Προφυλάκιση με πειστήριο ένα σαμπούαν


Πέτρος Κουσουλός


Ο Μάριος, καθηγητής κολύμβησης, ο μοναδικός από τους πέντε συλληφθέντες που προφυλακίσθηκε, κατηγορούμενος για επεισόδια στα συλλαλητήρια της Πέμπτης, μιλάει στη zougla.gr.

Tα φωτογραφικά ντοκουμέντα που δείχνουν ότι αντί για μολότοφ είχε σαμπουάν!









ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΥΤΣΑΥΤΙΚΗΣ

Η zougla.gr φέρνει στο φως της δημοσιότητας φωτογραφίες-ντοκουμέντα αλλά και καταγγελίες-σοκ, που θα πρέπει να απασχολήσουν πολύ σοβαρά τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη, αλλά και τον ομόλογό του, Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς καταδεικνύουν τον τρόπο που μπορεί να στηθεί ένα κατηγορητήριο και να καταλήξει στη φυλακή ένας πολίτης που συνελήφθη στο σωρό και από απλός διαδηλωτής (που στην τσάντα του έφερε σαμπουάν και αφρόλουτρα) μετατράπηκε σε επικίνδυνο κουκουλοφόρο που πετούσε πέτρες και κατείχε μολότοφ.

Τα ντοκουμέντα απαθανατίζουν διάφορα στιγμιότυπα από το μεγάλο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που πραγματοποιήθηκε το πρωινό της Πέμπτης, στο κέντρο της Αθήνας.

Στην οδό Πανεπιστημίου και Σίνα βρίσκεται και ο προφυλακισμένος πλέον (μετά τη σημερινή απολογία του στον 31ο τακτικό ανακριτή) Μάριος, απόφοιτος των ΤΕΦΑΑ, ο οποίος παραδίδει μαθήματα κολύμβησης (στο ΟΑΚΑ) σε μικρά παιδιά. Φέρει μια τσάντα που μέσα περιείχε το μπουρνούζι, το μαγιό, τα γυαλιά, αλλά και σαμπουάν για την κολύμβηση. Διάφορα σύνεργα, δηλαδή, της δουλειάς του, που στο κατηγορητήριο μετατράπηκαν σε βόμβες μολότοφ, τα οποία φέρεται να εκτόξευσε στους αστυνομικούς!

Ο 28χρονος νέος είχε κατέβει μαζί με την κοπέλα του για να διαδηλώσει. Όχι για να προκαλέσει επεισόδια ή να διαπληκτιστεί με τους αστυνομικούς, απλά για να διαδηλώσει, όπως ξεκαθαρίζει ο ίδιος στη zougla.gr.

Άλλωστε, λίγη ώρα αργότερα, έπρεπε να ανηφορίσει μέχρι τις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ, για να διδάξει κολύμβηση στα μικρά παιδάκια.

Η όποια συμμετοχή του στα συλλαλητήρια, όπως την περιγράφει ο ίδιος, αλλά και οι αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι επίσης μας μίλησαν, δεν συνάδει με την ποινική μεταχείριση που είχε σήμερα, όπου φορτωμένος με το μισό ποινικό κώδικα (μεταξύ άλλων τον βάρυναν τα κακουργήματα της κατοχής και ρίψης μολότοφ, βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης κ.α.) κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, οδηγήθηκε στα κρατητήρια της Ασφάλειας και από εκεί αναμένεται αύριο να μεταχθεί στον Κορυδαλλό.

«Με συνέλαβαν λόγω της εμφάνισής μου»

«Κάποιος έπρεπε να την πληρώσει και την πλήρωσα εγώ. Πιστεύω ότι με συνέλαβαν λόγω της εμφάνισής μου. Των μακριών μαλλιών μου και της τσάντας μου. Όμως εγώ δεν έκανα τίποτα», αναφέρει, ξεσπώντας στη zougla.gr, ο μοναδικός νεαρός (από τους πέντε συνολικά κατηγορούμενους) που προφυλακίσθηκε μετά την απολογία του στον ανακριτή.

Σοκαρισμένος και σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση μιλάει για συλλήψεις που έγιναν με το σωρό και για κατηγορητήριο που στήθηκε από την αρχή μέχρι το τέλος.

Όπως λέει, το μοιραίο μεσημέρι της σύλληψης, βρισκόταν μαζί με την παρέα του στην οδό Πανεπιστημίου, στο ύψος της Σίνα.

«Τα πάντα κυλούσαν ειρηνικά. Δεν σημειώνονταν επεισόδια ή πρατράγουδα. Ξαφνικά, στο αριστερό κομμάτι της πορείας, αντιληφθήκαμε να σημειώνεται μια μικροένταση. Έγιναν ορισμένες συλλήψεις. Ακολούθησε αναταραχή…».

Κατά τους ισχυρισμούς του, σε εκείνο το σημείο, ο φίλος του (που είχε μείνει πιο πίσω) του έκανε νόημα να απομακρυνθούν. Εκείνος ειδοποίησε την κοπέλα του. Στην προσπάθειά του, όμως, να φύγει, τον έπιασε από τα μαλλιά ένας αστυνομικός, ο οποίος, στη συνέχεια, τον καθήλωσε στο οδόστρωμα.
«Στη συνέχεια, ήρθαν και άλλοι από πάνω μου. Δεν καταλάβαινα τι συνέβαινε», υποστηρίζει.

