Ο Ολυμπιακός κι οι άλλοι...

Ο Ολυμπιακός κι οι άλλοι...

Η μεγάλη ώρα για τον Ολυμπιακό έφτασε, καθώς το βράδυ υποδέχεται την Μπορντό. Στο άλλο αποψινό ματς του Τσάμπιονς Λιγκ, Στουτγκάρδη-Μπαρτσελόνα. Το gazzetta.gr αναλύει.

Ολυμπιακός-Μπορντό

Στο «Καραϊσκάκη» ο Ολυμπιακός θέλει να βάλει τις βάσεις για την πρόκριση στους προημιτελικούς του Champions League, για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 1998-99. Οι ερυθρόλευκοι δεν είναι το φαβορί, αλλά με τη συμπαράσταση του κόσμου τους μπορούν να τα καταφέρουν, έστω και χωρίς τους Ντιόγκο, Ντουντού και Γκαλέτι. Η Μπορντό, άλλωστε, αυτή τη στιγμή δε θυμίζει την ομάδα του πρώτου μισού της σεζόν, όταν έκανε πλάκα σε... Μπάγερν Μονάχου και Γιουβέντους.

Στουτγκάρδη-Μπαρτσελόνα
Η Στουτγκάρδη... έφτυσε αίμα για να προκριθεί από τον όμιλο. Τα κατάφερε στην τελευταία αγωνιστική και η... τιμωρία της ήταν η κλήρωση με αντίπαλο την Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί είναι το ακλόνητο φαβορί και θέλουν να εξασφαλίσουν ουσιαστικά από το πρώτο ματς την πρόκριση για την επόμενη φάση, έχοντας ως μεγάλο στόχο πάντα να γίνουν η πρώτη ομάδα μετά τη Μίλαν του 1989 και του 1990, που θα καταφέρουν να κατακτήσουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την κορυφή της Ευρώπης. Αν θα τα καταφέρουν, θα φανεί προσεχώς. Την Στουτγκάρδη, πάντως, λογικά θα την αποκλείσουν από το πρώτο 90λεπτο...

ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA.GR
Από το τέλος της φάσης των ομίλων έχουν περάσει τρεις μήνες. Μέσα σε αυτό το διάστημα, για κάποιες ομάδες μπορεί να άλλαξαν πολλά, για κάποιες μπορεί και τίποτα. Το gazzetta.gr αναλύει τις τρεις -η τέταρτη είναι ο Ολυμπιακός που όλοι ξέρουμε- ομάδες που πέφτουν στη μάχη το βράδυ της Τρίτης.

ΜΠΟΡΝΤΟ: Απέδειξε πως δεν είναι θηρίο...

Όταν έγινε η κλήρωση για τη φάση των «16» του Champions League, ο Ολυμπιακός έμοιαζε χαμένος από χέρι. Κι ας ήταν η Μπορντό το πιο μικρό όνομα, από τις 16 ομάδες που συνεχίζουν στον θεσμό. Οι Γάλλοι ήταν σε εκπληκτική κατάσταση και έπειθαν ότι μπορούσαν να πάνε μακριά στη διοργάνωση, καθώς τερμάτισαν πρώτοι σε όμιλο με Μπάγερν Μονάχου και Γιουβέντους, έχοντας μάλιστα 10 βαθμούς σε τέσσερα ματς με αυτές τις δύο ομάδες! Τώρα, τρεις μήνες μετά, η Μπορντό είναι πολύ χειρότερη σε σχέση με τότε...

Διακρίσεις: Ουσιαστικά η μοναδική διάκριση της Μπορντό στην Ευρώπη ήρθε τη σεζόν 1995-96. Στην τελευταία χρονιά του Ζινεντίν Ζιντάν στην ομάδα, πριν πάρει μεταγραφή για τη Γιουβέντους, οι «γιρονδίνοι» είχαν εντυπωσιάσει καθώς έφτασαν μέχρι και τον τελικό του κυπέλλου UEFA. Εκεί, όμως, δεν τα κατάφεραν, στις διπλές αναμετρήσεις με την Μπάγερν Μονάχου. Έγιναν, πάντως, η μοναδική ομάδα που έφτασε στον τελικό έχοντας ξεκινήσει από το... INTEΡTOTO.

