Τι αλλάζει στις γονικές παροχές

Αναλυτικοί πίνακες



Ελαφρύνσεις για πολλούς και φοροκεραμίδα για τα ακριβά ακίνητα φέρνει το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη φορολογία γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών που κατατέθηκε χθες στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Αναδρομικά...


από τις 8 Ιανουαρίου, το αφορολόγητο αυξάνεται σε 150.000 ευρώ (από 95.000) και οι συντελεστές κυμαίνονται από 1% έως 10% (από 1% προηγουμένως) για συγγενείς πρώτου βαθμού. Για συγγενείς δεύτερου βαθμού το αφορολόγητο αυξάνεται στα 30.000 ευρώ (από 20.000), με τους συντελεστές να κυμαίνονται από 5% έως 20% (από 1%). Με τις αλλαγές, κερδισμένοι είναι όσοι μεταβιβάζουν ακίνητα μικρής και μεσαίας αξίας, δηλαδή η πλειονότητα των φορολογουμένων, ενώ χαράτσι περιμένει όσους μεταβιβάζουν ακίνητα μεγάλης αξίας.

Στα 310.000 ευρώ η διαχωριστική γραμμή
Η διαχωριστική γραμμή των επιβαρύνσεων τίθεται στις 310.000 ευρώ, καθώς από αυτό το όριο και πάνω οι αυξήσεις φόρων κλιμακώνονται από 2,27% έως και 658% για όσους μεταβιβάζουν (με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά) ακίνητα αξίας 1,5 εκατ. ευρώ. Έτσι για παράδειγμα μια γονική παροχή καινούργιου ακινήτου 100 τ.μ. στη Φιλοθέη με το νέο καθεστώς υφίσταται φορολογική επιβάρυνση 8.450 ευρώ, αφού ο φόρος από 4.300 ευρώ με το παλαιό καθεστώς αυξάνεται τώρα σε 12.750 ευρώ. Αντίθετα, για ακίνητο 100 τ.μ. στο Νέο Ηράκλειο που μεταβιβάζεται με γονική παροχή ο φόρος μειώνεται στα 400 ευρώ (από 950), ενώ για ακίνητο ίδιου εμβαδού στο Περιστέρι ο φόρος μηδενίζεται (από 350 ευρώ).

Μεγάλο ερωτηματικό βεβαίως παραμένει το ποσοστό και ο χρόνος της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει προαναγγείλει τη σταδιακή εξίσωση των αντικειμενικών αξιών με τις αγοραίες. Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι εφόσον το μεταβιβαζόμενο ακίνητο αποτελεί πρώτη κατοικία εξακολουθεί να ισχύει (μέχρι να αλλάξει τον Μάρτιο) το αφορολόγητο χωρίς όριο αξίας, αλλά με μοναδικό κριτήριο το πλαφόν των 200 τ.μ.

tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ο Άδωνις φαντάζεται μέρες του 1917

Ο Άδωνις Γεωργιάδης από την ασφάλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που φρουρείται σαν «αστακός», ρίχνει κλεφτές ματιές έξω, στην πλατεία...