Φωτιά (πυρήνες και Λάβρα)



Τι υπάρχει κάτω από τη φαινομενική ηρεμία και γαλήνη της ΕΛ.ΑΣ. μετά την προκήρυξη των «Πυρήνων της Φωτιάς»;

Αυτό θα μπορούσε να ήταν το ερώτημα – κλειδί, καθώς σε υποθέσεις ένοπλης βίας ισχύει το «τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται»!


Στην Αστυνομία, αυτή τη στιγμή, υπάρχει ανησυχία, η οποία, σύμφωνα με όσα λένε πολύπειροι αξιωματικοί, εστιάζεται σε δύο σημεία.


Από την έκρηξη στα γραφεία 
της Χρυσής Αυγής
Από την έκρηξη στα γραφεία της Χρυσής Αυγής
Πρώτο και σημαντικότερο, στην τρομερή αναβάθμιση της συγκεκριμένης οργάνωσης, η οποία έφτασε στο σημείο να «χτυπά» μέσα σε περίπου μία ημέρα τρεις διαφορετικούς στόχους με εξαιρετικό σχεδιασμό και άνεση.

Δεύτερο, στο «είδος» των τελευταίων επιθέσεων, καθώς όλες έχουν έναν κεντρικό άξονα, αυτόν του μεταναστευτικού ζητήματος στην Ελλάδα.

Να ξεκινήσουμε από τις τελευταίες ειδήσεις.

Αυτή τη στιγμή, αξιωματικοί αλλά και ειδικοί αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής προσπαθούν να διαβάσουν προσεκτικά την οκτασέλιδη προκήρυξη, ώστε να φτάσουν σε κάποια συμπεράσματα.

«Ακόμα είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε με ασφάλεια», μας είπε στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. του οποίου, όμως, ο σκεπτικισμός για το πλέγμα των χτυπημάτων ήταν εμφανής.

Άλλωστε, όσες αναγνώσεις και να γίνουν από τους αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής, το βασικό στοιχείο δεν αλλάζει.

Είναι ίσως η πρώτη φορά που σε μία προκήρυξη αφιερώνονται τόσες γραμμές στη μετανάστευση. Υπάρχει μία άκρως σταθερή τοποθέτηση πάνω στο «καυτό» ζήτημα της μετανάστευσης, μέσω της οποίας ο συντάκτης ή οι συντάκτες αναδεικνύουν σε κεντρικό σημείο της δράσης τους το θέμα αυτό.

«Φαίνεται πως όλα κινούνται γύρω από το μεταναστευτικό», λέει υψηλόβαθμος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Τι σηματοδοτεί αυτό;

Αν και είναι όντως εξαιρετικά νωρίς για τέτοιες προσεγγίσεις, το να αγγίζει μία οργάνωση ένοπλης βίας το «μεταναστευτικό», ενώ έχει προκαλέσει τόση ένταση στη νεοελληνική κοινωνία και να το μετατρέπει σε «σημαία» της, σίγουρα μόνο ανησυχία μπορεί να γεννήσει.

Από την έκρηξη στα γραφεία 
της Χρυσής Αυγής
Από την έκρηξη στα γραφεία της Χρυσής Αυγής
«Οι νέες συνθήκες της κοινωνικής ζωής στη μητρόπολη απαιτούν τη χάραξη μιας καινούριας στρατηγικής, την επινόηση μιας νέας επαναστατικής σκέψης και πράξης», γράφουν στην προκήρυξή τους.

Βαρυσήμαντο, όμως, είναι και το γεγονός της αναβάθμισης της εν λόγω οργάνωσης.

Από τις «χύτρες», τα… κουζινικά σκεύη και γενικότερα τη μικρής έκτασης δράση, οι «Πυρήνες» έχουν «περάσει» στις επιθέσεις στο Σύνταγμα και, λίγες ημέρες πριν, στο τριπλό χτύπημα στην καρδιά της Αθήνας.

Στα δημοσιογραφικά γραφεία κυκλοφορούσε η βεβαιότητα πως οι «Πυρήνες» θα αναλάβουν την ευθύνη για τις δύο από τις τρεις επιθέσεις, δηλαδή αυτή στα γραφεία της «Χρυσής Αυγής» και εκείνη στην Πέτρου Ράλλη, στη Διεύθυνση Αλλοδαπών.

Η οργάνωση επιτέθηκε και στο σπίτι του Πακιστανού αντιπροέδρου, προκαλώντας σχετική έκπληξη.

Όπως λένε οι ίδιοι στην προκήρυξή τους, «Για όλους τους παραπάνω λόγους περνώντας απ' τη θεωρία στην πράξη, επιλέξαμε… καθώς και το σπίτι του αντιπροέδρου του ελληνοπακιστανικού συλλόγου Ανουάρ Ικμπάλ, που έχει μαζέψει όλους τους φιλήσυχους Πακιστανούς και στο παρελθόν είχε ευθυγραμμιστεί με τον τότε υπουργό δημόσιας τάξης καλύπτοντας το θέμα των απαγωγών συμπατριωτών του».

«Ναι, υπάρχει αναβάθμιση», είπε στη zougla.gr αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. ο οποίος, όμως, συμπλήρωσε με νόημα:

«Ό,τι ανεβαίνει, ξαφνικά πέφτει και το ίδιο. Υπάρχει ακμή και παρακμή».

Από τις έρευνες μετά την έκρηξη στα γραφεία της
 Χρυσής Αυγής
Από τις έρευνες μετά την έκρηξη στα γραφεία της Χρυσής Αυγής
Προς το παρόν, οι έρευνες, όπως τουλάχιστον γνωρίζουμε με τα ως τώρα στοιχεία, κινούνται σε πολύ θολά νερά. Tο μόνο πράγμα το οποίο είναι σαφές, είναι η δυνατότητα των «Πυρήνων» να έχουν τέτοια οργάνωση, ώστε να ανατινάζουν μηχανισμό στο Σύνταγμα, να υλοποιούν τις τότε υποσχέσεις τους διαλύοντας τα γραφεία της «Χρυσής Αυγής» και βάζοντας εκρηκτικούς μηχανισμούς στον Πακιστανό αντιπρόεδρο, το περασμένο Σάββατο, αλλά και στη Διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη.

Ο «πόλεμος» ανάμεσα στις νέες ομάδες ένοπλης βίας και την ΕΛ.ΑΣ. καλά κρατεί…

Ένα τρίτο τελευταίο στοιχείο είναι η αναφορά στο Λάμπρο Φούντα.

«Όταν λέμε πυρήνας μπορεί να είναι ένα άτομο ή παραπάνω, στους οποίους δίνουμε ένα όνομα όπως γίνεται στα στρατόπεδα», λέει αστυνομικός στη zougla.gr.

Η οργάνωση έχει τονίσει πως για λόγους τιμής «μετονομάσουμε για αυτή την ενέργεια τον πυρήνα που πραγματοποίησε τις επιθέσεις, σε “κομμάντο Λάμπρος Φούντας” προσδοκώντας την κατανόηση και τη συναίνεσή του».

Πάντως, υπάρχουν σημερινά δημοσιεύματα σε εφημερίδες, τα οποία, ήδη, έχουν κάνει τη σύνδεση ανάμεσα στη νέα ένοπλη βία και το μεταναστευτικό ζήτημα, γεγονός το οποίο συζητείται, όπως μαθαίνουμε, στην Αστυνομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...