Aθήνα vs Θεσσαλονίκη

Aθήνα vs Θεσσαλονίκη

Στον αθλητισμό η αντιπαλότητα Αθήνας και Θεσσαλονίκης κρατάει χρόνια... Την Κυριακή τα ντέρμπι Αρη- Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού- ΠΑΟΚ φέρνουν στο νου διαφορές και θύμησες που σας υπενθυμίζει το gazzetta.gr. Τον τελευταίο καιρό ο ΠΑΟΚ και ο Αρης είναι σε εξαιρετική κατάσταση, κάτι που δίνει νέα δυναμική σε αυτά τα παιχνίδια του πρωταθλήματος.

Πότε Κούδας, πότε...Βούδας

       Από το 1960  υπήρχε η κόντρα μεταξύ του Βορρά και του Νότου και αναζωπυρώθηκε  το 1966. Ο «Μεγαλέξανδρος» του δικεφάλου του βορρά ο Γιώργος Κούδας δέχθηκε την πρόταση του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 30.000 οπαδοί να κατέβουν σε διαδήλωση για να ακυρωθεί η μεταγραφή. Κάτι που όντως συνέβη.
Όλα άρχισαν στις 14 Ιουλίου, όταν ο Κούδας κατέβηκε στον Πειραιά, όπου έμεινε για δύο χρόνια χωρίς να έχει δικαίωμα να αγωνιστεί. Τα ντέρμπι ανάμεσα στις δύο ομάδες είχαν μετατραπεί σε πολέμους. Τον Ιούλιο του 1968 ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού επί Χούντας, Κωνσταντίνος Ασλανίδης δηλώνει ότι αν ο Κούδας δεν αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ θα αποκλειστεί απ' όλες τις Εθνικές ομάδες. Η υπόθεση έληξε, όμως η έχθρα μεταξύ των οπαδών παρέμεινε άσβεστη. Ένα αξιοσημείωτο είναι, ότι επί είκοσι χρόνια (σεζόν 1971-72 έως 1990-91) ο Ολυμπιακός απέσπασε μόλις μία ισοπαλία στην Τούμπα και γνώρισε 19 ήττες. Τα τελευταία χρόνια όμως, όπως δείχνουν και τα πρωταθλήματα ο Ολυμπιακός είναι ο μεγάλος νικητής στα περισσότερα μεταξύ τους ντέρμπι.
 Αλλοι ποδοσφαιριστές όμως   ( Ορφανός,  Γούναρης,  Κωστίκος,  Σκαρτάδος, Καφές) φόρεσαν την ερυθρόλευκη φανέλα ενώ υπήρξαν και άλλοι οι οποίοι προτίμησαν τον Παναθηναϊκό ( Τερζανίδης,  Ασλανίδης,  Αναστασιάδης και πρόσφατα οι Σαλπιγγίδης, Χριστοδουλόπουλος, Μελίσσης) .Το προηγούμενο καλοκαίρι δόθηκε δανεικός ο Μπράϊς Μούν από τον ΠΑΟ στον ΠΑΟΚ.

Και στο μπάσκετ κατηφόρισαν
Κάτι παρόμοιο συνέβη και στο μπάσκετ, όπου ο Γκάλης και ο Γιαννάκης την δεκαετία του 1990 πήγαν από τον Αρη στον Παναθηναϊκό, ενώ ο Φασούλας, η κολόνα του ΠΑΟΚ πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό του Γιάννη Ιωαννίδη! Του άλλοτε δηλαδή, πολυνίκη προπονητή του Αρη.
     Δεκάδες επεισόδια…
   Δεν είναι λίγες οι φορές που οι οργανωμένοι οπαδοί των ομάδων έχουν βρεθεί αντιμέτωποι εκτός γηπέδων, όπως συνέβη και τον Ιούνιο του 1985 (του Ολυμπιακού και του ΠΑΟΚ). Προερχόμενοι από ματς στη Λάρισα και τη Νέα Σμύρνη καβγάδισαν στην Αλαμάνα, όπου κάηκαν μεταξύ άλλων 50 στρέμματα καλλιεργειών, υπήρξαν 20 τραυματισμοί και πολλές συλλήψεις. Και φυσικά (γιατί συνηθίζεται να την πληρώνουν) έσπασαν πολλά αυτοκίνητα…
 Επεισοδιακά ήταν τα ματς ΠΑΟΚ- Ολυμπιακού στην Τούμπα από το 1998 έως το 2002. Στις διαδοχικές ήττες του ΠΑΟΚ με 1-2, 0-2 και 2-4, οι οπαδοί του ΠΑΟΚ αντέδρασαν βίαια για τις τραγικές διαιτησίες των Παπαπέτρου, Βαλλιάνου και Κασναφέρη αντίστοιχα, ενώ στον επόμενο αγώνα (1-1) οι οπαδοί του Ολυμπιακού έμειναν ανεξέλεγκτοι μέσα στο γήπεδο, προκάλεσαν ζημιές και μεταξύ άλλων έσπασαν την προτομή του Γιώργου Κούδα (26 Οκτ. 2002). Στα επίσημα του γηπέδου είχε ξυλοκοπηθεί ο παρατηρητής Σπύρος Παπαδάκος. Τον Φεβρουάριο του 2003 η ένταση μεταφέρθηκε στην Αθήνα, με τον Κριστιάν Καρεμπέ του Ολυμπιακού να γρονθοκοπεί τους Οκκά και Καφέ, αλλά να γλιτώνει την τιμωρία…
    Και τι άλλο να πρωτοθυμηθούμε…

