ΘΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ


Με αφορμή το περιστατικό που έγινε το βράδυ της 15ης Φεβρουαρίου, στην λεωφόρο Κηφισίας, όταν άγνωστοι ακινητοποίησαν πλήρωμα περιπολικού και έκλεψαν τον οπλισμό και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα, το μακελειό στον Βύρωνα την επομένη μέρα, με νεκρό ένα πολίτη και δύο τραυματίες αστυνομικούς, είμαι υποχρεωμένος να κάνω ορισμένες διαπιστώσεις. Επειδή όμως έχω ως αρχή να μην αρκούμαι σε στείρα κριτική αλλά ταυτόχρονα να εισφέρω προτάσεις και σκέψεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, προτείνω στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου προστασίας του πολίτη να απαλλαγεί (αν μπορεί) από μικροκομματικές σκοπιμότητες και ανάπηρα ιδεολογήματα, και να ακολουθήσει τις πολιτικές εκείνες που σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, έχουν αποδώσει καρπούς στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας.


Η αστυνομία του 1995 και η αστυνομία του 2010 είναι η ίδια. Την πενταετία 2004-2009 που κυβέρνησε η Νέα Δημοκρατία, δεν άλλαξε κάτι. Να δεχθώ ότι έγιναν ορισμένες λανθασμένες επιλογές, μπορεί να προωθήθηκαν στην ιεραρχία μη ικανοί αξιωματικοί, αλλά η αστυνομία ως σύνολο αλλά και κάθε αστυνομικός ξεχωριστά, δεν ήταν άξιοι μέχρι το 2004, «χάλασαν» μέχρι το 2009 και τώρα έγιναν πάλι άξιοι. Αυτά είναι μικροπολιτικές δικαιολογίες και μάλιστα τρίτης διαλογής.



ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΧΩΡΙΣ ΗΘΙΚΟ

Το πρόβλημα εντοπίζεται στο ηθικό, στην εκπαίδευση και στον εξοπλισμό των αστυνομικών. Αλλά και με αυτά τα δεδομένα, πρέπει να γνωρίζει ο κ. Χρυσοχοΐδης ότι ο καλύτερα εκπαιδευμένος αστυνομικός, με τον καλύτερο εξοπλισμό, χωρίς ηθικό δεν είναι αξιόμαχος. Αντίθετα όμως, ένας αστυνομικός με υψηλό φρόνημα και ηθικό, με ελλιπή εκπαίδευση και οπλισμό μπορεί να είναι αποτελεσματικός στην εκτέλεση των καθηκόντων του. Επομένως το πρώτο μέλημα της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου προστασίας του πολίτη πρέπει από χθές κιόλας, να είναι η αποκατάσταση της τρωθείσας αξιοπρέπειας των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και η ανύψωση του φρονήματός τους. Δεν είναι επιτρεπτό αλλά ούτε φυσιολογικό, να σύρονται ως κατηγορούμενοι και να φυλακίζονται αστυνομικοί, με χαλκευμένες κατηγορίες που προέρχονται από τις καταγγελίες κακοποιών. Δεν είναι δυνατόν να μπορέσει οποιοσδήποτε αστυνομικός να επαναφέρει στην τάξη ή να συλλάβει με βίαιο τρόπο, εγκληματία που προσπαθεί να αποδράσει. Είναι τουλάχιστον ύποπτο να φυλακίζεται αστυνομικός όταν σε κατάσταση νόμιμης άμυνας τραυμάτισε αλλοδαπό εγκληματία. Δεν αντέχει στην λογική αλλά και στη νομιμότητα να αφήνεται ελεύθερος λαθρομετανάστης κακοποιός που βαρύνεται με πολλά αδικήματα.

ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ

Είναι ευτελισμός της αξιοπρέπειας των Ελλήνων πολιτών και των αστυνομικών, όταν επισκέπτονται στο νοσοκομείο, κλιμάκια υψηλόβαθμων αξιωματούχων της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου προστασίας του πολίτη, τον ίδιο κακοποιό λαθρομετανάστη, που στην προσπάθειά του να αποδράσει από τα κρατητήρια του Α.Τ. Ακροπόλεως τραυμάτισε αστυνομικό και τραυματίστηκε και ο ίδιος. Είναι προσβολή για την έννοια της νομιμότητας και της Δικαιοσύνης ο αστυνομικός φρουρός που τραυματίστηκε στο περιστατικό που ανέφερα, εκτελώντας τα καθήκοντά του να του στερείται το δικαίωμα ιατροδικαστικής εξέτασης, και να προφυλακίζεται. Τέλος η Δικαιοσύνη και οι διωκτικές αρχές γίνονται καταγέλαστες στην συνείδηση όλων των πολιτών, όταν ο χιλιανός αυτός εγκληματίας δεν εμφανίζεται στο Δικαστήριο για να δικαστεί απολαμβάνοντας την «ασυλία»- ασυδοσία που η Ελληνική Πολιτεία απλόχερα του χάρισε, αφήνοντάς τον ελεύθερο παρά την εντολή του Εισαγγελέα για κράτησή του. Αν η κυβέρνηση και ειδικώτερα ο αρμόδιος υπουργός κ Χρυσοχοΐδης πιστεύουν ότι θα χτυπήσουν το έγκλημα χαϊδεύοντας τους εγκληματίες και τους αλλοδαπούς, θα ευθύνονται για όσα σύντομα θα επακολουθήσουν ενώ παράλληλα θα επιβεβαιώσουν αυτό που στην αρχή ξεκίνησε σαν ανέκδοτο αλλά σήμερα έχει γίνει κακόγουστη φάρσα και λέγεται υπουργείο προστασίας του κακοποιού και του λαθρομετανάστη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΑΡΑΒΙΓΚΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...