Από τα ντοκουμέντα φαίνεται καθαρά η στιγμή της σύλληψης του 28χρονου νεαρού. Όπως καθαρά φαίνονται και τα σαμπουάν που είχε στις πλαϊνές θήκες της τσάντας του, αλλά και το γεγονός ότι δεν είχε καλυμμένα, όπως επίσης κατηγορήθηκε, τα χαρακτηριστικά του προσώπου του.

Η συνέχεια, όμως, ήταν ακόμα χειρότερη, καθώς, όπως καταγγέλλει η φίλη του κατηγορούμενου, η οποία ήταν αυτόπτης μάρτυρας, μετά τη σύλληψη, οι αστυνομικοί άρχισαν να τον χτυπούν και να τον βρίζουν.

«Χυδαιολογούσαν εναντίον του με πολύ άσχημα λόγια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά τον χτυπούσαν κιόλας, παρά το γεγονός ότι δεν έφερε την παραμικρή αντίσταση. Του μαύρισαν το δεξί του μάτι», λέει χαρακτηριστικά.

Ακολούθως, ο Μάριος οδηγήθηκε στα κρατητήρια της Ασφάλειας, όπου και του γνωστοποιήθηκε ότι δεν έφερε μαζί του σαμπουάν, αλλά άκρως επικίνδυνες εκρηκτικές ύλες (βόμβες μολότοφ) τις οποίες λίγο νωρίτερα είχε εκτοξεύσει εναντίον αστυνομικού, με αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά η επικαλαμίδα του. Πληροφορήθηκε, επίσης, ότι βαρύνεται για μια σωρεία άλλων αδικημάτων.

«Ειλικρινά δεν το περίμενα να συμβεί αυτό και δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί έγινε. Δεν συμμετείχα σε κανένα επεισόδιο και δεν είχα ξανακατηγορηθεί πότε στο παρελθόν. Μάλιστα, ήμουν ιδιαίτερα προσεκτικός για το γεγονός ότι διδάσκω σε μικρά παιδιά», λέει σήμερα.

Επέτρεψαν μόνο σε ένα μάρτυρα να καταθέσει

Σήμερα το μεσημέρι, ο 28χρονος κατηγορούμενος οδηγήθηκε στον ανακριτή, συνοδευόμενος από την πληρεξούσια δικηγόρο του, Ιωάννα Κούρτοβικ. Προσκόμισε στον ανακριτή και φωτογραφίες-ντοκουμέντα που αποδεικνύουν την ειρηνική συμμετοχή του στο συλλαλητήριο, το γεγονός ότι δεν είχε καλυμμένο το πρόσωπό του και ότι στην τσάντα του δεν κουβαλούσε επικίνδυνες βόμβες, αλλά σαμπουάν! Οι ισχυρισμοί του, όμως, δεν έπεισαν, με αποτέλεσμα να κριθεί προσωρινά κρατούμενος. Εντύπωση, ωστόσο, προκάλεσε το γεγονός ότι, ενώ προθυμοποιήθηκε να καταθέσει πλήθος μαρτύρων, ο ανακριτής έκρινε σκόπιμο να καταθέσει μόνο ένας φίλος του. Ένας νεαρός, ο οποίος, μιλώντας στη zougla.gr, έκανε επίσης λόγο για άδικη προφυλάκιση του 28χρονου.

«Εκείνη τη στιγμή είχαν σημειωθεί ελάχιστες συμπλοκές και όχι κάτι το σοβαρό. Ο Μάριος απλώς κοιτούσε τις άλλες συλλήψεις που είχαν γίνει. Όπως πλησίαζε, ξαφνικά τον πιάσανε. Οι αστυνομικοί υποστήριξαν ότι τον είδαν να ρίχνει βόμβες μολότοφ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο ουδέποτε συνέβη».

Για την ιστορία, ο Μάριος αναμένεται σήμερα να οδηγηθεί στις φυλακές του Κορυδαλλού, ενώ, μέσω της δικηγόρου του, θα καταθέσει και αίτηση αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης.

Ανακοίνωση της δικηγόρου υπεράσπισης του νεαρού, Γιάννας Κούρτοβικ

"Μακριά η «υπαρκτή Δικαιοσύνη» από την κοινωνία και τις νομοθετικές ελίξεις που φαίνονται να την αφήνουν παγερά αδιάφορη, προφυλάκισε σήμερα ένα νέο παιδί, με βάση μια μόνη κατάθεση αστυνομικού, που διαψεύδεται κραυγαλέα από σειρά από φωτογραφίες που καταθέσαμε στην ανάκριση και από δεκάδες μαρτυρίες παρόντων στη σύλληψη πολιτών, που ήρθαν αυθόρμητα και ζήτησαν να καταθέσουν.

Η πρόσφατη τροποποίηση της διάταξης για την προφυλάκιση (άρθρο 282 ΚΠΔ ) με τον νόμο 3811/2009 που αυστηροποιησε αποφασιστικά τις προϋποθέσεις απαιτεί για να θεμελιωθεί τέτοια απόφαση «προηγούμενες αμετάκλητες καταδίκες για ομοειδείς αξιόποινες πράξεις» είτε «συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης» από τα οποία να συνάγεται κίνδυνος για διάπραξη άλλων εγκλημάτων.

Πώς να παρηγορήσουμε ένα νέο άνθρωπο που θα πάει φυλακή, γιατί είχε τα μαλλιά του ράστα και κουβάλαγε στο σάκο του τα ρούχα της δουλειάς του;"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...