Οι ποδοσφαιριστές που φόρεσαν τη φανέλα του Παναθηναϊκού και του Αρη, δεν είναι πολλοί. Ο Τάκης Λουκανίδης που έκανε σπουδαία καριέρα με τους πράσινους, έπαιξε τον τελευταίο χρόνο στον Αρη και κρέμασε τα παπούτσια του. Ενώ στα προηγούμενα χρόνια θυμόμαστε τους Νασίφ Μόρις που έπαιξε δύο χρόνια (2001-03) στον Αρη και στη συνέχεια για μια πενταετία φόρεσε τη φανέλα του ΠΑΟ. Άλλη μια τέτοια περίπτωση είναι ο Ζοέλ Επαλέ.
     Τυρόπιτες vs Mπουγάτσα με τυρί (και Μίλκο)
        Δεν είναι μόνο οι οπαδικές διαφορές όμως που χωρίζουν τη Θεσσαλονίκη με την Αθήνα. Είναι οι συνήθειες, η προφορά, ο τρόπος ζωής σε αυτή την κόντρα μεταξύ της πρωτεύουσας και της…συμπρωτεύουσας.        Τυρόπιτες στην Αθήνα, μπουγάτσες με…τυρί (σε συνδιασμό με Μίλκο) στη Θεσσαλονίκη, που θεωρείται η…φραπεδούπολη. Ακόμη και το βερνίκι νυχιών λέγεται ‘Οζα στη Σαλόνικα και μανό στην Αθήνα!
     Οι Αθηναίοι θέλοντας να πειράζουν τους Θεσσαλονικείς, λένε για την πόλη τους ότι «είναι η μοναδική πόλη που έχει δύο «σ » και προφέρεται με δύο «λ»…» . Από την πλευρά τους μιλούν για πρωτεύουσα…χαβούζα και θεωρούν ότι οι Σαλονικιές είναι καλύτερες και ομορφότερες…γκόμενες. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι για ό,τι κακό τους συμβαίνει εκεί, ευθύνεται η Αθήνα, «βλέπουν» μπροστά τους συνομοσίες που εξυφαίνονται σε γραφεία του Κολωνακίου και άλλων κεντρικών περιοχών…  Υπάρχουν πολλοί βέβαια που το έχουν αναθεωρήσει, ζώντας στην πρωτεύουσα. Κάποια στιγμή το είχε πει αυτό και ο πρώην υφυπουργός αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης. ‘Εχουν πει δηλαδή, ότι στην Αθήνα είναι γρήγοροι οι ρυθμοί και δεν ασχολούνται (ούτε προλαβαίνουν) με το τι κάνουν εκεί…πάνω. Αντίθετα, η ζωή στη Θεσσαλονίκη και τον Λευκό Πύργο είναι πιο…χαλαρή.
    Εσείς φωτιά, εμείς…μπικίνι
     Διαφορά ακόμη και στις διακοπές. Οι Αθηναίοι προτιμούν τις Κυκλάδες , οι Θεσσαλονικείς την Χαλκιδική που είναι και ένα…τσιγάρο δρόμο που λέει ο λόγος (αν δεν έχει κίνηση). Ο καθένας πάντως, σε πρωτεύουσα και συμπρωτεύουσα έχει τα δικά του προβλήματα και νοιάζεται για τα…δικά του. Πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί ότι πριν από χρόνια τον Αύγουστο όταν είχε πιάσει φωτιά στην Πάρνηθα οι Θεσσαλονικείς έβλεπαν διαγωνισμό με μπικίνι στη Χαλκιδική. Δεν το λέμε εμείς, οι τηλεοπτικές μετρήσεις το είχαν δείξει…! Και τούμπαλιν φυσικά!
http://www.gazzetta.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...