Τι κέρδισε: Σε αυτούς τους τρεις μήνες, από όταν ολοκληρώθηκαν τα παιχνίδια των ομίλων του Champions League, ως και τώρα, ουσιαστικά το μόνο που κέρδισε η Μπορντό είναι το δικαίωμα να διεκδικήσει το γαλλικό Λιγκ Καπ, καθώς εξασφάλισε την πρόκριση της στον τελικό, όπου θα αναμετρηθεί με την Μαρσέιγ.

Τι έχασε: Βασικά έχασε έναν από τους τίτλους που θα διεκδικούσε φέτος, καθώς αποκλείστηκε στο γαλλικό κύπελλο, με εντός έδρας ήττα από τη Μονακό. Από εκεί και πέρα, έχει χάσει την αυτοπεποίθηση της ως ομάδα, καθώς σε αυτούς τους τρεις μήνες έκανε αρκετές γκέλες και δεν είναι αυτή τη στιγμή η ομάδα που πήγαινε... τρένο σε Γαλλία και Ευρώπη, στο πρώτο μισό της φετινής σεζόν.

Μεταγραφικό παζάρι: Ο Λοράν Μπλαν θεώρησε ότι δε χρειάζεται να γίνει κάποια αλλαγή στο ρόστερ της ομάδας, οπότε η Μπορντό έμεινε άπραγη στη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου. Δεν απέκτησε, αλλά ούτε πούλησε κάποιον ποδοσφαιριστή.

Πορεία στο πρωτάθλημα: Όταν ολοκληρώνονταν οι αγώνες στους όμιλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, τον Δεκέμβριο, η κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου τίτλου από τη Μπορντό στη Γαλλία, έμοιαζε σίγουρη. Η ομάδα του Μπλαν είχε πάρει μεγάλη διαφορά από τους διώκτες της και είχε μια εκπληκτική σταθερότητα. Αυτά αποτελούν παρελθόν τώρα... Οι «γιρονδίνοι» είναι στην 1η θέση βέβαια, αλλά με διαφορά μόλις τριών βαθμών (έστω με ένα ματς λιγότερο) και δεν έχουν την ίδια σταθερότητα στην απόδοση της. Κάνουν γκέλες, κερδίζουν παιχνίδια με δυσκολία και η αυτοπεποίθηση που είχαν, έχει πάει περίπατο...

Παράδοση στους «16»: Είναι η πρώτη φορά που η Μπορντό έφτασε στους «16» του Champions League.


ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Για το... repeat!

Το περίεργο θα ήταν να... μην βρίσκεται στους «16». Κάθε χρόνο είναι... καταδικασμένη να παλεύει για την κούπα του C.L. και φέτος καλείται να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Στον όμιλο είχε ως μόνη αντίπαλο για την πρωτιά την Ίντερ την οποία όμως κέρδισε κατά κράτος και την άφησε άνετα στη δεύτερη θέση. Η τωρινή της εικόνα δείχνει ομάδα έτοιμη για... δεύτερη σερί κατάκτηση.

Διακρίσεις: Και τι δεν έχει... Τρία Champions League ('92, '06', '09), ένα παγκόσμιο συλλόγων ('10), τέσσερα Κυπελλούχων ('79, '82, '89, '97), τρία Σούπερ Καπ ('93, '98, '10), είναι κάποιοι από τους Ευρωπαϊκούς τίτλους των Καταλανών.

Τι κέρδισε: Ομάδα του βεληνεκούς της Μπαρτσελόνα οφείλει να κερδίζει κάθε χρονιά τον σεβασμό και... το χειροκρότημα οπαδών και αντιπάλων ομάδων. Με το ποδόσφαιρο το οποίο αποδίδει ως τώρα σε Ισπανία και Ευρώπη, το' χει καταφέρει. Αξιοσημείωτη είναι επίσης η αγωνιστική σταθερότητα την οποία επιδεικνύει από την αρχή της σεζόν.

Τι έχασε: Οδυνηρός αποκλεισμός, ο οποίος έφερε και σχετική γκρίνια, ήταν αυτός από το Κύπελλο Ισπανίας. Θύτης ήταν η Σεβίλλη, η οποία «άλωσε» το Καμπ Νου και έστειλε στο καναβάτσο το φαβορί.

Μεταγραφικό παζάρι: Ουδέν νεότερο από το μέτωπο.. Καμία μεταγραφή δεν έγινε το τελευταίο τρίμηνο στην μεγάλη ομάδα της Βαρκελώνης, η οποία όντας υπερπλήρης, δεν χρειάζεται κάποια αλλαγή στο ρόστερ.

