τον Ντάρμπισαϊρ, ο οποίος έκανε εξαιρετική κάθετη κίνηση και με διπλή προσπάθεια... ξεχασμένος από την «πράσινη» άμυνα νίκησε τον Τζόρβα και... πάγωσε το ΟΑΚΑ.

Νίνης, δοκάρι και... ροντέο

Μετά το γκολ του Ολυμπιακού ο Νιόπλιας και ενώ είχε βάλει ήδη τον Γκάμπριελ αντί του Γιούρκα πέρασε τον Νίνη αντί του Σιμάο. Άμεσα το «τριφύλλι» ανέβηκε και ο πιτσιρικάς στο 71' έβγαλε... πάρε-βάλε στον Σισέ αλλά η προβολή του Γάλλου βρήκε στο δοκάρι! Στο τελευταίο τέταρτο το ματς πήρε... φωτιά, οι χώροι άνοιξαν για τον Ολυμπιακό που έφτασε κοντά στο 2-0 με το δοκάρι του Μήτρογλου και το τετ-α-τετ του Λούα-Λούα.

Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να πιέζει μέχρι τέλους αλλά η... μπάλα δεν ήθελε να μπει ποτέ και έτσι ο Ολυμπιακός έφυγε νικητής!

MAN OF THE MATCH: Ο Τρεζόρ Λομάνα Λούα Λούα. Μπορεί να είναι... άναρχος στο παιχνίδι του, μπορεί να μην παίζει με μυαλό πολλές φορές αλλά σήμερα ταλαιπώρησε πολύ τον Παναθηναϊκό και έκανε την διαφορά με την εξαιρετική ασίστ στο γκολ. Από κοντά τόσο ο Τοροσίδης όσο φυσικά και ο Νταρμπισάϊρ που δεν ήθελε παρά μόνο λίγα λεπτά για να βρει δίχτυα. Σπουδαία κίνηση στο γκολ.

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ: Ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς. Έχει κάνει πραγματικά ΜΕΓΑΛΗ διαχείριση του αγώνα και... πήρε την ταυτότητα του Νιόπλια. Ήξερε ότι η ομάδα του θα... σκάσει, ότι θα πιεστεί και τα έπαιξε νωρίς όλα για... όλα. Και κατάφερε να φύγει από το ΟΑΚΑ με ένα σπουδαίο «διπλό». Έχει ακούσει τόσα πολλά και του έχουν χρεωθεί άλλα τόσα που δεν φταίει αλλά σήμερα δικαιώθηκε. Βάζοντας τον Νταρμπισαϊρ μαζί με τον Μήτρογλου έπαιξε με δύο φορ στην... αδύναμη άμυνα του Παναθηναϊκού, του βγήκε και πήρε το ματς.

Η ΓΚΑΦΑ: Ο Παναθηναϊκός έχασε μία... ντουζίνα ευκαιρίες. Άλλες έμπαιναν εύκολα και σε άλλες έπρεπε να μιλήσει η κλάση. Aν από τα... 2-3 οι «πράσινοι» δεν μπορούσαν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα δεν τους φταίει κανείς.

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Η άμυνα του Πάναθηναϊκού. Δεν λέμε κάτι το... αποκλειστικό. Γνωστό είναι από την αρχή της χρονιάς. Το πρωτάθλημα το παίρνεις και χωρίς...hummer αλλά με επιθετικούς σοβαρούς θα έχει πρόβλημα. Μεγάλος... ύπνος στην φάση του γκολ, καθώς στην «καρδιά της άμυνας» έκανε ότι ήθελε ο Άγγλος φορ των «ερυθρολεύκων». Βέβαια για την αστεία «πράσινη» άμυνα δεν φταίνε μόνο οι... πρωταγωνιστές της αλλά και αυτοί που ήταν στα επίσημα και έβλεπαν το ματς, έχοντας το γενικό πρόσταγμα γι' αυτή την κωμική εικόνα!

ΤΟ ΣΤΡΑΓΑΛΙ: Στο πρώτο μέρος ο Δαλούκας σωστά δεν δίνει πέναλτι στο χέρι του Κατσουράνη παρά τις διαμαρτυρίες, μιας και είναι ακούσιο. Στο 6' ο επόπτης Τάτσης κόβει τον Σισέ με οφ-σάιντ που δεν υπάρχει. Απο και και πέρα, ο διαιτητής δεν αποβάλλει τον Αβραάμ Παπαδόπουλο στην φάση του 28', καθώς θεωρεί ότι ο Σαλπιγγίδης δεν ήταν σε προφανή θέση για γκολ. Προσπάθησε, δείχνοντας πολλές κάρτες να «κρατήσει» το παιχνίδι. Χωρίς προβλήματα στο δεύτερο.

ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA.GR: Καλύτερος δεν ήταν αλλά είχε σε καλύτερο βράδυ τον προπονητή του, τον Μπόζινταρ Μπάντοβιτς (που έχει ακούσει τόσα και τόσα) κατάφερε να αξιοποιήσει μία από τις λίγες φάσεις που έκανε στο 0-0 και να πάρει το παιχνίδι. Ο Ολυμπιακός έπαιξε έξυπνα και έκανε... κηδεία την φιέστα τίτλου των «πρασίνων» στο ΟΑΚΑ, δείχνοντας ότι ακόμη και σε μια χρονιά που έχει χάσει 4 βαθμούς από τα Γιάννενα τον «αιώνιο» αντίπαλο... τον έχει.

Ο Παναθηναϊκός έχασε με το... τσουβάλι τα γκολ, η άμυνα του τον πρόδωσε, ως συνήθως ενώ και ο Νίκος Νιόπλιας δεν διαχειρίστηκε σωστά τις αλλαγές και δεν είναι η πρώτη φορά στο μικρό διάστημα που είναι στον πάγκο που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Έπρεπε να μπει πιο νωρίς ο Νίνης και σε καμία περίπτωση να μην βγει ο Σιμάο που ήταν όλα τα... λεφτά. Δεν υπήρχε ποδοσφαιρικό κριτήριο για την έξοδο του Μοζαμβικανού σε εκείνο το σημείο. Εξάλλου έπρεπε να υπάρχει και ένας στο κέντρο να τρέχει και να κόβει τις αντεπιθέσεις. Δεν του βγήκε ο... light Ρουκάβινα ενώ είχε στον πάγκο τον Πετρόπουλο που θα μπορούσε να πάρει μια κεφαλιά, να ανοίξει έναν διάδρομο παραπάνω στο τέλος.

Παναθηναϊκός (Νίκος Νιόπλιας): Τζόρβας, Σεϊταρίδης (67' Γκάμπριελ), Καντέ, Κατσουράνης, Βύντρα, Ζιλμπέρτο, Σιμάο (70' Νίνης), Καραγκούνης, Λέτο, Σαλπιγγίδης, Σισέ.

Ολυμπιακός (Μπόζινταρ Μπάντοβιτς): Νικοπολίδης, Μπράβο, Μέλμπεργκ (46' Ζεβλάκοφ), Αβ. Παπαδόπουλος, Τοροσίδης, Μαρέσκα, Στολτίδης, Γ. Παπαδόπουλος (56' Νταμπισάιρ), Ντάτολο (63' Όσκαρ), Λούα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...