Πορεία στο Πρωτάθλημα: Σταθερά πρώτη είναι η ομάδα του Πέπε Γκουαρντιόλα, με την Ρεάλ ωστόσο να βρίσκεται στο κατόπι της, όντας δύο μόλις βαθμούς πίσω. Για άλλη μια φορά φαίνεται πως θα παλέψει με τη «βασίλισσα» για το εγχώριο «στέμμα»

Παράδοση στους «16»: Όχι μόνο είναι κάθε χρόνο στους «16» του Champions League, αλλά περνάει και στην επόμενη φάση με χαρακτηριστική άνεση. Μοναδική... εξαίρεση η χρονιά 2006-2007, κατά την οποία αποκλείστηκε από την Λίβερπουλ, όντας μάλιστα και κάτοχος του τροπαίου.


ΣΤΟΥΤΓΚΑΡΔΗ: Σκληρή, αλλά ως εκεί...

Η πρώτη θέση στους ομίλους κρίθηκε με την... κλήρωση, αφού η Σεβίλλη δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στους υπόλοιπους μονομάχους. Η Στουτγκάρδη ξεκίνησε νωθρά και έπρεπε να φτάσει στο τέλος και να απειληθεί από την Ουνιρέα για να «ξυπνήσει». Η εκτός έδρας νίκη επί της Ρέινζερς ακι το εξαιρετικό φινάλε με τους Ρουμάνους της έδωσε και το εισιτήριο για τους «16». Βέβαια, η παρουσία στους ομίλους είχε ως συνέπεια και την κακή πορεία στη Μπουντεσλίγκα. Ομάδα σκληροτράχηλη, χωρίς όμως το υλικό για πολλά...

Διακρίσεις: Δυο ευρωπαϊκούς τελικούς έχει να θυμάται η Στουτγκάρδη, το 1997-98 όταν βρέθηκε μια ανάσα από την κατάκτηση του κυπέλλου Κυπελλούχων και της το στέρησε ο Τζόλα και η Τσέλσι. Παράλληλα, το 1989 είχε φτάσει στον τελικό του ΟΥΕΦΑ, όμως τότε ήταν η Νάπολι που με μια νίκη και μια ισοπαλία κατέκτησε τον τίτλο. Αν πάντως το... Ιντερτότο μπορεί να χαρακτηρισθεί ευρωπαϊκή επιτυχία τότε οι Γερμανοί έχουν τρεις τίτλους

Τι κέρδισε: Κατάφερε να κερδίσει την χαμένη αυτοπεποίθησή της, να βρει τη σταθερότητα που της έλειπε και να αποδείξει ότι δεν είναι για τις... τελευταίες θέσεις. Πολύ καλή πορεία τον τελευταίο καιρό και η γραμμή κρούσης έχει βρει τον δρόμο για τα δίχτυα

Τι έχασε: Δεν μπορεί να πει κανείς πως η ανάπαυλα από το Τσάμπιονς Λιγκ της στέρησε κάτι, αν και στόχος του Κρίστιαν Γκρος είναι να καλύψει κάποια κενά που παρατηρούνται στην αμυντική γραμμή της ομάδας

Μεταγραφικό παζάρι: Σε μια κίνηση ουσίας προέβη η Στουτγκάρδη, αφού απέκτησε με δανεικό με οψιόν αγοράς τον Κριστιάν Μολοινάρο από τη Γιουβέντους. Βέβαια, ο Ιταλός αριστερός μπακ δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Πορεία στο Πρωτάθλημα: Το Τσάμπιονς Λιγκ μάλλον την... κούραζε και για το λόγο αυτό μετά τη διακοπή ακολούθησε μια εξαιρετική πορεία. Το φλερτ με τον υποβιβασμό ανήκει στο παρελθόν και σε οχτώ αναμετρήσεις μετρά έξι νίκες, μια ισοπαλία και μια ήττα. Στόχος της πλέον η κατάληψη μιας θέσης για το Γιουρόπα Λιγκ

Παράδοση στους «16»: Μόλις μια παρουσία στη φάση των «16» μετρά η Στουτγκάρδη τη σεζόν 2003-2004, όταν και άφησε εκτός συνέχειας τον Παναθηναϊκό. Ωστόσο, η Τσέλσι ήταν η ομάδα που έκοψε το δρόμο στους Γερμανούς για τα προημιτελικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...